Saturday, February 19, 2011

Αφαντος ο λαλίστατος στους άσχετους Πινόκιος

Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο
Η ανακοίνωση των επιχορηγήσεων τον Φεβρουάριο ανατρέπει τους σχεδιασμούς των ομοσπονδιών από τον Σεπτέμβριο

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση από τη ΓΓΑ των ετήσιων επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών για το 2011. Υπάρχουν εκείνοι που αντέδρασαν έντονα ή ήπια, άλλοι που νιώθουν αδικημένοι κι εκείνοι που έμειναν ικανοποιημένοι, σταθμίζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Οι 900.000 λιγότερες από πέρσι (7,35 εκατ., έναντι 8,25) δεν αντιμετωπίζονται. Θα κάνουμε περικοπές στον σκληρό πυρήνα (ανάπτυξη, υψηλός αθλητισμός), που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Εντάξαμε στον σχεδιασμό πάνω από 100 αθλητές, προσλάβαμε 38 προπονητές, έχουμε τους προπονητές και τα έξοδα κίνησης των συλλόγων. Ολα αυτά έγιναν με τη λογική ότι θα παίρναμε 200-300 χιλιάδες λιγότερες από πέρσι. Αυτό θα το αντιμετωπίζαμε. Τίποτα δεν προδίκαζε τόσο μεγάλη περικοπή. Και οι αποφάσεις αυτές δεν νοείται να λαμβάνονται στα μέσα Φεβρουαρίου. Διότι ο σχεδιασμός γίνεται τον Σεπτέμβριο. Και σημειώστε πως το υπουργείο Υγείας ζητεί χρήματα από τις ομοσπονδίες για τ’ ασθενοφόρα που πηγαίνουν στους αγώνες και η ΓΓΑ από τις διοικήσεις των Εθνικών Σταδίων να παίρνουν χρήματα από τις ομοσπονδίες και τα σωματεία για τη χρήση των σταδίων», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής.

«Οσο και δύσκολες στιγμές κι αν περνούν η πατρίδα και ο λαός (για τις οποίες δεν ευθύνεται, φυσικά, ο αθλητισμός), δεν πρέπει να βλέπουμε τον αθλητισμό, που είναι κοινωνικό αγαθό, μέσα από το πρίσμα του Μνημονίου. Εχει να κάνει με το πιο ευαίσθητο σημείο της κοινωνίας, που είναι η νεολαία. Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο», υπογράμμισε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας (ΚΟΕ), που έχει υπό την σκέπη της πέντε Ολυμπιακά αθλήματα (κολύμβηση, πόλο, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση, κολύμβηση σε ανοικτό νερό) και την τεχνική κολύμβηση και θα πάρει 4,8 εκατ., έναντι 5,091 του 2010.

«Εχοντας πλήρη επίγνωση της κρίσης που βιώνει η χώρα, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοσθούμε στα νέα δεδομένα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ομως, οφείλω ν’ αντιδράσω στην αδικία, που προκαλεί η μη ίση αντιμετώπιση. Αισθανόμαστε αδικημένοι, διότι, ενώ ο μέσος όρος της μείωσης στις άλλες ομοσπονδίες είναι στο 14%, στη δική μας ξεπερνάει τα 21% (από 3,8 εκατ. σε 3). Περιμένουμε από την πολιτεία να αποκαταστήσει την αδικία για το άθλημά μας, με τρεις τρόπους: Την επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων, την οποία δεν έλαβαν το 2010, την τήρηση της δέσμευσης περί συνέχισης της επιχορήγησης για τα ΤΑΑ της Α1 ανδρών και τα σωματεία της Α2 ανδρών, και με την καταβολή του ποσού που επιδικάσθηκε με την απόφαση για τα Ολυμπιακά έργα» τονίζει ο πρόεδρος του βόλεϊ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, που πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η κρίση δίνει την ευκαιρία να προβούμε σε θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες η πολιτεία καλείται να διαδραματίσει επιτελικό ρόλο».

«Πιστεύω ότι η γυμναστική έπρεπε να έχει καλύτερη τύχη, διότι είναι άθλημα, που έχει προσφέρει πολλές διακρίσεις στη χώρα μας. Αισθανόμαστε αδικημένοι» λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γυμναστικής, Θανάσης Βασιλειάδης.

Υπάρχουν και οι ικανοποιημένοι, βάσει, φυσικά, των δεδομένων.

Ο πρόεδρος της άρσης βαρών, ο τρις «χρυσός» Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας τονίζει πως περίμενε μικρότερη επιχορήγηση (1.050.000 έναντι 1.150.000 που θα λάβει η ΕΟΑΒ).

«Με τις επιπλέον 100 χιλιάδες θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε πιο άνετα κάποια πρωταθλήματα και να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά. Εχουμε κάνει, όμως, μεγάλες περικοπές σε διοργανώσεις. Κυρίως στα περιφερειακά πρωταθλήματα, που είναι αγώνες για την ανάπτυξη, αλλά και για την πρόκριση στα πανελλήνια πρωταθλήματα», μας είπε.

«Το 1,4 εκατ. που ανακοινώθηκε πως θα πάρουμε, είναι περίπου, όσα περιμέναμε. Είχαμε ζητήσει 1,5. Είμαστε κάτω 250 χιλιάδες από πέρσι. Δεν είμαι δυσαρεστημένος. Εχουμε λαμβάνειν από την τακτική επιχορήγηση του 2010, άλλες 492 χιλιάδες. Αν, λοιπόν, τις πάρουμε, όπως έχει δεσμευθεί ο ΓΓΑ, θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ικανοποιητικά. Είμαστε ευχαριστημένοι, με βάση, βέβαια, τη συγκυρία της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να ξέρετε ότι δίνουμε 480 χιλιάδες για μισθοδοσία και εισφορές προσωπικού. Υπάρχει δε, καταγεγραμμένο χρέος περίπου 1,6-1,7 εκατ. Αν δεν υπήρχε αυτό, θα λειτουργούσαμε πολύ καλά, διότι έχουμε μαζέψει τις δαπάνες. Για το χρέος κάνουμε διακανονισμούς και παζάρια, για να το μειώσουμε, όπου γίνεται. Φοβούμαι, ότι ώς το τέλος του έτους, το ένα εκατομμύριο θα γίνει απαιτητό», τονίζει ο πρόεδρος της πάλης, Κώστας Θάνος.

Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου


No comments: