Tuesday, July 3, 2012

«ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΠΕΔΙΟΝ ΔΡΑΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ»


Αφιερωμένο, στον βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ  κον  Γρηγόρη Ψαριανό.

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.
 Στις 22/9/2011 η ΔΗΜ.ΑΡ με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ μας πληροφορεί. «Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούμενη από τον βουλευτή της Β' Αθηνών Γρηγόρη Ψαριανό και τον υπεύθυνο του Τομέα Αθλητισμού του κόμματος Κώστα Κεχαγιά συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή. Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ παρουσίασαν τις θέσεις του κόμματος υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων…… την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις ομοσπονδίες, την ύπαρξη δύο θητειών για τα μέλη τους, καθώς και την πραγματική εφαρμογή του νόμου περί διαφάνειας……… Υποστήριξαν, τέλος, την απαραίτητη διαπιστωτική πράξη σε ομοσπονδίες με μέλη που έχουν κώλυμα……»
 Που να φαντασθεί ο κος  Ψαριανός ότι μετά από 9 μήνες θα ήταν κυβέρνηση!
Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου έρχεται στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το ν/σ του κ. Γερουλάνου  με τίτλο «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και άλλες διατάξεις». Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Γερουλάνος αναφέρει μεταξύ άλλων, «…...το ν/σ έχει τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, τη δημιουργία δομών για τον ελληνικό αθλητισμό, ώστε να πετύχουμε καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού…… Δεύτερον, τον επαναπροσδιορισμό ρόλων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών στο χώρο του αθλητισμού, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις παθογένειές του…… Και τρίτον, την αντιμετώπιση των φαινομένων ατιμωρησίας που έχουν παρατηρηθεί, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την προστασία του πολίτη….» και συνεχίζει  «…..Η κοινωνία βοά για την παραβατικότητα που παρατηρείται στο χώρο του αθλητισμού και εν συνεχεία για την ατιμωρησία των παρανομούντων…… Η ελληνική κοινωνία μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή άγρυπνα και θα μας κρίνει όλους πολύ αυστηρά. Πιο αυστηρά από ποτέ. Δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε. Δεν δικαιούμαστε να την απογοητεύσουμε για ακόμα μία φορά….»


Τι ωραία που τα λέγατε κε Γερουλάνε…….και πόσο δίκιο, ότι η ελληνική κοινωνία σας παρακολουθεί και θα σας κρίνει όλους πολύ αυστηρά…..και μάλιστα τόσο γρήγορα!


Την ίδια στιγμή με πρωτοβουλία του Σπύρου Βούγια (ΠΑΣΟΚ) δώδεκα βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, διαφόρων παρατάξεων, καταθέτουν τροπολογία για  «αναλογικότερο σύστημα εκλογής στα διοικητικά συμβούλια των Αθλητικών Ομοσπονδιών» με στόχο όπως αναφέρουν «…..την εξασφάλιση της εναλλαγής προσώπων στις Διοικήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών,  την προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου και την εκπροσώπηση όλων των Σωματείων, την αποτελεσματικότερη άσκηση διοικητικού, οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στις Διοικήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών και, γενικότερα, την πρόβλεψη και αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στο χώρο του Αθλητισμού». 
Γι’ αυτούς τους λόγους, θεωρούν σκόπιμη μια νομοθετική παρέμβαση η οποία να αλλάζει τον υφιστάμενο τρόπο ανάδειξης των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Την τροπολογία υπέγραψαν οι: Σπύρος Βούγιας, Γρηγόρης Ψαριανός, Νίκος Τσούκαλης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Βούρος, Χρύσα Αράπογλου, Τηλέμαχος Χυτήρης, Γιώργος Λιάνης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Κατερίνα Μπατζελή, Ελευθέριος Αυγενάκης και Μιχάλης Παντούλας.  
Από τους δώδεκα αυτούς βουλευτές, σήμερα στο κοινοβούλιο, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είναι μόνο τέσσερεις. Ψαριανός, Τσούκαλης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Αυγενάκης.
Εντύπωση προκαλεί το όνομα του κ. Γιώργου Λιάνη, επί σειρά ετών Υφυπουργού Αθλητισμού. Γιατί κ. Λιάνη  δεν τα νομοθετήσατε  τότε;  Έλεος κ. Λιάνη με την υποκρισία….έλεος. Εσείς κ. Αυγενάκη, βουλευτής τότε της κας Μπακογιάννη, είστε σίγουρος τι υπογράφατε;…γιατί ο σύζυγος της κας Μπακογιάννη, είναι Ομοσπονδιάρχης.

Μια δεύτερη τροπολογία καταθέτουν ο Σπύρος Βούγιας και ο Γρηγόρης Ψαριανός για «θέσπιση ορίου μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες για την ίδια θέση για τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αθλητικών Ομοσπονδιών»

Στο σκεπτικό τους αναφέρουν, «μια από τις γενεσιουργές αιτίες φαινομένων διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού στη χώρα μας είναι και η παραμονή των ίδιων προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης επί πολλά συνεχόμενα έτη. Στην περίπτωση, μάλιστα, των Διοικητικών Συμβουλίων των Αθλητικών Ομοσπονδιών έχει παρατηρηθεί ότι η συνεχής παρουσία ορισμένων προσώπων στην ίδια θέση ξεπερνάει ακόμη και τα είκοσι χρόνια, γεγονός το οποίο συντηρεί τυχόν ανομικές ή και παράνομες συμπεριφορές αφού οι ίδιοι άνθρωποι διαχειρίζονται χρήματα του Δημοσίου (επιχορηγήσεις)  επί μακρόν». Και  θεωρούν απαραίτητη….. « τη θέσπιση ορίου μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες για την ίδια θέση – δηλαδή, μέχρι δύο συνεχόμενες τετραετίες – για τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αθλητικών Ομοσπονδιών και, ειδικότερα, για τις θέσεις του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα, του Αντιπροέδρου και του Ταμία.»

 Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι απόψεις του κ. Ψαριανού κατά την ομιλία του στη Βουλή. Παραθέτουμε αποσπάσματα.

«….Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες τροπολογίες, που αφορούν την καθιέρωση του αναλογικού συστήματος στις εκλογές των ομοσπονδιών και τον περιορισμό σε δύο θητείες των εκλεγμένων μελών των προεδρείων. Με προϋπόθεση ότι θα γίνουν δεκτές αυτές οι τροπολογίες, θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και επί της αρχής.»
«…. πρέπει να μάθουμε αν θα κάνετε δεκτές τις τροπολογίες για την είσοδο της δημοκρατίας στις ομοσπονδίες. Για να ενημερώσουμε τον κόσμο και για να ξέρει ο κόσμος πώς γίνονται οι εκλογές στις περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες, πλην του ΣΕΓΑΣ -και νομίζω και της Ομοσπονδίας για το σκάκι- όπως το πρώτο κόμμα της Βουλής βγάζει και τους τριακόσιους Βουλευτές, έτσι είναι οι εκλογές στις ομοσπονδίες. Είναι πλειοψηφικό το σύστημα και είναι ένα σύστημα, το οποίο οδηγεί στη δημιουργία των ομοσπονδιών-μητροπόλεων και έχουμε και ισόβιους προέδρους ομοσπονδιών».

«…. αναφέρομαι και σε όλους τους προηγούμενους Υπουργούς, που ασχολήθηκαν με το θέμα του αθλητισμού, οι οποίοι, αφού έφευγαν, έλεγαν ότι προσπάθησαν πολλά να αλλάξουν, αλλά δεν γινόταν γιατί «έπεφταν σε τοίχο». Θέλω να μου πουν ποιος ήταν αυτός ο τοίχος πάνω στον οποίο έπεφταν; Μπορούν να είναι λίγο πιο σαφείς; Υπήρχαν συγκεκριμένες αντιδράσεις και αντιστάσεις από το καθεστώς των ομοσπονδιών ή των ομοσπονδιακών εξουσιών; Ας μιλήσουμε ανοικτά.  Ζητώ από τους Υπουργούς Αθλητισμού να μας πουν πού έβρισκαν εμπόδια στις αλλαγές που προσπάθησαν και δεν τις έκαναν. Όλοι μου έχουν πει –να μην αναφέρω τα ονόματά τους- ότι «προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτό, αλλά δεν γινόταν», «προσπαθήσαμε να αλλάξουμε εκείνο, αλλά δεν γινόταν».  Πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά και να πούμε γιατί δεν γίνονταν όλα αυτά.»
«….Υπήρχαν και υπάρχουν πιέσεις; Ναι ή όχι; Τώρα, αυτήν τη στιγμή που συζητείται το νομοσχέδιο, υπάρχουν ομάδες και ομοσπονδίες που «τραβάνε σακάκια»; Ναι ή όχι; Αυτό ρωτάω. Σε ιδιωτικές συζητήσεις με ανθρώπους από τη Νέα Δημοκρατία άκουγα «πίεσε λίγο για την απλή αναλογική. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε». Αν βάλουμε τη δημοκρατία στις ομοσπονδίες και στην εκπροσώπηση και όχι πάνω από δύο θητείες, για να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις ομοσπονδίες ως μητροπόλεις της Εκκλησίας, εμείς θα στηρίξουμε και θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του».


Αυτά έλεγε ο κ. Ψαριανός, χωρίς να ξέρει ότι μετά από 4 μήνες θα κυβερνούσε.
Στην δευτερολογία του ο Υπουργός κ. Γερουλάνος κάνει δεκτές τις τροπολογίες λέγοντας επί λέξει.  «…Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα άρθρα. Δόξα τω Θεώ, έχουμε τη συζήτηση επί των άρθρων αύριο. Θα αναφερθώ, όμως, σε μερικά που νομίζω ότι καίνε πιο πολύ. Όσον αφορά την απλή αναλογική και τις θητείες, δεν είναι κάτι με το οποίο είμαστε αντίθετοι. Θα έλεγα ότι αντίθετα είμαστε πολύ θετικοί. Απλά πρέπει να δούμε ακριβώς πώς θα το κάνουμε, διότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».


Η συνέχεια, την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου, ….δια χειρός Σπύρου Βούγια, με ανακοίνωση που βγάζει, αποσπάσματα από την οποία σας παραθέτουμε.
«Δύο από τις σημαντικότερες τροπολογίες πάνω στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που ψηφίστηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή και είχαν την υπογραφή πολλών βουλευτών απ΄όλο το πολιτικό φάσμα, αποσύρθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με προκλητικό και κοινοβουλευτικά απαξιωτικό τρόπο από τον αρμόδιο Υπουργό Παύλο Γερουλάνο……
……Στους βουλευτές μάλιστα, μοιράστηκε και γραπτό κείμενο του Υπουργού όπου, μετά την εισαγωγική φράση ΄΄Από τις κατατεθείσες τροπολογίες κάνουμε δεκτές τις ακόλουθες΄΄ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και οι δύο παραπάνω τροπολογίες. Μετά από αυτό, βέβαιος πλέον για την πολιτική του δέσμευση, αισθάνθηκα την ανάγκη, όπως και άλλοι βουλευτές, να συγχαρώ προσωπικά τον Υπουργό για την πολιτική του γενναιότητα να αποδεχθεί δύο σημαντικές νομοθετικά βελτιώσεις προς όφελος της δημοκρατίας και της διαφάνειας στις Αθλητικές Ομοσπονδίες.
Τι μπορεί να μεσολάβησε μέσα σε λίγα λεπτά, μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, όταν ο ίδιος Υπουργός αναίρεσε (με μια απαξιωτική χειρονομία απόρριψης που έχουν καταγράψει οι κάμερες της Βουλής) τον εαυτό του και τις μέχρι τότε δεσμεύσεις του προς τους βουλευτές;
Σε κάθε περίπτωση, ότι και να συνέβη, όποια θεμιτά ή αθέμιτα εμπόδια ανυψώθηκαν, πέρα από μια χαμένη ευκαιρία ανανέωσης και εκδημοκρατισμού των αθλητικών ομοσπονδιών, πρόκειται για ένα ακραίο παράδειγμα κοινοβουλευτικού εμπαιγμού, από έναν Υπουργό τον οποίο δεν θα μπορεί πια να εμπιστευτεί κανείς στο Κοινοβούλιο.
Σε ότι με αφορά προσωπικά, αφού δεν μπορώ να αναιρέσω από τα πρακτικά της Βουλής τα καλά λόγια που βιάστηκα να διατυπώσω για τον Παύλο Γερουλάνο, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω δημόσια την απογοήτευσή μου για το ύφος και το κοινοβουλευτικό ήθος του συγκεκριμένου Υπουργού».

Για οσους δεν κατάλαβαν μιλάμε για βουλευτές του ιδίου κόμματος.
Αυτά τα ωραία έγιναν….μόλις 4 μήνες πριν. Πόσο δίκιο είχες κε Ψαριανέ, όταν ρωτούσες αν «τη στιγμή που συζητείται το νομοσχέδιο, υπάρχουν ομάδες και ομοσπονδίες που «τραβάνε σακάκια»;

Σήμερα κε Ψαριανέ είστε στην κυβέρνηση…..κυβερνάτε! Μπήκατε σ’ αυτή την κυβέρνηση, με σημαία ότι θα γίνετε ο φορέας εξυγίανσης του Δημόσιου και των κακώς κείμενων σ’ αυτόν τον έρμο τόπο. Θα φέρεις τις τροπολογίες που ζητούσες, όταν ήσουν στην αντιπολίτευση; Τον Οκτώβριο οι Ομοσπονδίες έχουν εκλογές. Ότι είναι να αλλάξετε, πρέπει να το αλλάξετε τώρα. Διαφορετικά, θα γίνετε η χλεύη των ηττημένων, και πολύ φοβάμαι, μήπως, αν δεν τηρήσετε τις υποσχέσεις σας, τα ποσοστά σας καταλήξουν σαν αυτά του Καρατζαφέρη. Μην ξεχνάτε τι έλεγε ο Γερουλάνος….. « Η ελληνική κοινωνία μας παρακολουθεί και θα μας κρίνει όλους πολύ αυστηρά»…..όπως ακριβώς έκανε για τον ίδιο.
 ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ κε ΨΑΡΙΑΝΕ.  Οψόμεθα.

Επειδή δεν πρέπει όλα να τα περιμένουμε από τους άλλους, το παραπάνω κείμενο απευθύνεται και σε όσους  μάχονται για να αλλάξουν τα πράγματα στο άθλημά μας
. Ο δικός  μας Μητροπολίτης, είναι κατεστημένο πολλών χρόνων, καλά ριζωμένο, δεν αλλάζει…….μόνο ξεριζώνεται. 
Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. 
Αν πραγματικά θέλετε  να φύγει……οργανωθείτε, εκτεθείτε με πράξεις και κινήσεις που θα φέρουν την υπογραφή των συλλόγων σας, φτιάξτε παράταξη, επεξεργασθείτε πρόγραμμα, καταγγείλετε  παρανομίες  σε κάθε αρμόδιο φορέα, ενημερώστε τους συλλόγους, πιέστε, όπως καλή ώρα τον κ. Γρηγόρη Ψαριανό να φέρει νομοσχέδιο με βάση αυτά που έλεγε πριν 4 μήνες. Έτσι θα φύγει.
 Αν πιστεύετε ότι θα τον διώξετε κατηγορώντας τον, ότι δεν αύξησε  το ΑΕΠ της χώρας μέσω του αθλήματος, …….τότε δείχνετε να μην καταλαβαίνετε την δυναμική των καιρών. 
Αν τον Οκτώβριο δεν αλλάξει τίποτα,…. θα έχετε την ευθύνη, που δεν μεριμνήσατε για συντονισμένες συλλογικές ενέργειες, και επιμείνατε σε μεμονωμένες προσωπικές κινήσεις. 
                                                                                              
 ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΔΙΟΝ ΔΡΑΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ.
 Υ.Γ. Τα στοιχεία του κειμένου αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές                                   www.psarianos.eu / www.vougias.gr/ www.yeroulanos.gr                                    

No comments: