Friday, September 14, 2012

Σερκεδάκης: Εξωστρέφεια-ενότητα!

14.09.12     http://tennis24.gr/content/view/11851/88/lang,el/

serkedakis-efoa12_408.jpg Δύο ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη στους κόλπους της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης στη Λάρισα, ο Γιάννης Σερκεδάκης μιλάει στο Tennis24 για το διακύβευμα των εκλογών, για το αύριο του ελληνικού τένις και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να έρθει η πολυαναμενόμενη ανάσταση του αθλήματος στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ομίλου αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής, τονίζει την ανάγκη ενότητας, εξωστρέφειας και διαύγειας στους κόλπους της νέας Ομοσπονδίας, με βασικό της στόχο την ένωση όλων των εμπλεκομένων στην οικογένεια του τένις που από κοινού θα εργαστούν για την ανάσταση και ανάπτυξή του.


Παράλληλα, ο κ.Σερκεδάκης υπογραμμίζει την ανάγκη να αξιοποιήσει η Ομοσπονδία την πείρα και τις γνώσεις παλιών αθλητών που έχουν γράψει ιστορία στα παγκόσμια courts, όπως παραδείγματος χάρη ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης ενώ στέλνει μήνυμα στους συλλόγους, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές, ότι η Ομοσπονδία θα είναι στο πλάι τους και θα συμπορευτούν, ανοίγοντας νέα σελίδα στο ελληνικό τένις.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιάννη Σερκεδάκη


Ποιό είναι το μήνυμα των εκλογών;
«Ενότητα-εξωστρέφεια και διαύγεια». Ότι δηλαδή δεν ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Προθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μια διοίκηση ενωμένη, χωρίς διαχωρισμούς, με εξωστρέφεια και διαλλακτικότητα, ανοιχτή στο διάλογο και στις προτάσεις όλων των μελών της, βάζοντας σε πρώτο πλάνο το συμφέρον του αθλητή και της οικογενειάς του η οποία αυτή τη στιγμή μετανιώνει για τα υπέρογκα έξοδα, όλων αυτών των ετών, χωρίς μάλιστα αποτέλεσμα.


Η διάυγεια, επίσης, είναι πολύ σημαντική για εμάς. Θέλουμε να ξέρει όλος ο κόσμος πως διαχειρίζεται τα λεφτά του ελληνικού λαού η Ομοσπονδία και να υπάρχει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, για την καλύτερη αξιοποίηση των πολιτειακών πόρων αλλά και απ'τον ανεκμετάλλευτο ιδιωτικό τομέα. Όλες οι αποφάσεις και οι συναλλαγές του Δ.Σ την επόμενη ημέρα θα είναι αναρτημένες στο επίσημο site της Ομοσπονδίας που τώρα είναι εγκαταλελειμμένο έτσι ώστε
όλοι να τα τα ξέρουν όλα. Η λογική «τα δικά μας και τα δικά σας σωματεία» πρέπει να εξαλειφθεί. Πρέπει όλοι μαζί να πορευτούμε με κοινό γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού τένις το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι δεν έχει δώσει αυτά που μπορεί. Υπάρχει περίσσιο ταλέντο απλά μένει ανεκμετάλλευτο.
Ακόμα και αυτοί που έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό να ψηφίσουνε, από την επόμενη Δευτέρα θα βρισκόμαστε στο πλάι τους και αυτοί στο δικό μας. Έχουμε προσεγγίσει όλους τους ομίλους και θα επιδιώξουμε μαζί τους την αναγέννηση του ελληνικού τένις. Η ενότητα είναι προτεραιότητα...
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι αυτά που προτείνουμε είναι τεκμηριωμένα, κοστολογημένα και απολύτως εφαρμόσιμα. Τα έχουν εφαρμόσει με επιτυχία χώρες με μικρότερες υποδομές από τη δική μας, όμως έχουν δουλέψει σωστά και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.
Ποιός πρέπει να είναι ο ρόλος της Ομοσπονδίας;
Σήμερα η ομοσπονδία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αλλάξει τον τρόπο, τη φιλοσοφία, τη δομή λειτουργίας της και τη δομή διοίκησης της. Να απελευθερώσει δυνάμεις, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αθλήματος μας προσελκύοντας χορηγούς, αναζητώντας δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, κάνοντας παράλληλα το άθλημα πιο ελκυστικό και να χρηματοδοτεί και να ενισχύει τις αξιόλογες προσπάθειες, υποστηρίζοντας τους συλλόγους που παρουσιάζουν έργο έτσι ώστε να δρουν ως μοχλός ανάπτυξης του τένις μιας και οι σύλλογοι μαζί με τους αθλητές είναι τα κύτταρα της ανάπτυξης του. 

Μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα και ελάχιστα εκτιμούμε. Επιπλέον ο ρόλος της ΕΦΟΑ είναι να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες και η διοίκηση της να υπηρετεί τον αθλητή και τους συλλόγους που δημιουργούν υπεραξία στο άθλημα. Να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού επιτρέποντας στο τένις να ανθίσει μέσα από την επένδυση στα δικά του ασυναγώνιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αυξάνοντας τους πόρους για την ανάπτυξη του.
Είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι καμία απ’τις «οικογένειες» του τένις, αθλητές, προπονητές, γονείς, διαιτητές, media, δεν συσχετίζονται με τις κινήσεις της Ομοσπονδίας αυτά τα χρόνια. Για την ακρίβεια είναι απεναντί της...
Θέλουμε να ενώσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις και να δημιουργήσουμε μια πολύ δυνατή συμμαχία στην οποία ο καθένας θα δουλέψει, στο μέτρο που του αναλογεί, για το καλό του ελληνικού τένις προκειμένου να το οδηγήσουμε στη θέση που του αξίζει.

Πως μπορούν να ξεπεραστούν οι οικονομικές συγκυρίες της εποχής προκειμένου το ελληνικό τένις μπει σε τροχιά ανάπτυξης;
Σίγουρα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις δυσκολίες της εποχής που επηρεάζουν όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας και όπως είναι λογικό αγγίζουν και τον αθλητισμό. Παρόλαυτά το τένις έχει μια πολύ μεγάλη δυναμική παγκοσμίως, τα τελευταία χρόνια, γεγονός που στη χώρα μας δεν το έχει εκμεταλλευτεί η Ομοσπονδία. Βλέπουμε σε χώρες του εξωτερικού που επίσης αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, οι χορηγοί να στηρίζουν αξιόλογες τενιστικές προσπάθειες και μάλιστα να βρίσκουν μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη, συνεχίζοντας το κτίσιμο του brand τους μέσα στα courts.

Όχι μόνο δεν έχει καταφέρει η Ομοσπονδία να φέρει χορηγούς στο άθλημα αλλά με τις κινήσεις της, έχει διώξει επιβεβαιωμένα έσοδα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας.
Πέρα απ’τους χορηγούς, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για επιπλέον έσοδα στα ταμεία της Ομοσπονδίας αλλά και γενικότερα να υπάρξει συμβολή απ'την πλευρά του αθλήματός μας, στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδος. Συμβαίνει παντού σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, ανεπτυγμένες ή μη. Έχουμε αναλύσει, στις ημερίδες που έχουμε διοργανώσει, την ανάγκη το άθλημα του τένις να αποτελέσει το προπύργιο του αθλοτουρισμού, έχοντας μεγάλη εφαρμογή σε αυτόν τον τομέα.
Ειδικότερα για την Ελλάδα με την πλούσια ομορφιά, την ηλιοφάνεια 11 μήνες το χρόνο, την κουλτούρα, τα φυσικά τοπία, με την παράδοση στην υγιεινή διατροφή, αποτελούν κριτήριο για πρώτη επιλογή επίσκεψης στη χώρα μας ή τουλάχιστον θα έπρεπε...
Ο στόχος είναι η δημιουργία 10 τέτοιων κέντρων αθλητικού τουρισμού σε επιλεγμένα σημεία της χώρας με σαφή προσανατολισμό αφ' ενός στην προσέλευση επισκεπτών βορειότερων χωρών αλλά και του υπόλοιπου κόσμου και αφ'ετέρου την εξυπηρέτηση των αγωνιστικών αναγκών της Ελληνικής τοπικής, περιφερικής, εθνικής και διεθνής αθλητικής δραστηριότητας
Και σε αυτόν τον τομέα, η Ομοσπονδία δεν έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις.
Τι πρέπει να γίνει για να υπάρχουν επιτυχίες σε επίπεδο εθνικών ομάδων, με δεδομένο ότι η ομάδα Davis Cup των ανδρών βρίσκεται στο τελευταίο γκρουπ (Group III) δυναμικότητας και αυτή των γυναικών (Fed Cup) στο προτελευταίο (Group II);
Όντως η κατάσταση στις εθνικές ομάδες Davis Cup και Fed Cup, είναι επιεικώς μέτρια. Δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά άλλωστε, όταν βλέπεις αθλήτριες με μεγάλες προοπτικές, όπως η Ειρήνη Γεωργάτου και η Άννα Γερασίμου να εγκαταλείπουν το τένις σε τόσο νεαρή ηλικία, έχοντας χάσει κάθε στήριξη, κάθε κίνητρο να αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο.

Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, όταν δεν υπάρχει ένα εθνικό κέντρο αντισφαίρισης, προκειμένου να προετοιμάζονται οι εθνικές ομάδες όλων των κατηγοριών (νέων, ανδρών, γυναικών).
Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, όταν δεν υπάρχει οργάνωση στα εθνικά κλιμάκια και κάποιος συγκεκριμένος ομοσπονδιακός τεχνικός, κοινής αποδοχής που πέρα απ’τη συνοδεία στα ταξίδια, θα πρόσφερε τις υπηρεσίες του καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου για την κατάλληλη προετοιμασία των αθλητών, επιλέγοντας τους καλύτερους μέσα από αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής για τη στελέχωση των εθνικών ομάδων.
Ποιά είναι άραγε η διαφορά μας με ομάδες όπως του Ουζμπεκιστάν ή του Καζακστάν που μια από τις δύο του χρόνου θα αγωνίζεται στο World Group του Davis cup;
Δυστυχώς, εάν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγα χρόνια θα αναπωλούμε τα τωρινά και θα λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα.
Πιστεύετε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πρόσωπα που τίμησαν την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης κι άλλοι και αν ναι πως;
Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης ήταν και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό τένις που δυστυχώς, μένει αναξιοποίητο. Μεγάλοι αθλητές, όπως ο Κωνσταντίνος, είναι απαραίτητοι στην Ομοσπονδία γιατί η εμπειρία και η γνώσεις τους, είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε συμβουλευτικό.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη έμπνευση για έναν νεαρό αθλητή, όταν έχει απέναντί του έναν πρώην επαγγελματία τενίστα που έχει αγωνιστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα courts παγκοσμίως.
Φυσικά δεν είναι μόνο οικονομίδης, υπάρχουν πολλοί πρώην πρωταθλητές που δεν έχουν τύχει της ανάλογης μεταχείρισης ενώ δεν θα μας κάνει εντύπωση αν και εν ενεργεία αθλητές μας, όπως ο Γιακούποβιτς, ο Αγγελίνος ή η Δανιηλίδου, μόλις να τερματίσουν την αγωνιστική τους πορεία, μείνουν αναξιοποίητοι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Αγγελίνου και του Γεμουχίδη.
Είναι αυτό που λέμε «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» και αυτό πρέπει και οφείλουμε να το αλλάξουμε.

Που πιστεύεται ότι οφείλεται η αποτυχία της υπάρχουσας διοίκησης να αναπτύξει το ελληνικό  τενις παρόλο που διοικεί τα τελευταία 17  χρόνια;
Ο απερχόμενος πρόεδρος και η δοιίκησή του διακρίθηκαν από παντελή έλειψη οράματος, έλλειψης σχεδίου και στόχων, ελλιπή οργάνωση, απραξία, μεγάλη προχειρότητα στο να παρθούν οι σωστές αποφάσεις τις κρίσιμες στιγμές. Η αποτυχία της απερχόμενης διοίκησης ειναι δεδομένη παρότι της δόθηκε αρκετός και τα πενιχρά της αποτελέσματα έφεραν το τένις σε οργανωτική ανυποληψία και αγωνιστικό μαρασμό.

Παράλληλα πρέπει να βοηθηθεί το τένις στην επαρχία. Οι σύλλογοι της περιφέρειας, έχουν αφεθεί στο ελεός τους και έχουν επομιστεί εξ'ολοκλήρου ένα μεγάλο βάρος, χωρίς βοήθεια και στήριξη, όχι μόνο σε υλικό αλλά ούτε και σε συμβουλευτικό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία του ψηφοδελτίου μας, αποτελείται από ανθρώπους της επαρχείας και μέσα στις άμεσες προτεραιοτητές μας είναι η αποκέντρωση και η έναρξη διαλόγου με τις ενώσεις, ειδικά τις επαρχείας, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα και να βρεθούν άμεσες λύσεις.
Με λίγα λόγια απαιτείται σχέδιο και όραμα να θέσουμε ρεαλιστικούς, ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους και να τους κάνουμε πραγματικότητα. Να αφήσουμε πίσω μας παθογένειες, στρεβλές συνήθεις και νοοτροπίες όπως και απαράδεκτες πρακτικές που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.  Να γίνουμε περήφανοι για το τένις της πατρίδας μας, σίγουροι για το μέλλον του και το μέλλον των αθλητών μας.

Την Κυριακή το βράδυ θα κάνουμε μια νέα αρχή και η νίκη θα είναι νίκη όλων μας!


Καλό μας αγώνα...


Γιάννης Σερκεδάκης
 

No comments: