Wednesday, July 11, 2012

Σερκεδάκης: Ανάγκη αλλαγών

http://tennis24.gr/content/view/11336/84/lang,el/

09.07.12
Image Με την πεποιθηση ότι η Ομοσπονδία οφείλει και πρέπει να υπηρετεί τον αθλητή και τους ομίλους που δημιουργούν την υπεραξία στο άθλημα, ο Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σερκεδάκης μίλησε στο Tennis24 για τον ρόλο που πρέπει να έχει η ΕΦΟΑ εκφράζοντας την αισιοδοξία του για αλλαγή νοοτροπίας , δομής και λειτουργίας της.

Είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με το τένις όπως και των Ομίλων στη χώρα μας, η αλλαγή του μοντελου διοικησης της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.
Η χρονιά που διανύουμε είναι πολύ σημαντική αφού θα διεξαχθούν εκλογές στην Ομοσπονδία, όπως συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι πλέον απαίτηση όλων το τιμόνι της ΕΦΟΑ να αναλάβει ένας άνθρωπος με όραμα και σχέδιο προκειμένου να βγάλει το τένις απ'τo λήθαργο που το έχει οδηγήσει η τωρινή διοίκηση που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο τα τελευταία μόλις…  15 χρόνια!
Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές, ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν, αντί η ΕΦΟΑ να υπηρετεί το άθλημα και να το προάγει, όπως είναι ο ρόλος κάθε υγιούς Ομοσπονδίας, να το πολεμάει και να το κατηγορεί, θέλοντας να δικαιολογήσει τη δική της ανυπαρξία σε επίπεδο προγραμματισμού και οργάνωσης.
Αποτέλεσμα, τα πενιχρά αποτελέσματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αλλά και η υποβάθμιση του αθλήματος στις ειδικές κατηγορίες της Πολιτείας, σε αντίθεση με τη ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται σε ερασιτεχνικό επίπεδο, με την μεγάλη αύξηση των τένις κλαμπς και την όλο και μεγαλύτερη εισροή νέων ανθρώπων στα courts.
Ο κ. Γιάννης Σερκεδάκης, είναι από τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας, από συγκεκριμένες θέσεις αλλά και ως πρόεδρος του πολύ ενεργού ομίλου της Αγίας Παρασκευής, έχοντας διοργανώσει πολλά τουρνουά juniors και ενηλίκων στις εγκαταστάσεις του ομίλου αλλά και πολύ σημαντικές ημερίδες, όπου ακούστηκαν σοβαρές απόψεις και ιδέες για το πως θα αναπτυχθεί το τένις και παρόλο που προέτρεψε την ΕΦΟΑ να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά της, να πάρει στοιχεία για την ανάπτυξη του αθλήματος, αυτή γύρισε την πλάτη της.
Ο κ.Σερκεδάκης έχει να παρουσιάσει για τις  επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας, στο τελευταίο τρίμηνο του 2012,  ένα ξεκάθαρο και οργανωμένο πλάνο ανάπτυξης με συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το άθλημα να βγει από τη χειμερία νάρκη που είναι βυθιζμένο τα τελευταία... 15 χρόνια.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Σερκεδάκη

Ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της Ομοσπονδίας ;
Σήμερα η ομοσπονδία έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αλλάξει τον τρόπο, τη φιλοσοφία, τη δομή λειτουργίας της και τη δομή διοίκησης της. Να απελευθερώσει δυνάμεις, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αθλήματος μας προσελκύοντας χορηγούς, αναζητώντας δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, κάνοντας παράλληλα το άθλημα πιο ελκυστικό και να χρηματοδοτεί και να ενισχύει τις αξιόλογες προσπάθειες, υποστηρίζοντας τους συλλόγους που παρουσιάζουν έργο έτσι ώστε να δρουν ως μοχλός ανάπτυξης του τένις μιας και οι σύλλογοι μαζί με τους αθλητές είναι τα κύτταρα της ανάπτυξης του. 

Μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό ρόλο από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα και ελάχιστα εκτιμούμε. Επιπλέον ο ρόλος της ΕΦΟΑ είναι να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες και η διοίκηση της να υπηρετεί τον αθλητή και τους συλλόγους που δημιουργούν υπεραξία στο άθλημα. Να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού επιτρέποντας στο τένις να ανθίσει μέσα από την επένδυση στα δικά του ασυναγώνιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αυξάνοντας τους πόρους για την ανάπτυξη του.

Που πιστεύεται ότι οφείλεται η αποτυχία της υπάρχουσας διοίκησης να αναπτύξει το ελληνικό  τενις παρόλο που διοικεί τα τελευταία 15 χρόνια;
Ο απερχόμενος πρόεδρος και η δοιίκησή του διακρίθηκαν από παντελή έλειψη οράματος, έλλειψης σχεδίου και στόχων, ελλιπή οργάνωση, απραξία, μεγάλη προχειρότητα στο να παρθούν οι σωστές αποφάσεις τις κρίσιμες στιγμές. Η αποτυχία της απερχόμενης διοίκησης ειναι δεδομένη παρότι της δόθηκε αρκετός χρόνος (15 ολοκλήρα χρόνια!! ) και τα πενιχρά της αποτελέσματα έφεραν το τένις σε οργανωτική ανυποληψία και αγωνιστικό μαρασμό.

Τι γίνεται τώρα σε θεσμικό επίπεδο (κατάσταση ελληνικού τένις) και τι πρέπει να γίνει ώστε να αναστηθεί το ελληνικό τένις;
Πρώτα απ’όλα πρέπει να ενωθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του αθλήματος που σκοπό θα έχουν την ανάσταση του ελληνικού τένις.
Το άθλημα όπως παντού, έτσι και στην Ελλάδα έχει αστείρευτες δυνάμεις που ξεπερνούν κατά πολύ την υπάρχουσα οργανωτική δομή και λειτουργία  της Ομοσπονδίας.

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη για τους περισσότερους Έλληνες και όλοι δοκιμάζονται από την ένταση της κρίσης γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται από εμάς καλύτερος προγραμματισμός στις ενέργειες μας, παράδειγμα: είναι πρωτάκουστο να ανακοινώνεται αγωνιστικό πρόγραμμα τον Ιούλιο μήνα όταν αυτό θα έπρεπε να ήταν έτοιμο τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, έτσι ώστε να απευθυνθούμε με άνεση στους χορηγούς μας και να προετοιμαστούν καλύτερα οι σύλλογοι και οι αθλητές μας.

Τα δυο μεγάλα ελληνικά event όπως είναι το Πανελλήνιο juniors και Πανελλήνιο Αντρών-Γυναικών είναι απαράδεκτο να ανακοινώνονται  ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή τους.

Επίσης είναι άστοχο και από πλευράς επικοινωνίας και προβολής του αθλήματος, τα σπουδαιότερα τουρνουά να τα διοργανώνεις σε μια άδεια Αθήνα, καθώς και το ότι  από αγωνιστικής πλευράς δεν λαμβάνεται υπόψη το αγωνιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι αθλητες μας στο αγωνιστικο τους προγραμμα.

Σίγουρα απαιτείται καλύτερη ποιότητα στη δράση μας, με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και περιβάλλοντος που θα επιτρέπουν στους αθλητές μας να αγωνίζονται στις πραγματικές συνθήκες του αθλήματος.  Το αγωνιστικό πρόγραμμα είναι φτωχό και δεν βοηθά στην ανάπτυξη των αθλητών. Ένα πρόγραμμα τουλάχιστον 70 εβδομάδων με πολλαπλά πρωταθλήματα ανά εβδομάδα θα είχε νόημα και συμβολή στην ανάπτυξη του τένις με διεθνή ανταγωνιστικότητα, ενταγμένο σε ένα 5ετες Busιness Plan.

Με λίγα λόγια απαιτείται σχέδιο και όραμα να θέσουμε ρεαλιστικούς, ξεκάθαρους και μετρίσιμους στόχους και να τους κάνουμε πραγματικότητα. Να αφήσουμε πίσω μας παθογένειες, στρεβλές συνήθεις και νοοτροπίες όπως και απαράδεκτες πρακτικές που μας οδήγησαν μέχρι εδώ.  Να γίνουμε περήφανοι για το τένις της πατρίδας μας, σίγουροι για το μέλλον του και το μέλλον των αθλητών μας.

Υπάρχουν άξιοι και έντιμοι παράγοντες στον ελληνικό τενιστικό χώρο που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά να βγει απ'τη μαύρη τρύπα το ελληνικό τένις;
Ευχαριστώ για την ερώτηση και την ευκαιρία να επαναλάβω όπως τόνισα και πιο πάνω, ότι το τένις έχει πολλές και αστείρευτες δυνάμεις αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και να δουλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να πραγματοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες τομές, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται έτσι ώστε το τένις να βγει από την "μαύρη τρύπα" όπως εύστοχα μας λέτε, για να ωφεληθεί η ανάπτυξη της αντισφαίρισης, οι σύλλογοι, οι αθλητές μας όπως και οι γονείς τους που μοχθούν για την πορεία του αθλήματος. Τελικό και μεγάλο όφελος θα είναι της ελληνικής κοινωνίας ως άθροισμα της επιμέρους οικονομικής, παιδαγωγικής και αθλητικής προσφοράς του αθλήματος στον τόπο μας.

Εγώ προσωπικά δηλώνω παρών στην προσπάθεια ανάταξης της Ελληνικής Αντισφαίρισης και ηγούμαι σε μια πρωτοβουλία στην οποία δεν είμαστε και δεν θέλουμε να εκληφθούμε ως παράταξη, απλά επιδιώκουμε την ανασύνθεση και τη λειτουργία της ΕΦΟΑ σε υγιή βάση με την στήριξη όλων των δυνάμεων που αγαπούν το τένις.

Πιστεύετε είναι εφικτό να δημιουργηθούν Έλληνες τενίστες που μπορούν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό; Πραγματική καριέρα μέσα στο top100. Τι υποδομές, ενέργειες χρειάζεται αυτό για να πραγματοποιηθεί;
Όχι μόνο το πιστεύω αλλά θα εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Η μεταφορά της έδρας της ομοσπονδίας στο ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό στάδιο) είναι άμεσης προτεραιότητας για την νέα διοίκηση. Επιτέλους να αποκτήσουν το "σπίτι" τους οι αθλητές μας όπως και γραφεία η ομοσπονδία του τένις στο φυσικό της χώρο.
Θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης των αθλητών μας επακριβώς κοστολογημένο σε κάθε επίπεδο.
Επένδυση στην γνώση, εφαρμογή σύγχρονου μάρκετινγκ στο τένις μέσα από ένα πενταετές business plan με απόλυτα υλοποιήσιμους και ελέγξιμους ενδιάμεσους στόχους. Στρατηγική επικοινωνίας του αθλήματος προς όλες τις κατευθύνσεις.

Θα βοηθήσει το ελληνικό τένις αν βγει ένας Έλληνας τενίστας κορυφαίου επιπέδου κι αν ναι, πως;
Kαθε άθλημα χρειάζεται τους κορυφαίους για να εξελιχτεί. Πόσο μάλλον το τένις. Στο τένις η γειτονιά μας είναι όλος ο Πλανήτης  και αυτός είναι ο χώρος της δράσης  και του ανταγωνισμού μας! Σκοπός μας είναι η εξάπλωση του τένις και έτσι να μπει μέσα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε φύλλο, σε κάθε ηλικία και στόχος μας είναι να το οδηγήσουμε μακρύτερα, υψηλοτέρα, δυνατότερα!  

No comments: