Thursday, January 21, 2010

από το www.tennis24.gr

Άσχημα πλην αναμενόμενα μαντάτα

Τα νέα που ήρθαν δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή μπορεί να μην ήταν ευχάριστα αλλά ήταν φυσικό επακόλουθο της ανυπαρξίας της ΕΦΟΑ τα τελευταία χρόνια , με αποτέλεσμα το 2ο δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, στην Ελλαδίτσα να βρίσκεται στην ίδια μοίρα με το σκάκι!!!

Για όσους δεν το έχουν πληροφορηθεί, ο νέος γ.γ Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής έδωσε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (19/01) και μεταξύ άλλων ανέλυσε το νέο εθνικό αθλητικό σχεδιασμό... ο οποίος κατατάσσει τα αθλήματα ανάλογα με την παράδοση που έχει το κάθε άθλημα, τη λαϊκότητα, την ποιότητα της οργάνωσης, τον βαθμό ανάπτυξης, τις επιτυχίες των αθλητών/ομάδων κλπ κλπ...
Το τένις, λοιπόν, μπήκε στην κατηγορία "Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα" μαζί με την ιππασία, τη ξιφασκία, το σκάκι, τη σκοποβολή και την τοξοβολία και σύμφωνα με την συγκεκριμένη κατηγορία "Τα αθλήματα αυτά έχουν επαρκή διάδοση ώστε να ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο, πρέπει όμως να στηριχθούν πρώτα και κυρίως από ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Πολιτεία δεν θα τα συντηρεί αλλά θα τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών τους".

Οι κατηγορίες των αθλημάτων είναι οι εξής: 1. Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας (μπάσκετ, βόλει, χάντμπολ κλπ), 2. Αθλήματα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος (άρση βαρών, πινγκ πονγκ, ποδηλασία κλπ), 3. Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα (τένις, σκάκι, τοξοβολία κλπ), 4. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή (γκολφ, θαλάσσιο σκι, ορειβασία κλπ), 5. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση (μπάντμιντον, μπέιζμπολ, καράτε κλπ) και 6. Αθλήματα με Τοπική Σημασία.
Όπως διαπιστώνετε, το τένις θεωρείται κατώτερο άθλημα από την ιστιοπλοϊα και το πινγκ πονγκ (!!) όχι όμως γιατί σαν άθλημα είναι υποδεέστερο αλλά γιατί η Ελληνική Ομοσπονδία που διοικεί τα τελευταία 12, 13, 14... 16 (έχω χάσει τον λογαριασμό) χρόνια, αντί να το προωθεί και να το αναπτύσσει, το υποτιμά, το υποβαθμίζει, το πολεμά (Aegean Tennis Cup 2009).... το σκοτώνει!
Τι να πούμε; Για την ανυπαρξία υποδομών; Για την μη στήριξη των αθλητών είτε είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες; Για τον πάμφτωχο αγωνιστικό σχεδιασμό; Για την έλλειψη υποτυπώδους οργάνωσης; Για τα ανύπαρκτα σωματεία; Για την έλλειψη χορηγών; Για τις εκδρομές, τις επισκέψεις σε μουσεία και τα φαγοπότια στις γενικές συνελεύσεις; Για την αδιαφάνεια στα συρτάρια της ομοσπονδίας; Και αρκετά ακόμα για τα οποία κάποιοι μπορούν να μιλάνε ολόκληρες ημέρες που τα έχουν ζήσει πιο πολύ από μένα...

Ως πότε θα ταλαιπωρείται το Ελληνικό τένις; Ήδη όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες τενίστες έχουν εναντιωθεί με την Ομοσπονδία (περιμένουμε σύντομα το καταστατικό της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών Αντισφαίρισης). Εφημερίδες και δημοσιογραφικά τενιστικά sites "φωνάζουν" αλλά δεν ακούγονται... Δεν έχω συναντήσει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ (!!), χωρίς καμία υπερβολή, που να έχει να πει έναν καλό λόγο για το έργο της Ομοσπονδίας και πιστέψτε με, κυκλοφορώ συχνά σε τενιστικά στέκια (συλλόγους, κλαμπς κλπ)... Κανενός όμως δεν ιδρώνει το αυτί του...

ΥΓ. Υπήρξαν και θετικά όμως από τον νέο εθνικό αθλητικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, οι Ομοσπονδίες θα κληθούν να υποβάλουν πενταετές πρόγραμμα αθλητισμού σχεδιασμού (εδώ γελάμε με την ΕΦΟΑ) καθώς και να προβαίνουν σε εξάμηνο και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους.

Παράλληλα, ο κ. Μπιτσαξής μιλώντας για τις χρηματοδοτήσεις των σωματείων, δήλωσε: "Στόχος μας είναι: Ούτε ένα ευρώ σε σωματείο-μαϊμού. Στόχος μας είναι το τοπίο των σωματείων-μαϊμού να ξεκαθαρίσει μέσα στο 2010. Τα σωματεία τα ίδια, είτε μέσω των ομοσπονδιών τους που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν θα κληθούν να υποβάλλουν στην ΓΓΑ φάκελο με πλήρη στοιχεία".

YΓ1. Η γνώμη μου για τη δυναμική του τένις στη χώρα μας, δεν αλλάζει και την έχω γράψει σχετικά πρόσφατα. Πότε θα μας πάρει και θα μας σηκώσει... δεν ξέρω. Μέχρι τότε ας ευχαριστήσουμε και πάλι τους κύριους Λυμπέρη, Χατζηλιαμή και Κυπριάδη που αντέχουν ακόμα και διοργανώνουν μεγάλα διεθνή τουρνουά (Status, Vogue, Aegean Tennis Cup).

YΓ2. Παράλειψή μου να ζητήσω συγνώμη για την επιλογή του σκακιού ως παράδειγμα για να περιγράψω την κατάντια του ελληνικού τένις. Μετά από επικοινωνία που είχα με μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (με αφορμή το παρών άρθρο), κατάλαβα ότι το σκάκι είναι έτη φωτός πιο μπροστά από το τένις στην Ελλάδα και αν κάποιοι πρέπει να τα έχουν βάψει μαύρα για κατηγοριοποίηση των αθλημάτων, αυτοί είναι οι σκακιστές...

Μαρίνος Ταχτσίδης - tachtsidis@tennis24.gr

No comments: