Sunday, December 26, 2010

Διασυλλογικό πρωτάθλημα Α/Γ 2010 - Ενστάσεις και αλήθειες. ΕΦΟΑ προκλητικά συνεπής με τον αμαρτωλό βίο της - Τόλμη ζητιέται από όλους.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε εποχές πρωτόγνωρων αλλαγών, που ήδη επηρεάζουν τόσο τον τρόπο ζωής μας, όσο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη στο χώρο του Αθλητισμού που ορθά επί της αρχής επαγγέλλεται η Πολιτεία.
Με την αξιολόγηση του Αθλήματος και την αρχική κατάταξη του πολλοί στεναχωρέθηκαν, θεωρήθηκε αδικία. Στη συνέχεια επικράτησε ανακούφιση και η ΕΦΟΑ θριαμβολόγησε που κατάφερε να αλλάξει την αρχική εικόνα, να πείσει την Πολιτεία ότι υπήρχε παραπλάνηση, ώστε να προβιβαστούμε τελικά και να τύχουμε καλύτερης μεταχείρισης.
Αξίζουμε όμως πράγματι της θέσης που διεκδικήσαμε, έστω και σαν νούμερο αξιολόγησης ή εμείς παραπλανήσαμε την Πολιτεία ?
Με αφορμή την σπουδαιότερη κατά τεκμήριο όπως πρέπει να θεωρείται η διοργάνωση του Διασυλλογικού πρωταθλήματος Α/Γ Α’ Εθνικής κατηγορίας, και του επιβαλλόμενου από ενέργειες της ΕΦΟΑ αποκλεισμού της ομάδας μας από τη τελική φάση 2010, με ανάμεικτα αισθήματα εκφράζουμε σκέψεις και ενστάσεις, που θεωρούμε ότι αγγίζουν όλους μας.
Με υπέρβαση κάθε ορίου δεοντολογίας, στοιχειώδους ενημέρωσης και ισότιμου σεβασμού προς τα Σωματεία, το Διασυλλογικό πρωτάθλημα, τουλάχιστον με το ισχύον αγωνιστικό πρόγραμμα 2010 της ΕΦΟΑ, ήταν προγραμματισμένο για τις αρχές Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί. Αν και ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε τροποποίηση είτε συνεννόηση με τα Σωματεία που συμμετέχουν για αλλαγή χρόνου διεξαγωγής, ούτε στην προκήρυξη της Α’ φάσης καθοριζόταν στοιχειωδώς η ολοκλήρωση του, με ειλικρινή διάθεση εύλογης υποχρέωσης συμμετείχαμε και προκριθήκαμε στην τελική φάση..
Με υπέρβαση των Κανονισμών που αφορούν στην διοργάνωση των πρωταθλημάτων, ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα 15 ημερών έγκαιρης ενημέρωσης που προβλέπεται για τα πανελλήνια πρωταθλήματα για αυτονόητους λόγους προγραμματισμού και προετοιμασίας, αν και μέχρι σήμερα ψευτοεφαρμοζόταν ανεξήγητα και αυθαίρετα εξαλείφθηκε. Παράλληλα είναι δύσκολα αντιληπτό, πως μπορούν μέσα σε 2 μέρες να ολοκληρωθούν αγώνες με την συμμετοχή 4 ομάδων και σύστημα pool με 3 συναντήσεις για κάθε ομάδα, όταν μάλιστα επιβάλλεται από την προκήρυξη περιοριστικά να διαθέτει μόνο 2 παίκτες βασικούς. Ίσως ποντάρουν στην τακτική συντόμευσης όσων συναντήσεων δεν παρουσιάζουν περαιτέρω ενδιαφέρον, κάτι που συνηθίζεται υποβαθμίζοντας όμως έτσι τους αγώνες, γιατί θλιβερό θα ακουγόταν η μεθόδευση συμφωνίας αποτελέσματος, όπως συνέβη στην Α΄ φάση.
Φαίνεται να είναι τελικά ευχής έργο και ανακουφιστικό για διοργανωτές και συμμετέχοντες η πιθανή συμμετοχή 3 ομάδων, γιατί θα διευκολύνει το πρόγραμμα των 2 ημερών.
Ελπίδα και ο καιρός να είναι σύμμαχος μέσα στο καταχείμωνο με την ευλογία των ημερών, και η προσέλευση των φίλων του Αθλήματος να είναι μεγάλη με την προβολή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, αν και οι αθλητές είναι συνηθισμένοι να αγωνίζονται πάντα μοναχικά. Η ζητούμενη για το Άθλημα προσέλκυση μελών, φίλων, παιδιών των Ακαδημιών, ιδιαίτερα για μας τους μακρινότερους, γιατί όλοι προσβλέπουμε στη συμπαράσταση των ομάδων μας, γίνεται απαγορευτική χρονιάρες μέρες και μάλλον ουδόλως ενδιαφέρει.
Εκ πρώτης όψεως είναι παράδοξη η δυσαρέσκεια της ΕΦΟΑ, που η Περιφέρεια (σημαία της πολιτικής της για ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια) είναι παρούσα και δυνατή στις αθλητικές διοργανώσεις, όμως αληθινό και απολύτως διαπιστωμένο είναι ότι η Περιφέρεια και συνήθως η πιο απομακρυσμένη, είναι ενδιαφέρουσα και σύμμαχος μόνο για τις φιέστες των Γενικών Συνελεύσεων.
Για το Σωματείο μας είναι απολύτως σαφές ότι δεν μας βρίσκουν σύμφωνους οι τρόποι, ενέργειες και λειτουργία της Διοίκησης, ασύμβατα όλα ακόμα και με τους πιο στοιχειώδεις Κανόνες, ως αποτέλεσμα μιας επιδίωξης για εξασφάλιση κάθε είδους ανίερων συμμαχιών, ισορροπιών και μεθοδεύσεων, που χειραγωγούνται και καθοδηγούνται από συμβούλους, συνεργάτες και άτομα αμφιλεγόμενων προσόντων και ημιμάθειας.
Σε κάθε περίπτωση οι εκάστοτε απόλυτα δικαιολογημένες ενστάσεις μας συμπληρώνονται από προτάσεις πάντοτε στα πλαίσια μιας ουσιαστικής και σοβαρής προσέγγισης, ενώ με κάθε ευκαιρία συμμετοχής μας σε κοινές προσπάθειες υλοποιούμε με τις πράξεις μας όσα υποστηρίζουμε προς όφελος όλων και κυρίως των αθλητών.
Για τους αθλητές της ομάδας μας, που πάντοτε κυνηγούν με υγιή διάθεση την αγωνιστική δραστηριότητα σε υψηλό επίπεδο και δεν αποφεύγουν τις αναμετρήσεις για ασήμαντους λόγους, η λύπη και συνάμα αγανάκτηση τους δεν πηγάζει από τον λόγο ότι χάνουν κάτι σημαντικό, αλλά για τον λόγο ότι χάνουν άδικα αυτό που δικαιούνται. Στη δική τους θέση, μπορεί αύριο να βρεθούν οι συναθλητές τους, θα είναι όμως μαζί τους.

Όλοι φαίνεται να συμφωνούμε ότι υπάρχει μια πραγματικότητα που μας ενοχλεί και μας προκαλεί, όλοι ψιθυρίζουμε ότι τα πράγματα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν, η πλειονότητα όμως δεν τολμά, αναβάλλει, ανέχεται, στηρίζει ηθελημένα και αθέλητα μια διεφθαρμένη νοοτροπία Διοίκησης που χαϊδεύει, διαιρεί και βασιλεύει, επιβάλλει Κανόνες άγνωστους στα χαρακτηριστικά του Αθλήματος. Με προκλητική συνέπεια υποτιμά την νοημοσύνη όλων μας και ευνουχίζει την διάθεση και τις προσπάθειες μας, όταν όλα γύρω μας έχουν φτάσει στα όρια αποσύνθεσης, και το μήνυμα όλο και πιο δυνατά μας προειδοποιεί να αλλάξουμε και να ξεκινήσουμε με νέες ιδέες, φρέσκους ανθρώπους, άλλη νοοτροπία.
Το Άθλημα που αγαπάμε αποζητά υγεία στο σώμα και στο πνεύμα.

Ο Πρόεδρος Α.Ο.Α.Πατρών
Γιώργος Ανδρουτσέλλης

No comments: