Thursday, October 11, 2012

Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι....


Μετά την Σακοράφα που έστειλε  το θέμα του τένις στην βουλή των Ελλήνων και άλλος ένας πολιτικός φορέας που συγκυβερνά παίρνει θέση  και καταγγείλει τα τεκταινόμενα  και στην ομοσπονδία μας 


Οι θέσεις του Τομέα Αθλητισμού της ΔΗΜΑΡ για την Ε.Ο.Ε

Στις 20 Σεπτέμβρη στην Ε.Ο.Ε. συγκεντρώθηκαν οι αθλητικές ομοσπονδίες, για τις οικονομικές επιχορηγήσεις και τη λειτουργία τους γενικότερα.
 Το ψήφισμα που εξέδωσαν δεν μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα ωφελιμισμού και ιδιοτελών συμφερόντων, ενώ παραγνωρίζονται οι δύσκολες ώρες που περνάει το κράτος και η πατρίδα μας. 
Επιπλέον οι εν λόγω ομοσπονδίες ελέγχονται και για τον πλήρως αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και για τις αποφάσεις τους που φθάνουν στα όρια του παραλογισμού.
Εξ’ αρχής δηλώνουμε, λοιπόν, ότι η υπόθεση του αθλητισμού δεν είναι δυνατόν να εξελιχτεί σε οργανωτικές μορφές που θυμίζουν «καθεστώς ΔΕΚΟ».
 Ο αθλητισμός δεν έχει καμιά σχέση με τις ΔΕΚΟ, γιατί από μόνος του αποτελεί πολιτιστικό αγαθό, που αφορά τη ζωή όλων των πολιτών. 

Πιο σοβαρό θέμα, ωστόσο, είναι η ο συντονισμός των ομοσπονδιών με την κρίση που μαστίζει την κοινωνία.
 Οι αθλητικές ομοσπονδίες πρέπει να αναγνωρίσουν την αδήριτη ανάγκη να εξορθολογιστεί η οργάνωση και η λειτουργία τους, να μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους, να ανατραπεί προς όφελος των αθλουμένων η σχέση μεταξύ του κόστους λειτουργίας και του κόστους των αγωνιστικών εκδηλώσεων των αθλημάτων και να προχωρήσει η δημοκρατία σε θέματα διοίκησης. 
Επιπλέον, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας και η νομιμοποίηση των οργάνων. Στις πρόσφατες εκλογές, παρατάξεις που πλησίασαν το 40% δεν εξέλεξαν κανένα μέλος σε 17μελή ή 21μελή Δ.Σ. 
Η «επιτυχία» των ομοσπονδιαρχών δυστυχώς στηρίχθηκε σε παρατυπίες, σε συρρίκνωση του αθλητικού έργου κλπ.
 Μια σειρά ενεργειών δείχνει πως το λόγο θα τον έχουν πια τα δικαστήρια. 
Το καθεστώς μη ύπαρξης αντιπολίτευσης για τον έλεγχο δημοσίου χρήματος, με τα ψευδώνυμα πλειοψηφικά συστήματα θα λάβει τέλος.
Για εμάς, η καθιέρωση της αρχής της αναλογικότητας είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, ενώ παράλληλα ζητάμε να υπάρξουν προσωρινές διοικήσεις αποτελούμενες από προσωπικότητες τον τελευταίο μήνα πριν τις αρχαιρεσίες.
Τέλος, σχετικά με τις διοικητικές δαπάνες είναι σαφές ότι θα πρέπει να επικρατήσει πλήρης εξορθολογισμός σε ό,τι αφορά την κατάργηση οδοιπορικών εξόδων μελών Δ.Σ., έξοδα παρκινγκ προέδρων (!), εξόδων διαμονής, διατροφής κλπ.
 Αντίστοιχα, σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες, διεκδικούμε ενιαίο καθεστώς μισθοδοσίας των υπαλλήλων και των αθλητικών ενώσεων, με αυτό της Γ.Γ.Α. Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού των υπαλλήλων, υπενθυμίζουμε πως ήδη ο νόμος 27/25/99 καθόριζε αριθμό διοικητικών υπαλλήλων ανάλογα με τον αριθμό των πραγματικών σωματείων. 
Εδώ υπήρξε περίπτωση ομοσπονδίας (ευγενούς σπορ) όπου δήλωνε την εποχή της ατιμωρησίας 350 σωματεία. 
Τώρα που ευτυχώς υπάρχει έλεγχος,βρέθηκαν 125. 
Οι παράτυπες προσλήψεις που έγιναν βάση των 350 σωματείων, έχουν υποθηκεύσει το μέλλον του αθλήματος. 
Ας μην ξεχνάμε πως υπήρξε μήνας που ανεστάλησαν όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις για να πληρωθεί το προσωπικό.
 Άρα ζητάμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ. 
Διεκδικούμε επίσης ο έλεγχος στα οικονομικά να γίνεται από την πολιτεία και ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, χωρίς να ασκούν έλεγχο οι εργαζόμενοι στη Γ.Γ.Α. που σε πολλές περιπτώσεις μετέχουν σε κοινές οργανωτικές επιτροπές αλλά και σε κοινές δαπάνες με την ομοσπονδία. 
 Επίσης να εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος περί διαύγειας με εβδομαδιαία ανάρτηση των εσόδων-εξόδων για να μπορεί να γίνει σύγκριση στον απολογισμό όλων των οικονομικών πράξεων. 
Εξάλλου, η εξεύρεση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα είναι θέμα που βρίσκεται εν υπνώσει. 
Αν η πολιτεία μέσω του υφυπουργείου δεν πάρει πρωτοβουλίες δεν θα γίνει τίποτε.
 Εν τωμεταξύ, κεντρική θέση μας είναι πως όποια ομοσπονδία καλύπτεται από το κρατικό χρήμα πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν την ελληνική δημοκρατία σε καιρό κρίσης. 
Αυτοδιοίκητο αναγνωρίζουμε μόνο στο ποδόσφαιρο, λόγω του γεγονότος ότι τα έσοδά του προέρχονται και από δική του δραστηριότητα και από κρατική επιχορήγηση, ενώ συμβάλλει μέσω ΠΡΟ-ΠΟ στην εξοικονόμηση εσόδων για τον ελληνικό αθλητισμό. 
Η πολιτεία ας ανοίξει τα αυτιά της

No comments: