Friday, December 4, 2009

Γνωρίζετε κάποιο άθλημα, όπου οι αθλητές-μέλη της Εθνικής δεν είναι επαγγελματίες?

Αγαπητέ πρόεδρε,
Επικοινωνώ μαζί σας, για να υπερασπιστώ αυτά που εσείς αναφέρετε στο σημερινό σας μήνυμα: το κύρος των θεσμών της ΕΦΟΑ, την ευπρέπεια και την ευγένεια.
Κατ’ αρχήν, εσείς που δεν απαντάτε ποτέ σε κανένα, δεν δικαιούστε να βγάζετε διάγγελμα, που να περιέχει την λέξη «ευγένεια».
Όσο ο Τύπος εμπλέκεται περισσότερο με τα θέματα σας, τόσο μεγαλώνουν και οι απαντήσεις σας. Η ουσία όμως είναι η ίδια: Εκτός θέματος.
Χρησιμοποιήσατε τα λεφτά του αθλητή για πληρωμή του ΙΚΑ ή όχι ? Καθυστερείτε συστηματικά να δώσετε τα ξένα χρήματα ή όχι ? Εκδίδετε μεταχρονολογημένες επιταγές ή όχι ? Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...
Έχω στα χέρια μου (όπως και πολλοί άλλοι) το κείμενο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προς την ΔΟΕ, που με ισοτιμία 1 US$ = 1,352 €, ζητάει 37,800 ευρώ, και στην διπλανή στήλη λέει 51,105.60 δολάρια. Το αίτημα που πήρε έγκριση. Στο μήνυμα σας, με την συνηθισμένη προχειρότητα που διακρίνει την ΕΦΟΑ, τα λέτε αλλιώς. Αλλά για τα οικονομικά ας ασχοληθούν άλλοι, εγώ θα μιλήσω για την Εθνική μας ομάδα.
Ο τρόπος που υποτιμάτε και ειρωνεύεστε τον Θεσμό της Εθνικής ομάδας, δείχνει πόσο είστε πρωτοστάτης της καταβαράθρωσης των θεσμών.
Ο Πάρις (ή όποιος άλλος από τους κορυφαίους αθλητές μας) θα παίξει φέτος 5 μέρες με την Εθνική ομάδα, γιατί η ανικανότητα του συστήματος που προεδρεύετε την έριξε στην 3η κατηγορία του Ευρωπαϊκού group. Εκεί οι υποχρεώσεις είναι λίγες.
Βέβαια, το πόσο ιδρώτα χρειάζεται να χύσουν οι αθλητές, ώστε να είναι εκείνη την περίοδο στην πρώτη τετράδα της Ελλάδας, είναι άλλο κεφάλαιο. Θα το γνωρίζατε αν πηγαίνατε να τους δείτε καμιά φορά να προπονούνται. Αλλά εδώ δεν πάτε να δείτε τους Πανελλήνιους αγώνες, προπονήσεις θα δείτε...
Γνωρίζετε κάποιο άθλημα, όπου οι αθλητές-μέλη της Εθνικής δεν είναι επαγγελματίες? Γιατί σήμερα, αλλά και με κάθε ευκαιρία, ειρωνεύεστε αυτή την πτυχή του Αθλητισμού? Η ανεπάρκεια σας δεν κουκουλώνεται, δηλώνοντας «εγώ είμαι ερασιτέχνης». Μεγεθύνεται, γιατί δείχνει ότι δεν έχετε καμιά επαφή με το περιβάλλον σας.
Όλη σας η λογική είναι απαράδεκτη. Αποπνέει ότι νιώθετε «εγώ πληρώνω πολλά, αλλά σε αντίκρισμα παίρνω ελάχιστα», «αντί να με ευχαριστούν, τα γαϊδούρια ζητάνε και τα ρέστα». Τα σχόλια μου:
Ο αθλητής που παίζει με την Εθνική ομάδα αμείβεται. Γεγονός και τέλος. Εδώ αμείβονται αυτοί που κάνουν 2 τηλεφωνήματα για να κλείσουν ένα ξενοδοχείο για την όποια Εθνική, όχι οι πρωταγωνιστές.
Το κράτος παρακολουθεί και συντονίζει την Εθνική και όταν δεν έχει δραστηριότητα. Εσείς δεν κάνετε τίποτα. Η ΕΦΟΑ είναι ένα κακό γραφείο ταξιδίων. Πληρώνει κάποια εισιτήρια και νιώθει ότι έκανε το χρέος της. Αν δύο ισάξιοι αθλητές επιλέξουν, ο ένας να πάει οδικώς σε τουρνουά στην ΦΥΡΟΜ και ο άλλος στην Αυστραλία, ο πρώτος δεν θα πάρει καμιά βοήθεια, ενώ ο δεύτερος την μέγιστη. Έμαθα στην ζωή κάποιες μονάδες μέτρησης της βοήθειας: Δολάρια, containers, φορτηγά, σκηνές. Εσείς με μάθατε μια νέα: το αεροπορικό εισιτήριο. Έχω δει τα μαυράκια να παρακαλούν κάτω από το φορτηγό για μια κονσέρβα, εσείς βάζετε τους πρωταθλητές να παρακαλούν για ένα εισιτήριο.
Δυστυχώς, αυτός που προστατεύει την αξιοπρέπεια των εξαρτώμενων από αυτόν, είναι αυτός που του περισσεύει αξιοπρέπεια. Εσείς έχετε τσίμα-τσίμα για τον εαυτό σας.
Όταν δίνεις χρήματα στον σκοπό που σέβεσαι, τα δίνεις και τα χαίρεσαι. Εσείς δίνετε ξένα χρήματα (δικά μας) και τα κλαίτε.
Στα παιδιά μου λέω ότι ύψιστη τιμή για έναν επιστήμονα είναι το Νόμπελ, για ένα αθλητή να αγωνιστεί με την Εθνική του. Λέω ότι συνήθως οι γονείς στον πρώτο αγώνα του παιδιού τους στην Εθνική κλαίνε. Κάποιοι κλαίνε σε όλους. Ευτυχώς που είναι ακόμα μικρά και δεν θα σας διαβάσουν, για να δούνε την ασέβεια που δείχνει ο εκπρόσωπος της πολιτείας στους Θεσμούς, γιατί θα αναρωτηθούν μήπως και οι γονείς τους είναι UFO.

Είστε ακατάλληλος
Κώστας Κουτσάφτης

No comments: