Friday, March 19, 2010

Τα WALK OVER.

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές την οικονομική αιμορραγία, που προκαλεί το Αγωνιστικό Πρόγραμμα στους γονείς των αθλητών του τένις.

Επίσης έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις απουσίες από το σχολείο, που υποβάλλονται τα παιδάκια και τις απουσίες των γονέων από την εργασία τους, που επίσης προκαλεί το Αγωνιστικό Πρόγραμμα.

Είναι απελπιστικά προφανές ότι ο σχεδιασμός πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η Ομοσπονδία πρέπει να καταλάβει ότι το χρέος της είναι πρωτίστως να σκέφτεται τα παιδιά-αθλητές και τις οικογένειες τους και δευτερευόντως τις όποιες ανόητες ισορροπίες ή συμπάθειες.

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο πρόβλημα, που οφείλεται σε εμάς τους ίδιους και επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Τα WALK OVER.

Πόσες φορές πηγαίνουμε τα παιδιά μας να δώσουν αγώνα και μαθαίνουμε ότι ο αντίπαλος δεν προσήλθε.

Πηγαίνει ο γονέας το παιδί του, πχ. στην Θράκη, για δώσει ένα-δυο αγώνες, ώστε να κερδίσει εμπειρίες και αντ’ αυτού να υφίσταται όλο το πακέτο (απουσίες και έξοδα) χωρίς έστω ένα αγώνα στα 4 games. Νομίζω είναι φοβερό.

Αν οι σύλλογοι δηλώνουν με σοβαρότητα τις συμμετοχές τους, αν οι σύλλογοι και οι προπονητές εξηγήσουν στους γονείς, που δεν έχουν καταλάβει ακόμα το πρόβλημα, τι σημαίνει δηλώνω αλλά δεν πηγαίνω, τότε θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση.

Προφανώς δεν αναφέρομαι στα Walk-over λόγω ασθένειας ή άλλου σοβαρού λόγου.

Το απαράδεκτο σύστημα ποινών που εφαρμόζεται σήμερα (έχει επεκταθεί και στο Ενωσιακό πρωτάθλημα) δεν έχει ωφελήσει καθόλου. Στην πραγματικότητα η προσωπική μου άποψη για τον τρόπο υλοποίησης των ποινών (ποσοστό επί των βαθμών που έχεις ήδη μαζέψει), δεν είναι απλά απαράδεκτο, είναι και βλακώδες. Το ίδιο «παράπτωμα» για το ίδιο παιδί στο πρώτο τουρνουά στοιχίζει 1,5 βαθμό, ενώ στο τελευταίο μπορεί να στοιχίζει 150 βαθμούς. Δύο παιδιά κάνουν το ίδιο «παράπτωμα» στο ίδιο τουρνουά (ταλαιπωρούν εξίσου κάποιους), αλλά το αγωνιστικά καλύτερο τιμωρείται αυστηρότερα (έως και εξοντωτικά).

Ο Μέσος Όρος των walk-over το 2009 ήταν 13,2 %. Δηλαδή σε κάθε 100 παιδιά τα 13 δεν προσέρχονται.

Όμως, το 18% των αθλητών κάποιων «προσεκτικών» συλλόγων έχει ποσοστό walk-over κάτω από 5%, που πρέπει να είναι το πραγματικό νούμερο για ασθένειες και τραυματισμούς.

Το 43,5 % κινείται κάτω από τον Μέσο Όρο και πάνω από το 5%.

Το 25% των αθλητών ανήκει σε συλλόγους, που πρέπει να προσπαθήσουν να αλλάξουν την εικόνα τους. Κάποιοι με ποσοστά 30%, 40% και 50%, δείχνουν εικόνα αδιαφορίας προς τους συναθλητές τους.

Ακολουθεί ένας πίνακας που συνέταξα με πολύ κόπο και θα συνεχίσω την ίδια δουλειά κάθε χρόνο (όσο αντέχω). Εσείς κάνετε κάτι πολύ απλό. Μεταφέρετε τον προβληματισμό αυτό και ενημερώστε όσους γονείς περισσότερους μπορείτε. Θα βοηθήσουμε τους εαυτούς μας.

Προφανώς (όπως και σε όλα τα στατιστικά στοιχεία), σύλλογος που δήλωσε 1 αθλητή και δεν παρουσιάστηκε, δείχνει 100% walk-over, αλλά δεν είναι αποδεικτικό αδιαφορίας του συλλόγου. Τα μεγάλα ποσοστά είναι «βαριά» όταν τα συναντούμε σε μεγάλους αριθμούς συμμετοχών (πχ 50 δηλωμένοι μέσα στην χρονιά, 20 walk-over).

Εξηγώ τις συντομογραφίες: ΠΑ = Πανελλήνιοι Αγώνες, Τ1, ... Τ9 τα 9 Πανελλαδικά (Ρόδος, Κρήτη, Θες/νίκη, Λάρισα, Βέροια-Νάουσα, Ήπειρος, Καλαμάτα, Θράκη, Αθήνα).

Πολύ φιλικά
Κώστας Κουτσάφτης

Apo to Blog
Υπάρχει κατάσταση με την συμμετοχή των αθλητών και των συλλόγων , αλλά δεν έχουμε την δυνατότητα να την ανεβάσουμε.Εαν επιθυμείτε να ενημερωθείτε στείλτε στο taneatoutennis@gmail.com για να σας σταλεί.

No comments: