Sunday, September 2, 2012

Εκλογές ΕΦΟΑ: Αλλαγή πλεύσης!

http://tennis24.gr/content/view/11742/88/lang,el/
02.09.12
irakleioooa12_408.jpgΟλοένα και πληθαίνουν οι υγιείς φωνές που ζητάνε επιτακτικά την αλλαγή κατεύθυνσης προς το δρόμο της ανάπτυξης, στα διοικητικά δρώμενα του Ελληνικού τένις με τον έφορο του ιστορικού και δραστήριου Ομίλου Αντισφαίρισης Ηρακλείου, κ.Δημήτρη Ρομπογιαννάκη να τοποθετείται σχετικά με τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ.Ρομπογιαννάκης, στις επερχόμενες εκλογές της Λάρισας, βλέπει μια χρυσή ευκαιρία για το τένις στη χώρα μας να αλλάξει ρότα, τονίζοντας την ανάγκη η επόμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας να χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και συλλογικότητα, δύο σημαντικές ένοιες που δεν έχουν βρει καθόλου εφαρμογή τα τελευταία χρόνια στο χώρο.

Παράλληλα, ο έφορος του συλλόγου του Ηρακλείου, αναλύει τους τομείς που πρέπει να κινηθεί το ελληνικό τένις, προκειμένου να εξισορροπηθεί η τεράστια ανάπτυξη και δυναμική, σε ερασιτεχνικό επίπεδο με τα υπαρκτά αποτελέσματα που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο αγαπημένο μας άθλημα που πλήττεται από αρρωστημένες νοοτροπίες και πρακτικές, ξεπερασμένες, ανούσιες και χωρίς προοπτικές.

Αναλυτικά το κείμενο του κ.Ρομπογιαννάκη που οφείλει να το διαβάσει κάθε σκεπτόμενος φίλος του αθλήματος στη χώρα μας.

"Στις επερχόμενες εκλογές της ΕΦΟΑ μας δίδεται η ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα στο τενιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας και να προσαρμοσθούμε στην νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Η κρίση μπορεί να είναι η ταφόπλακα του αθλητισμού αλλά μπορεί να είναι και ευκαιρία. Πρέπει εμείς επιτέλους να διαλέξουμε τι δρόμο θα διαλέξουμε, αυτόν των υποσχέσεων και της εξάρτησής από την πολιτεία ή επιτέλους να κινηθούμε στα πρότυπα προηγμένων αθλητικά κρατών όπου όλα εξαρτώνται από έξυπνες και πρωτοποριακές προτάσεις χωρίς τις επιχορηγήσεις του κράτους. 

Το άθλημα μας έχει τρομερή εξάπλωση τόσο στο νησί μας την Κρήτη όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στα χέρια μας είναι να εκμεταλλευτούμε αύτη την εξάπλωση και να ανεβάσουμε το άθλημα που υπηρετούμε στο ανώτερο επίπεδο ανάμεσα στα αγαπημένα και επιτυχημένα των Ελλήνων. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται φυσικά η συνδρομή της πολιτείας, αλλά αυτή τη φορά δεν απαιτούμε να είναι οικονομική αλλά νομοθετική. Θα πρέπει να ανατρέξουμε σε άλλες μορφές χρηματοδότησης είτε μέσω ιδιωτικών χορηγιών είτε μέσω εσόδων που θα αναζητήσουμε από ιδίους πόρους. Τη μεγαλύτερη επομένως συνδρομή θα την αναζητήσουμε από την ομοσπονδία μας και από τους ομίλους που υπηρετούμε.

Για να επιτύχουμε χρειάζεται να στηριχτούμε σε συγκεκριμένους πυλώνες δράσης:

- Πρώτον στην αξιοποίηση όλων των αθλητικών υποδομών που διαθέτει η χώρα μας και στην δημιουργία νέων όπου είναι απαραίτητες. Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει είτε με τη χωροθέτηση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων που θα ενταχθούν στα ρυθμιστικά σχέδια πόλεων, αρκετά είναι ήδη σε διαβούλευση, είτε με τη παραχώρηση εκτάσεων στους ήδη χαρακτηρισμένους αθλητικούς χώρους. Για να υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο πλάνο χρειάζονται σοβαρές προτάσεις της ομοσπονδίας σε συνεργασία με τους κατά τόπους ομίλους.

- Θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στο προπονητικό δυναμικό της χώρας μας, δεν επιτρέπεται μια χώρα σαν την Ελλάδα με παράδοση στο εκπαιδευτικό σύστημα να εισάγει προπονητές, οφείλουμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τους αθλητές μας που επιθυμούν να ασχοληθούν με την προπονητική δίνοντας τους τη δυνατότητα μέσω του υπουργείου παιδείας και των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων να περάσουν από μια σειρά επιλεγμένων μαθημάτων όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να διδαχτούν τα απαραίτητα παιδαγωγικά μαθήματα αλλά και τις σύγχρονες προπονητικές τεχνικές.

- Μεγάλη σημασία έχει ο προγραμματισμός της ομοσπονδίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βάση στη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση και οι προτάσεις τους θα υλοποιούνται. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να χαθεί ούτε ένας άνθρωπος του τένις που θα θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την πρόοδο του αθλήματος. Πρέπει επιτέλους να πορευτούμε με εξωστρέφεια και συλλογικότητα. Οι ιδέες και η ανιδιοτελής αφοσίωση στην πρόοδο του αθλήματος θα μας δώσουν την διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

- Τεράστιο ρόλο στον προγραμματισμό θα παίξει ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός της ομοσπονδίας και η διασύνδεση της με όλες τις ενώσεις και ομίλους της Ελλάδος αλλά και με όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης παρακολούθησης όλων των αγωνιστικών υποχρεώσεων των αθλητών μας αλλά και όλων των δράσεων της ομοσπονδίας.

- Σήμερα καλούμαστε να προχωρήσουμε εξαντλώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους συνεργαζόμενοι με την πολιτεία και με άλλες ομοσπονδίες στον Ελλαδικό χώρο και φυσικά με διεθνείς ομοσπονδίες για την ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας. Φυσικά θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εξεύρεση οικονομικών πόρων. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η επένδυση στο άθλημα μας μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει και φυσικά τη χαρά των αποτελεσμάτων των αθλητών μας που χρειάζονται την απεριόριστη στήριξη μας. Δέσμευση μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων μόλις μας δοθεί η δυνατότητα.

- Ένας τομέας που θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η ένταξη του τένις στον εθνικό σχεδιασμό νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού βοηθώντας τόσο το άθλημα μας αλλά και τη χώρα μας να βγει από αυτήν την κρίση. Με αυτό τον τρόπο θα αντιληφθεί η πολιτεία τις δυνατότητες του αθλήματος και θα γίνει αρωγός σε όλες τις προσπάθειες μας. Η συνεργασία της ομοσπονδίας με το Υπουργείο Τουρισμού, τους Έλληνες ξενοδόχους, tour operators και όλους τους ομίλους της χώρας θα φέρει απίστευτα αποτελέσματα, εκμεταλλευόμενοι την αναγνωρισιμότητα της χώρας μας σαν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες.

Η Κρήτη έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα με ιδιωτικές πρωτοβουλίες από ξενοδοχειακά συγκροτήματα που διαθέτουν πολλά γήπεδα τένις και προσελκύουν αρκετά γκρουπ με αθλητικό προσανατολισμό ενώ παράλληλα διοργανώνουν διεθνή τουρνουά, τα οποία αυξάνουν την πληρότητα τους ειδικά σε περιόδους low season. Μια τέτοια προσπάθεια προώθησης των τενιστικών υποδομών της χώρας μας υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας θα αποτελέσει την εγγύηση της επιτυχίας αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.       
 
Θα ήταν απρέπεια από μέρους μου να μην αναφερθώ στον όμιλο που με στηρίζει και στον οποίο μεγάλωσα. Ο όμιλος μας Ο.Α.Α. Ηράκλειο πρωτοπορεί τα τελευταία χρόνια έχοντας επιδείξει τεράστια πρόοδο σε όλους τους τομείς, αποκτώντας τεχνογνωσία την οποία επιθυμούμε να μεταλαμπαδεύσουμε. Τεχνογνωσία που αποκτήσαμε διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία αρκετά τουρνουά, διεθνή, πανελλαδικά και ενωσιακά, νέων αθλητών και βετεράνων. Λειτουργώντας μια πρότυπη προπονητική ακαδημία με πολύ ικανούς προπονητές και με μεγάλες επιτυχίες για τους αθλητές μας. Δίνοντας μεγάλη σημασία στα μικρά παιδιά όπου τους δίνουμε τη δυνατότητα μέσω των τμημάτων μας αλλά και ενός πρότυπου summer camp να γνωρίσουν το τένις και να αποτελέσουν το μέλλον του αθλήματος.

Όλοι οι όμιλοι αλλά και η ομοσπονδία οφείλει να επενδύσει στα νέα παιδιά που θα μας φέρουν διεθνείς επιτυχίες, όπως άλλα αθλήματα στην Ελλάδα και θα προσελκύσει μικρούς και μεγάλους αθλητές μιας και το τένις είναι από τα λίγα αθλήματα που δεν έχουν όριο ηλικίας και αυτό πρέπει επιτέλους να το εκμεταλλευτούμε με μια νέα πανελλαδική καμπάνια.   

Μας δίδεται λοιπόν η δυνατότητα στις εκλογές στην Λάρισα να επιλέξουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αλλαγής για την αναγέννηση της ομοσπονδίας μέσα από μεγάλες τομές στην λειτουργία της ομοσπονδίας. Τομές που θα επιφέρουν την πρόοδο του τένις και θα το καταστήσουν αξιόπιστο και ελκυστικό. Τομές που θα αναδείξουν τους Ομίλους σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης του αθλήματος.

Οι απόψεις που διατυπώνονται από τον κύριο Σερκεδάκη μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους καθώς αποτελούν τη λύση για να δημιουργηθεί μια εύρωστη και παραγωγική αθλητική υποδομή η οποία θα αναδείξει την πραγματική δυναμική του αθλήματος, θα το απογειώσει και θα το οδηγήσει εκεί που του αξίζει. Γι’ αυτό στηρίζουμε τον Γιάννη Σερκεδάκη ολόθερμα στην προσπάθεια του για την ανασύσταση του Ελληνικού Τένις συμπαρατάσσοντας τις δυνάμεις μας μαζί του.

Ας βάλουμε τον πήχη ψηλά επιχειρώντας τα δύσκολα και επιτυγχάνοντας τα αδύνατα…
Δημήτρης Ρομπογιαννάκης
Έφορος τένις Ηράκλειο Ο.Α.Α.
Υποψήφιος στις εκλογές της Ε.Φ.Ο.Α. ως τακτικό μέλος του Δ.Σ"  

No comments: