Friday, March 5, 2010

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ

Αθήνα 1 Μαρτίου 2010

Προς: Δ.Σ. Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης
Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο
Υφυπουργό Πολιτισμού κα Α. Γκερέκου
Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Π. Μπιτσαξή
Υπουργό Παιδείας κα Α. Διαμαντοπούλου

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ

Αξιότιμοι κύριοι,
Είμαι μητέρα ενός δωδεκάχρονου αγοριού, που αγαπά το τένις και λαμβάνει μέρος σε αγώνες, κάτι που ο ίδιος ζητά με επιμονή. Τον βοηθώ σ’ αυτή του την προσπάθεια, γιατί πιστεύω ότι η εμπειρία των αγώνων είναι πολύτιμη, όχι μόνο για το παιχνίδι αυτό καθ’ εαυτό, αλλά και γιατί ευαισθητοποιεί τα παιδιά σε σχέση μ’ αυτό που λέγεται «προσπάθεια», «απώλεια» και «διαφορετικότητα», συμβάλλοντας σε μια υγιή κοινωνικοποίηση.
Μελέτησα το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2010 και διαπίστωσα ότι ένα παιδί 12, 14 ή 16 χρονών, που θέλει να συμμετέχει στα Πανελλαδικά, πρέπει να κάνει 30 απουσίες από το σχολείο του. Όσο για το γονιό που θα συνοδεύσει το παιδί, θα πρέπει να διαγράψει 40 μέρες από τη δουλειά του. Υποθέτω ότι μας θεωρείτε άεργους ή εισοδηματίες.
Η «δουλειά» των παιδιών αυτής της ηλικίας, είναι να μάθουν γράμματα, να αποκτήσουν μια ευρύτερη κουλτούρα και να είναι πρωτίστως επιμελείς μαθητές.
Αναρωτιέμαι λοιπόν για τη λογική και τη φιλοσοφία της ΕΦΟΑ σε σχέση με τον αγωνιστικό σχεδιασμό.
Αντιμετωπίζετε τα παιδιά ως επαγγελματίες, που μπορούν να παρατήσουν το σχολείο τους για 30 μέρες, δημιουργώντας κενά και θυσιάζοντας πολύτιμη γι’ αυτούς γνώση.
Αγνοείτε το γεγονός ότι σε κανένα μέρος του κόσμου, Ευρώπης και Αμερικής, δεν γίνεται κάτι παρόμοιο. Τα ερασιτεχνικά τουρνουά οργανώνονται αυστηρά τα Σαββατοκύριακα και στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου παιδιών και γονιών.
Γιατί απαξιώνετε την παιδεία;
Γιατί αναγκάζετε παιδιά και γονείς να βλέπουν τον αθλητισμό και το σχολείο ως εχθρούς μεταξύ τους;
Γνωρίζετε ότι ο αθλητισμός δεν ανταγωνίζεται την παιδεία, αλλά είναι συστατικό της;
Μήπως εντέλει το όραμά σας είναι μια στρατιά απαίδευτων αθλητών ή το πότε και που των διοργανώσεων σας ενέχει ιδιοτέλεια;
Μπορείτε παρακαλώ να φωτίσετε τις απορίες μου;
Με τιμή
Ελπίδα Σκούφαλου

minulin@otenet.gr
Μαρίνος Ταχτσίδης - tachtsidis@tennis24,gr

No comments: