Friday, August 17, 2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΝΙΣ

Ο Αύγουστος είχε ένα δώρο για μας, την Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Απολαύσαμε μάλλον καθαρότερους αγώνες από το πρόσφατο παρελθόν και θυμηθήκαμε, πόσο ωραίος είναι ο αθλητισμός.
Βεβαίως, τέτοια αθλητικά μας γεγονότα προσφέρουν περισσότερες συγκινήσεις, όταν υπάρχει αυξημένη Ελληνική παρουσία, κάτι που δεν ίσχυσε φέτος. Η οικονομική κρίση είχε αντίκτυπο και στην αντιπροσωπία μας.
 Έτσι, ένα μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων, στα πολλά πάνελ που παρακολούθησα, ήταν «γιατί δεν βοηθάει η πολιτεία», «που πάνε τα λεφτά του αθλητισμού», «γιατί καταργήθηκαν τα κίνητρα», «τι προσφέρει ο πρωταθλητισμός». Αυτά μου έδωσαν την αφορμή, να ασχοληθώ και πάλι με τα τενιστικά μας.
Συνειδητοποίησα, ότι τα προβλήματα που συζητάμε μεταξύ μας επί χρόνια, αυτά που ισχύουν στο χώρο του τένις από την ημέρα που τον γνώρισα, μετά την κρίση άρχισε να τα ζει και να τα συζητάει και η υπόλοιπη αθλητική Ελλάδα. 
Πιο συγκεκριμένα:
1.     Εμείς δεν έχουμε εδώ και χρόνια χώρους-γήπεδα για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων. Οι υπόλοιποι έχουν μεν, αλλά προσφάτως δεν έχουν χρήματα να τα συντηρήσουν και φτάσαμε στον ίδιο παρανομαστή.
2.     Εμείς δεν είχαμε ούτε έχουμε προπονητές για τις εθνικές ομάδες και κάθε οικογένεια πληρώνει αποκλειστικά την προπόνηση του παιδιού της.
 Η μόνη παροχή στους Εκλεκτούς, μερικά εισιτήρια τον χρόνο. 
Οι υπόλοιποι αθλητικοί χώροι έχουν μεν προπονητές, αλλά τώρα πια με πολλά προβλήματα. Είναι απλήρωτοι, μερικές φορές δεν μπορούν να συνοδέψουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, κτλ. Πολλές φορές άκουσα τα παιδιά να λένε «ευχαριστώ τους χορηγούς-γονείς μου», «ευχαριστώ τον χορηγό βενζίνης προπονητή μου», κτλ.
 Μόνο που αυτά τα άκουσα γενικευμένα για πρώτη φορά. Το τένις το γνώρισα έτσι, ήταν και είναι μόνο έτσι.
3.     Οι κ. Καπράλος (πρόεδρος ΕΟΕ) και Κούβελος έλεγαν «λεφτά δίνονται στον αθλητισμό, αλλά δεν φτάνουν στους αθλητές, μένουν στους υπεράριθμους υπαλλήλους των ομοσπονδιών, στην κακοδιαχείριση τους και στο άσκοπα έξοδα». Ότι λέγαμε και λέμε όλοι και κάποια στιγμή θεωρηθήκαμε υβριστές, τώρα το λένε οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του κράτους. Όλοι οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί που έδιναν τα επίσημα χείλη για τις ομοσπονδίες, ισχύουν στο ακέραιο για την ΕΦΟΑ, που αγωνιστικά δεν έχει καταφέρει τίποτα και είχε σχέση με το Λονδίνο μέσω λαμπαδηδρομίας.
4.     Εκεί που «έσκαγαν» όλοι (αθλητές και επίσημοι) ήταν, ότι όχι μόνο δεν γίνονται τα αναγκαία που έχουν κόστος, αλλά κανείς δεν ασχολείται ούτε με τα τζάμπα. Με τις απλές κινήσεις που θα ανακουφίσουν τον εκάστοτε χώρο. Ότι κάνει και η ΕΦΟΑ.
Με αφορμή την ανούσια κατασπατάληση των οικογενειών στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, θα αναλύσω το τελευταίο (4), παραθέτοντας τρία κραυγαλέα παραδείγματα: 

Α) Πανελλαδικά-Πανελλήνιο των Juniors
Β) Site ΕΦΟΑ και 
Γ) μηχανογράφηση των Τουρνουά και της Βαθμολογίας.

Επί χρόνια, πολλοί από εμάς παλέψαμε, εξηγήσαμε και κάναμε κοστολόγηση του απαράδεκτου συστήματος της διεξαγωγής Πανελληνίου Πρωταθλήματος και Πανελλαδικών.
 Με τεράστια καθυστέρηση η ΕΦΟΑ αποφάσισε και ανακοίνωσε το 2010, ότι το σύστημα θα αλλάξει. Αρχές του έτους αυτού ζήτησε τις απόψεις των παραγόντων του τένις με καταληκτική ημερομηνία 31/7/2010. 
Η ακινησία του συστήματος κατάφερε κανείς να μην ασχοληθεί με το πρόβλημα (το μοναδικό τεράστιο των Juniors και των οικογενειών τους) για το υπόλοιπο 2010.
 Μάλιστα ο προγραμματισμός του 2011 ήταν μισής χρονιάς, εν όψει των αλλαγών, που έλεγαν θα ολοκληρωθούν το 1ο εξάμηνο του 2011, ώστε να ισχύσουν στο υπόλοιπο 2ο εξάμηνο. Βεβαίως κανείς δεν μπήκε στον κόπο να δουλέψει και το 2ο  εξάμηνο συνεχίστηκε όπως το 1ο

Το 2012 άρχισε χωρίς καμία αλλαγή και πρακτικά έχει ήδη ολοκληρωθεί στο ίδιο πλαίσιο. 

Επί 3 ΧΡΟΝΙΑ κοροϊδεύουν εμάς και τους εαυτούς τους.
Έχουμε μπροστά μας ένα εξαιρετικό παράδειγμα, όπου η κραυγαλέα αδιαφορία και η ανικανότητα της ομοσπονδίας, βάζει τους γονείς σε επιπλέον έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χρήματα που δεν πάνε στο τένις, αλλά σε βενζίνες, διόδια, ξενοδοχεία και καράβια. Έχουμε ένα παράδειγμα, όπου η τεχνική επιτροπή εισηγείται και ο κακός παραγοντισμός μετράει κάποια κουκιά, βλέπει ότι δεν τον συμφέρουν και κωφεύει. 
Έχουμε ένα παράδειγμα, όπου οι πάντες: προπονητές, αθλητές, οικογένειες ματώνουν οικονομικά, ενώ αγωνιστικά δημιουργούνται ανούσιοι αγώνες χωρίς όφελος για κανένα, επειδή όμως κάποιοι μικρο-παράγοντες φοβούνται μήπως χάσουν κάτι, παγώνουν τα πάντα.
Βλέπω κάθε μέρα στην πρώτη σελίδα του site της ΕΦΟΑ την επιστολή μου με τα συγχαρητήρια μου, για τις ανακοινωμένες αλλαγές (επιστολή Σεπ 2010) και κάθε μέρα πονάω.
 Επί 2 χρόνια (!) στην πρώτη σελίδα του site το ίδιο κείμενο με συγχαρητήρια που δεν δικαιούνται. 
Αν μπορούσα να φανταστώ τις εξελίξεις, θα έστελνα κείμενο με την προτροπή «ΔΟΥΛΕΨΤΕ», ίσως αν το έβλεπαν αυτό κάθε μέρα, να είχαμε γλυτώσει μερικά χρόνια και μερικές χιλιάδες ευρώ, που πήγαν στα σκουπίδια.
Το site της ΕΦΟΑ έχει σταματήσει να αναρτά Βαθμολογίες (και πρακτικά να λέγεται Site) από το 2009 και λειτουργεί σαν απλός πίνακας ανακοινώσεων, όπου κανείς δεν μπορεί να βρει τίποτα. Για το πιο απλό χρειάζεσαι μισή ώρα ψάξιμο. 
 Χρόνια παρακαλώ και προσωπικά να γίνει κάτι, αφού γνωρίζω ότι ένα καλύτερο site θα είχε περισσότερη επισκεψιμότητα, άρα δυνατότητα εσόδων, ώστε να συντηρεί τον εαυτό του και να αφήνει και κέρδος.
 Η δε εικόνα της ομοσπονδίας προς τα έξω δεν θα είχε αυτό το χάλι. 
Σε ένα τέτοιο στοιχειωδώς αξιοπρεπές Site ποτέ δεν θα υπήρχαν στην 1η σελίδα και επί 2 χρόνια τα ίδια κείμενα.
 Έλεος.
Η μηχανογράφηση των τουρνουά και της βαθμολογίας, που σήμερα βρίσκεται σε κωμικό επίπεδο, συζητείται να αλλάξει πέντε χρόνια.
 Ένα έργο που μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, που προσωπικά έχω υποδείξει πολλούς τρόπους υλοποίησης, μένει στο ντουλάπι.
 Γιατί; Ποιος ωφελείται από αυτά τα καθημερινά μικρά εγκλήματα και γιατί τον αφήνουμε να συνεχίζει;
 Όλη η δομή της ΕΦΟΑ βασίζεται στο FAX
 Οι Ενώσεις άλλαξαν, αλλά η ΕΦΟΑ επιμένει στην αναλογική τεχνολογία του 1970. 
Ανάλογο μοντέλο μπορώ να πιστέψω ότι θα βρούμε μόνο στην Ουγκάντα (μπορεί και όχι).

Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα.
 Οι σύλλογοι πρέπει να ψάχνουν με σοβαρότητα τις εκπροσωπήσεις τους και να τις ελέγχουν. 
Πρέπει να υπάρξει ομαδικότητα και σχεδιασμός για το μέλλον.
 Η λογική «να την βγάλουμε αυτό τον μήνα» χρεοκόπησε. Το μοντέλο ένας αρχηγός και όλοι σούζα χρεοκόπησε.
 Η επιλογή των «βολικών» για συνεργάτες και όχι των «χρήσιμων», επίσης χρεοκόπησε.
 Έτσι χρεοκοπεί και η ΕΦΟΑ, από έλλειψη οράματος, τεχνοκρατίας και ουσίας. 
Είναι η μικρογραφία της Ελλάδας του «θεαθήναι». Πρώτοι στις φωτογραφίες, 
τελευταίοι στην παραγωγή έργου.
Κώστας Κουτσάφτης
Πρόεδρος ΑΣ Ακρόπολις

No comments: