Tuesday, September 4, 2012

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ, ΣΠΥΡΟ!

http://tennisnews.gr/greek-tennis/regional/8815-zikas

O πρώην πρόεδρος της Ε' Ένωσης Σωματείων Αντισφαίρισης Κεντρικής Ελλάδος, κος Νικόλαος Ζήκας επιχειρεί μέσα από κείμενό του να εξηγήσει τους λόγους της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται σήμερα το ελληνικό τένις. Ο υποψήφιος στις εκλογές της Ε.Φ.Ο.Α. ως Τακτικό Μέλος του Δ.Σ. τονίζει πως οι σύλλογοι θα πρέπει να πάρουν τις τύχες του ελληνικού τένις στα χέρια τους και να επιλέξουν ανθρώπους που πραγματικά έχουν όραμα και γνώση, ώστε να οδηγήσουν το άθλημα στο δρόμο της ανάπτυξης, δείχνοντας και αυτός τη λύση του κ. Γιάννη Σερκεδάκη. Αναλυτικά το κείμενο του κ. Ζήκα.

Όταν το 1995 μια μεγάλη ομάδα παραγόντων του τένις (μεταξύ αυτών κι’ εγώ) και πρωτοστατούντος του Σπύρου Ζαννιά ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια αναγέννησης και ανάπτυξης του ελληνικού τένις ενάντια στο τότε «διαφθαρμένο και φαύλο» καθεστώς Στεφανίδη – Γάγγα, κανείς δε φανταζόταν ότι το 2012 το τένις στη χώρα μας θα βρισκόταν σε αυτή την τραγική κατάσταση
Ποιος ήταν και συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα άραγε ο βασικός λόγος αυτής της τεράστιας αποτυχίας;
 Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Ποτέ δεν υπήρξε πραγματικό όραμα προόδου και ανάπτυξης από τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα γύρω του, διοίκησαν δε με «σιδερένια πυγμή» όλα αυτά τα χρόνια. 
Κάποιες αναλαμπές που υπήρξαν κατά καιρούς, π.χ. Κελαϊδής, προπονητικά κέντρα, ομοσπονδιακοί προπονητές, ενωσιακά προπονητήρια, περισσότερο επιβλήθηκαν στον πρόεδρο και την ομάδα του, παρά ήταν συνειδητές πράξεις αυτών και του τότε Υπερδιευθυντή της Ομοσπονδίας Κουτσουδάκη.
Γι’ αυτό εξάλλου αυτοί οι θεσμοί πολεμήθηκαν λυσσαλέα.
Ποτέ στην ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας και του προέδρου, η πεμπτουσία του αθλητισμού που είναι ο αθλητής διαχρονικά και πάντα, δεν υπήρξε πρώτη επιλογή. 
Τα τεράστια ποσά που δόθηκαν από την Πολιτεία στην Ομοσπονδία  ελάχιστα έως καθόλου έφτασαν στον αθλητή με την ευρύτερη έννοια. 
Η Ε.Φ.Ο.Α. μετατράπηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ένα αντιπαραγωγικό και μεταπολιτευτικό συνδικάτο που διοικήθηκε με πελατειακούς κανόνες και ελάχιστη δημοκρατία. Κάθε προοδευτική φωνή, με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος εντός και εκτός Διοικητικού Συμβουλίου, στραγγαλιζόταν με κάθε τρόπο.
 Άνθρωποι με τεράστιες εμπειρίες και γνώσεις στο άθλημα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν ή δεν επανεκλέγησαν (π.χ. Εμμανουηλίδου, Μαλάμος, Καλογεράς, Νικολαΐδης, Παγωτός, Μουζακίτης, Παναγοπούλου, Τσάτσης κ.α.), διότι χάλαγαν τη «σούπα». 
Εδώ, πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι οι διατελέσαντες ταμίες στην Ε.Φ.Ο.Α. δεν είναι πλέον μέλη του Δ.Σ. Τυχαίο…;
Όλες οι κινήσεις και οι προσπάθειες του προέδρου και της ομάδας του στόχευαν στο να επανεκλεγούν με κάθε τρόπο την επόμενη τετραετία. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελούν οι έδρες που δόθηκαν στο 7ο Πανελλαδικό Πρωτάθλημα, όπου για να εξασφαλιστούν ορισμένες ψήφοι, χωρίστηκαν ακόμα και ηλικιακές κατηγορίες σε διαφορετικές πόλεις.
Φθάσαμε, λοιπόν, σήμερα να βλέπουμε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας αυτές τις κατατάξεις της ντροπής και της απογοήτευσης των αθλητών και αθλητριών μας στην ATP και WTA.
 Η «Τεχνική Διεύθυνση» επί δέκα χρόνια ασχολείται με την κατηγορία κάτω των 10 ετών και γυρίζοντας ανά την Ελλάδα, κάνει σεμινάρια για την παραπάνω κατηγορία επ’ αμοιβή.
 Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Juniors έχει απομαζικοποιηθεί δραματικά και ο αριθμός των αθλητών είναι ίδιος με αυτόν ενός Ενωσιακού Πρωταθλήματος Αττικής.
 Για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών και μάλιστα το τελευταίο, ούτε λόγος για συζήτηση! Απογοήτευση…
Τα Πανελλαδικά Πρωταθλήματα δίνονται πλέον με ψηφοθηρικά κριτήρια. Αποκορύφωμα ήταν η κατάργηση του Πανελλαδικού Πρωταθλήματος της Λαμίας των 1.200 συμμετοχών στην καρδιά του χειμώνα «εν μια νυκτί», με μοναδικό πραγματικό λόγο την «τιμωρία» του Φθιωτικού Ομίλου Αντισφαίρισης, αφού ο πρόεδρός του αντιπολιτευόταν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Α.
Ο Έλληνας αθλητής του τένις ήταν και είναι απελπιστικά μόνος και απροστάτευτος, ενώ θα έπρεπε να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος από κάθε άποψη της Ομοσπονδίας. Αν δεν υπήρχαν αθλητές, δε θα υπήρχε αυτό το διογκωμένο και οικονομικά ασύμφορο οικοδόμημα του ελληνικού τένις.
Οι επιλογές των μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 16 Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμες και κομβικής σημασίας. Θα πρέπει, επιτέλους, οι σύλλογοι να πάρουν τις τύχες του ελληνικού τένις στα χέρια τους και να επιλέξουν ανθρώπους που πραγματικά έχουν όραμα και γνώση, ώστε να οδηγήσουν το άθλημα στο δρόμο της ανάπτυξης.
 Οι εξουσιοδοτημένοι παράγοντες σε αυτή την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αγνοήσουν λίστες που θα τους δοθούν (εδώ η γενναιότητα και η δημοκρατική τους ευαισθησία θα μετρήσουν) και να ψηφίσουν πραγματικά τους καλύτερους.
Η λύση Σερκεδάκη σε αυτή τη φάση φαντάζει μονόδρομος, αφού το ελληνικό τένις δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο σε αυτή την κατηφόρα.
 Όλες αυτές τις μέρες θα υπάρξουν προσεγγίσεις, υποσχέσεις, ίσως και πιέσεις. Όμως, κανείς δεν πρέπει να υποκύψει, να λιγοψυχήσει και να επηρεαστεί, αλλά να ψηφίσει «με το χέρι στην καρδιά» και με γνώμονα την πρόοδο του Έλληνα αθλητή του τένις. 
Τα πράγματα που πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές είναι πολύ απλά και γνωστά, αφού όλα τα αθλήματα εκτός του τένις τα κάνουν εδώ και αρκετά χρόνια με μικρότερους προϋπολογισμούς:
1.     Το κέντρο του ενδιαφέροντος ο αθλητής
2.     Ομοσπονδιακό προπονητικό κέντρο
3.     Τεχνική Διεύθυνση και Ομοσπονδιακοί Προπονητές με αρμοδιότητες και υποχρεώσεις

Ζήκας Νίκος
πρώην Πρόεδρος της Ε’ Ε.Σ.Α.Κ.Ε.,
Υποψήφιος στις εκλογές της Ε.Φ.Ο.Α. ως Τακτικό Μέλος του Δ.Σ.

No comments: