Tuesday, January 31, 2012

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ U14 και ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΩΔΕΚΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα 31 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣ: ΔΣ ΕΦΟΑ, Έφορο Αγωνιστικού, Τεχνική Επιτροπή

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ U14 και ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΩΔΕΚΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αξιότιμοι κύριοι,

Επανειλημμένα με επιστολές μου, αλλά και προφορικά, ως Έφορος της Η’ Ένωσης, ως πρόεδρος του ΑΣ Ακρόπολις και ως γονέας αθλητή, σας έχω θέσει το θέμα της συμμετοχής των αθλητών, που είναι πρώτη χρονιά 12άρια στην κατηγορία «Κάτω των 14». Δυστυχώς δεν έχω λάβει την παραμικρή απάντηση, ούτε εγγράφως ούτε προφορικά. Έτσι επανέρχομαι.

Στην Tennis Europe, αλλά και όσα κράτη μπόρεσα να ψάξω, ισχύει ο παρακάτω κανόνας, σχετικά με το «ποιες ηλικίες αθλητών παίζουν σε ποιες κατηγορίες».

12&Under: Players are allowed to play in a U12 event from the year they turn 10 years of age, and have reached their 10th birthday on or before the start of the Singles Main Draw, until the year the players turn 12 years of age.

14&Under: Players are allowed to play in a U14 event from the year they turn 10 years of age, and have reached their 10th birthday on or before the start of the Singles Main Draw until the year the players turn 14 years of age.

16&Under: Players are allowed to play in a U16 event from the year they turn 13 years of age until the year the players turn 16 years of age. Players who are allowed to compete in U12 events are not allowed to play in an U16 event.

Μια συνοπτική μετάφραση λέει:

- Παίζουν στα «κάτω των 12» τα παιδιά με συμπληρωμένα τα 10 χρόνια, ως και την χρονιά που γίνονται 12.

- Παίζουν στα «κάτω των 14» τα παιδιά με συμπληρωμένα τα 10 χρόνια, ως και την χρονιά που γίνονται 14.

- Παίζουν στα «κάτω των 16» τα παιδιά από την χρονιά που γίνονται 13, ως και την χρονιά που γίνονται 16.

Τα παιδιά που έχουν δικαίωμα να παίξουν στα U12 επιτρέπεται να παίξουν στα U14 και απαγορεύεται να παίξουν στα U16.

Στην Ελλάδα, εννοείται χωρίς καμία μελέτη και τεκμηρίωση (γιατί αν υπήρχε θα μου είχε κοινοποιηθεί), έχει ορισθεί ότι στα 14άρια παίζουν μόνο τα «δεύτερη χρονιά 12άρια». Αυτό προβλέπεται και για το 2012.

Είναι ένας κανονισμός αυθαίρετος και εκτός των κανονισμών της υπερκείμενης αρχής (Tennis Europe). Από τους πολλούς που πρέπει να αλλάξουν. Ο γενικότερος συγχρονισμός μας με τα διεθνή δεδομένα, ενώ φαίνεται αυτονόητος, δεν φαίνεται να επιδιώκεται.

Σας παραθέτω 2 παραδείγματα για να καταλάβετε τον παραλογισμό.

1) Τον Απρίλιο διοργανώνονται στην Αθήνα δύο τουρνουά Tennis Europe U14, όπου οι αθλητές που είναι πρώτη χρονιά 12άρια, θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος. Την προηγούμενη ή την επόμενη βδομάδα οι ίδιοι αθλητές μας δεν θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στο αντίστοιχο Ενωσιακό ή Πανελλαδικό τους.

2) Ο Μιχάλης Σακελλαρίδης (1η χρονιά 12άρι) κέρδισε πέρσι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κέρδισε τα Εθνικά και Ενωσιακά (Η’) Masters και κατέληξε πρώτος στην Εθνική και Ενωσιακή του Βαθμολογία Πολλοί από αυτούς που πέρσι το παιδί κέρδιζε στην πορεία του, φέτος παίζουν στα 14άρια, όχι όμως ο Μ. Σακελλαρίδης.

Προφανώς το θέμα δεν είναι ατομικό-προσωπικό. Κάθε χρονιά, ειδικά στις μικρότερες Ενώσεις από αυτή που ανήκει ο Μιχάλης, πολλά παιδιά χάνουν τις ευκαιρίες τους για εξέλιξη λόγω της αδράνειας του συστήματος.

Η επιστολή αυτή θα κοινοποιηθεί σε συλλόγους και σε 80 περίπου προπονητές, των οποίων την άποψη, θα έπρεπε να έχετε προ πολλού ζητήσει. Οφείλετε άμεσα και πριν την προκήρυξη των Πανελλαδικών, να αποφασίσετε «ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ».

Με τιμή,

Κώστας Κουτσάφτης

Πρόεδρος ΑΣ Ακρόπολις

1 comment:

TEN said...

ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ!

Μήπως πρέπει να τους ρωτήσετε και γιατί δεν συμμετείχαν οι ελληνικές ομάδες στο Tennis Europe Junior Tour 12&U Winter Cups;

http://www.tenniseurope.org/news_item.aspx?id=57984

Για πόσο ακόμη θα κοροϊδεύουν τον κόσμο με το δήθεν ενδιαφέρον τους για τα 10άρια και τις τρικολόρ μπαλίτσες; Και αυτά τα 10άρια θα γίνουν κάποτε 12άρια και δεν θα συμμετέχουν πουθενά, και αυτά τα 10άρια κάποτε θα γίνουν 16 και 18 και νομοτελειακά θα εγκαταλείψουν το τένις, όσο αυτό το διοικούν οι αποδεδειγμένα εδώ και πολλά χρόνια ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

Ειλικρινά ακόμη περιμένετε απαντήσεις από αυτούς;