Wednesday, February 29, 2012

Βούγιας κατά Γερουλάνου για (μη) τροποποιήσεις στον αθλητικό νόμοΟ βουλευτής του ΠαΣοΚ κατηγορεί τον υπουργό ότι απέσυρε τροπολογίες που είχε αποδεχθε

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2012, 18:46

Για κοινοβουλευτικό εμπαιγμό κατηγορεί ο πρώην υφυπουργός και νυν βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Σπύρος Βούγιας τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, αναφέροντας σε γραπτή ανακοίνωση ότι εν αγνοία του σώματος απέσυρε από το αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη τις τροπολογίες που περιόριζαν σε δύο τις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών και τροποποιούσαν προς το αναλογικότερο το εκλογικό τους σύστημα. Ο κ. Βούγιας υποστηρίζει ότι ο κ. Γερουλάνος από του βήματος της Βουλής ανακοίνωσε ότι γίνονται δεκτές οι δύο τροπολογίες που υποβλήθηκαν από πολλούς βουλευτές και κατά την ψηφοφορία τις απέσυρε.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Βούγιας:

«Δύο από τις σημαντικότερες τροπολογίες πάνω στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που ψηφίστηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή και είχαν την υπογραφή πολλών βουλευτών απ΄όλο το πολιτικό φάσμα, αποσύρθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με προκλητικό και κοινοβουλευτικά απαξιωτικό τρόπο από τον αρμόδιο Υπουργό Παύλο Γερουλάνο.

Η πρώτη τροπολογία αφορούσε το μέγιστο αριθμό θητειών (δύο τετραετίες) κατά τις οποίες μπορούν να υπηρετήσουν τα μέλη των προεδρείων των Αθλητικών Ομοσπονδιών, για να μειωθούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που μπορεί να προκληθούν από την πολύχρονη διοίκηση ορισμένων προσώπων (σε πολλές ομοσπονδίες πάνω από είκοσι ακόμη και τριάντα χρόνια).

Η δεύτερη, την υποχρεωτική θέσπιση ενός αναλογικότερου συστήματος στις εκλογές των Δ.Σ. των ομοσπονδιών, για περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο των πεπραγμένων τους. Σήμερα, με το πλειοψηφικό σύστημα που υπάρχει, ένας μόνο συνδυασμός συγκροτεί όλο το Δ.Σ., χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης δημοκρατικός ή διαχειριστικός έλεγχος από κάποια αντιπολίτευση.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Υπουργός έδειξε να ακούει με ενδιαφέρον τις προτάσεις αυτές και επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Όταν μάλιστα οι τροπολογίες ήρθαν για συζήτηση στη Βουλή (με 13 και 12 υπογραφές αντίστοιχα) δήλωσε στην ομιλία του, που υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής, πως αποδέχεται την πρώτη ως έχει, αρχής γενομένης από τις αμέσως επόμενες εκλογές μέσα στο 2012, ενώ κάνει αποδεκτή και τη δεύτερη (το αναλογικότερο σύστημα εκλογής) μετά όμως από διαβουλεύσεις με κάθε ομοσπονδία (πρώτη εφαρμογή το 2016).

Στους βουλευτές μάλιστα, μοιράστηκε και γραπτό κείμενο του Υπουργού όπου, μετά την εισαγωγική φράση ΄΄Από τις κατατεθείσες τροπολογίες κάνουμε δεκτές τις ακόλουθες΄΄ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και οι δύο παραπάνω τροπολογίες. Μετά από αυτό, βέβαιος πλέον για την πολιτική του δέσμευση, αισθάνθηκα την ανάγκη, όπως και άλλοι βουλευτές, να συγχαρώ προσωπικά τον Υπουργό για την πολιτική του γενναιότητα να αποδεχθεί δύο σημαντικές νομοθετικά βελτιώσεις προς όφελος της δημοκρατίας και της διαφάνειας στις Αθλητικές Ομοσπονδίες.

Τι μπορεί να μεσολάβησε μέσα σε λίγα λεπτά, μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, όταν ο ίδιος Υπουργός αναίρεσε (με μια απαξιωτική χειρονομία απόρριψης που έχουν καταγράψει οι κάμερες της Βουλής) τον εαυτό του και τις μέχρι τότε δεσμεύσεις του προς τους βουλευτές;

Σε κάθε περίπτωση, ότι και να συνέβη, όποια θεμιτά ή αθέμιτα εμπόδια ανυψώθηκαν, πέρα από μια χαμένη ευκαιρία ανανέωσης και εκδημοκρατισμού των αθλητικών ομοσπονδιών, πρόκειται για ένα ακραίο παράδειγμα κοινοβουλευτικού εμπαιγμού, από έναν Υπουργό τον οποίο δεν θα μπορεί πια να εμπιστευτεί κανείς στο Κοινοβούλιο.

Σε ότι με αφορά προσωπικά, αφού δεν μπορώ να αναιρέσω από τα πρακτικά της Βουλής τα καλά λόγια που βιάστηκα να διατυπώσω για τον Παύλο Γερουλάνο, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω δημόσια την απογοήτευσή μου για το ύφος και το κοινοβουλευτικό ήθος του συγκεκριμένου Υπουργού».

Γιάννης Γεωργάκης Από το ΒΗΜΑ

«Μητροπολίτες στις ομοσπονδίες»!..

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2012

«Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων να εκλέγονται για τετραετή θητεία και μέχρι για δύο συνεχόμενες θητείες στην ίδια θέση» πρότειναν με τροπολογία που κατέθεσαν στο αθλητικό νομοσχέδιο πάνω από δέκα βουλευτές του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι. Ειδικότερα ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε από του κοινοβουλευτικού... άμβωνος ότι «έχουμε προέδρους μητροπολίτες στις ομοσπονδίες»!.. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος απάντησε ότι το θέμα πρέπει πρώτα να... ωριμάσει για να μην υπάρξουν παρενέργειες, με τον κ. Τάσο Κουράκη του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο υπουργός με τη στάση του θυμίζει «το μετέωρο βήμα του πελαργού» προκειμένου να μην ενοχλήσει τους προέδρους των ομοσπονδιών οι οποίες στην πλειονότητά τους ελέγχονται από το ΠαΣοΚ.

Γιάννης Τζούστας Από το ΒΗΜΑ

Ώστε … «το θέμα πρέπει πρώτα να... ωριμάσει για να μην υπάρξουν παρενέργειες», κύριε Γερουλάνε. Ωραία…..πολύ ωραία. Τι είναι αυτό που πρέπει να ωριμάσει όμως , δεν μας λέτε κύριε Γερουλάνε; Μήπως οι παραγραφές ποινικών αδικημάτων κάποιων «από τα σπλάχνα σας» όπως έλεγε ο μνημονιοσιάρχης, κ. Παπακωνσταντίνου; Το ρωτάμε, γιατί ένας ομοσπονδιάρχης απ’τα «σπλαχνοκαλόπαιδα» έχει μηνυθεί από τις 25 Οκτωβρόυ του 2007 για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, και παράβαση του αθλητικού Νόμου 2725/1999. Χρήματα που του χορήγησε ο φορέας του οποίου είσαι επικεφαλής. Περίμενε……. να ωριμάσει ο χρόνος, τον Οκτώβριο κλείνει πενταετία και παραγράφεται το αδίκημα. Και συ, είσαι εκεί που είσαι, για να υπερασπίζεσαι το Εθνικό και Κοινωνικό συμφέρον; Πλάκα μας κάνετε; Και οι…..παρενέργειες; Ποιες είναι αυτές οι παρενέργειες που δεν πρέπει να υπάρξουν; Παρενέργεια είναι να πάει κάποιος φυλακή, από αυτούς που έκαναν πάρτυ με το Δημόσιο χρήμα; Για όσους ακόμα αμφιβάλουν, για το ποιος είσαι και τι ρόλο παίζεις, η ανακοίνωση του κ. Βούγια βουλευτή του ΠαΣοΚ είναι αποκαλυπτική!

Υ.Γ. Ξεκίνησα με Φραγκολεβαντίνικο πληθυντικό και κατάληξα στον ενικό, γιατί κύριε Γερουλάνε πρέπει να ξέρεις ότι τον σεβασμό τον κερδίζεις……δεν στον χαρίζουνε.

No comments: