Tuesday, January 19, 2010

Αγαπητοί μου φίλοι,

Σήμερα είχαμε μια ανακοίνωση του Γ.Γ. Αθλητισμού που χωρίζει τα αθλήματα σε 6 κατηγορίες.

1. Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας (10 αθλήματα)
2. Αθλήματα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος (8 αθλήματα)
3. Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα (6 αθλήματα)
4. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή (5)
5. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση (19)
6. Αθλήματα με Τοπική Σημασία (2)

Ανάλογα με την κατάταξη (1 ως 6) καθορίζονται οι επιχορηγήσεις και το πόσο θα προσπαθεί η Πολιτεία να αναπτύξει τα αθλήματα σε βάθος, να τα προβάλει, να τα διαδώσει και να στηρίξει το σύνολο της δράσης τους.

Στην 1η κατηγορία κατατάχθηκαν τα προφανή: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλλευ, Στίβος, Υγρός στίβος, Ιστιοπλοΐα και ακόμα: Γυμναστική, Κωπηλασία, Ειδική Άθληση και Χάντμπολ.

Στην 2η και πάνω από το Τένις τα: Άρση Βαρών, Πάλη, Κανόε–Καγιάκ, Πινγκ–Πονγκ, Ποδηλασία, Πυγμαχία, Tae-Kwon-Do και Τζούντο.

Το Τένις κατατάχθηκε στην 3η κατηγορία μαζί με Ιππασία, Ξιφασκία, Σκάκι, Σκοποβολή και Τοξοβολία. Δηλαδή, εκτός των άλλων, μας πέρασε η Κωπηλασία, το Πινγκ-Πονγκ, η Ποδηλασία, η Πάλη και το Κανόε–Καγιάκ (!).

Ακολουθούν στην 4η κατηγορία Γκολφ, Θαλάσσιο Σκι, Μοντέρνο Πένταθλο, Ορειβασία, Χιονοδρομία.

Στην 5η κατηγορία είναι τα Κέρλινγκ, Κικ-μπόξινγκ, Κουνγκ Φου, Σάμπο, Κούρες, Τσιδαόμπα, Μπέιζμπολ, Μπόουλινγκ, Παγκράτιο, Ράγκμπυ, Σόφτμπολ, Χόκεϋ επί χόρτου, κτλ

Αυτά ήταν τα ΚΑΚΑ νέα.


Ας δούμε όμως ποια ήταν τα κριτήρια για την κατάταξη. Στα δικά μου σχόλια προσθέστε τα δικά σας και των φίλων σας. Σίγουρα σχόλια από την ΕΦΟΑ δεν θα ακούσουμε.

1. Η παράδοση του αθλήματος (δεν έχουμε καμία, γιατί δεν υπάρχει ούτε όραμα, ούτε χτίσιμο προοπτικής για επιτυχίες, που θα φέρουν και την παράδοση)
2. Η αρμονία του αθλήματος με την Ελληνική νοοτροπία (100% αρμονικό, όπως και σε όλες τις Μεσογειακές ή Βαλκανικές χώρες, όπου υπάρχει τενιστικός παράδεισος)
3. Η λαϊκότητα του αθλήματος, η δημοφιλία του και ο βαθμός διάδοσής του (μέτριες επιδόσεις σε όλα, αποτέλεσμα της μέτριας προσπάθειας της 16ετούς διοίκησης, όπου κάθε πέρσι και καλύτερα)
4. Η σχέση του αθλήματος με τις Ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες (εδώ το Τένις παίρνει απόλυτο άριστα)
5. Η ποιότητα της ενεστώσας οργάνωσης του αθλήματος (καμία οργάνωση, απόλυτη γελοιότητα)
6. Ο βαθμός της ενεστώσας ανάπτυξης και η ευχέρεια, οικονομική και θεσμική, της μελλοντικής ανάπτυξης του αθλήματος (ακόμα ένας παράγοντας που έχει σχέση μόνο με τα πεπραγμένα σε υποδομές της ΕΦΟΑ, όπου βαθμολογούμαστε με μηδέν)
7. Οι επιτυχίες και η προοπτική επιτυχιών του αθλήματος (οι ελάχιστες επιτυχίες έχουν έρθει από όποιους έφυγαν από την Ελλάδα, εντός των τειχών καμία προοπτική και κανένα ενδιαφέρον. Εξ’ άλλου ο Σ.Ζαννιάς διαλαλεί ότι δεν θέλει το επαγγελματικό τένις, άρα και την διάκριση)
8. Η διαφάνεια της αθλητικής δράσης (ανέκδοτο, το πάντα νεφελώδη)
9. Η καλλιέργεια του αθλητισμού χωρίς βία. (το Τένις το υπερκαλύπτει λόγω της φύσης του)
10. Η συστηματική καλλιέργεια του καθαρού αθλητισμού και των αξιών της συμμετοχής και του ευ αγωνίζεσθαι (μηδέν προσπάθεια από οποιονδήποτε αρμόδιο. Βουίζει ο τόπος για τα μαγειρέματα και τις οικονομικές ασυναρτησίες )
11. Η καλλιέργεια του λαϊκού αθλητισμού (μηδέν προσπάθεια από οποιονδήποτε αρμόδιο. Λαϊκό βαπτίζεται ότι είναι φιλοπροεδρικό)
12. Η καλλιέργεια δυνατοτήτων άσκησης και άθλησης χωρίς εξαιρέσεις, ιδιαίτερα πολιτών με ειδικές ανάγκες (εδώ ψαλιδίζονται οι δυνατότητες των απολύτως υγιών, σκεφτείτε τι γίνεται με αυτούς που έχουν ειδικές ανάγκες. Μηδέν με τόνο)

Δυστυχώς, ο Γ.Γ.Α. έχει δίκιο. Ευτυχώς τον κακό βαθμό δεν τον πήρε το άθλημα, αλλά η ηγεσία του. Δεκαέξι χρόνια προχειρότητας και φυγοπονίας. Ταβέρνας και υποκλίσεων. Μπορεί να υπερβάλω, γιατί τα παλιά 14 χρόνια δεν τα έχω ζήσει, αν ήταν όμως διαφορετικά δεν θα ήμασταν κάτω από το Κανόε–Καγιάκ, και το Πινγκ–Πονγκ., έχοντας πίσω μας το Γκολφ, το Τσιδαόμπα και το Μπέιζμπολ.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ είναι τα παρακάτω

Δηλώθηκε ότι οι επιχορηγήσεις θα είναι σταδιακές και με κανόνες, μακριά από κάθε πελατειακή πρακτική και τριτοκοσμική λογική. Πρέπει κάθε ομοσπονδία να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των Σωματείων-μαϊμού. Οι Ομοσπονδίες καλούνται από σήμερα να εκκαθαρίσουν το Μητρώο της σωματειακής τους βάσης. Οι Ομοσπονδίες θα υπόκεινται σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους, από τον οποίο θα εξαρτάται η περαιτέρω χρηματοδότησή τους.
Κλείνοντας, εύχομαι ο κακός βαθμός που πήρε ο πονηρός και φυγόπονος μαθητής, να τον κάνει να αλλάξει σχολείο ή ο κηδεμόνας του να του τραβήξει το αυτί, μήπως και στρωθεί στην δουλειά.
Και να προσέξει την διαγωγή του, να σέβεται αυτούς που του απευθύνουν τον λόγο και να απαντάει. Αν πάρει και στην διαγωγή “κοσμία”, με τέτοιους βαθμούς, δεν θα βρίσκει σχολείο να τον δέχεται.

Φιλικά
Κώστας Κουτσάφτης

No comments: