Wednesday, February 1, 2012

Η επόμενη μέρα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΦΟΑ

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 10:08 Tennisnews Team

Το Σαββατοκύριακο 14-15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης στην οποία παρεβρέθησαν εκπρόσωποι του τένις και των συλλόγων από όλη τη χώρα για τον ετήσιο απολογισμό και για να ακούσουν το προεδρείο της Ομοσπονδίας να ανακοινώνει τον προγραμματισμό για το 2012. Στη συνέλευση δήλωσαν συμμετοχή 74 σωματεία από όλη τη χώρα, ενώ παρεβρέθησαν γύρω στα 65 σωματεία από τα 136 που είχαν δικαίωμα ψήφου. Τα πεπραγμένα της διοίκησης της ΕΦΟΑ καθώς και τα σχέδια για το νέο έτος υπερψηφήστικαν με 3 μόνο αρνητικές ψήφους, ωστόσο μια νέα δυναμική φάινεται να δίνει το παρόν σε ότι αφορά το μέλλον του ελληνικού τένις. Το tennisnews έψαξε και έμαθε το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης και σας τα παρουσιάζει.

Οι τοποθετήσεις στην Πρέβεζα
Καταρχήν τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΦΟΑ κ. Σπύρος Ζαννιάς υπερασπιζόμενος το έργο του στο ελληνικό τένις τα τελευταία 16 χρόνια και ο οποίος έκανε δριμύα επίθεση στους "ψευτο-δημοσιογράφους κουκουλοφόρους", οι οποίοι, είπε, έχουν γράψει πολλά ψέματα γι 'αυτόν, εγκληματικά ψέματα, κατηγορώντας τον για απάτη και πλημμελήματα. Ο κ. Ζαννιάς τόνισε ότι στην παρούσα οικονομική κρίση η κρατική χρηματοδότηση είναι σπάνια, και ως εκ τούτου κάλεσε όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για χάρη του τένις στην Ελλάδα. Υπερασπίστηκε τη θητεία του ως πρόεδρου, ενώ ισχυρίστηκε θετικές εξελίξεις, όπως η επέκταση του τένις σε όλη την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το 2012 και με δοδομένες τις οικονομικές συνθήκες, ο κ. Ζαννιάς παρουσίασε έναν προϋπολογισμό που δεν υπόσχεται κάποια ανάπτυξη με μικρή οικονομική υποστήριξη για τις εθνικές ομάδες και χωρίς οικονομική στήριξη εισερχομένων νέων καλών παικτών του τένις. Από την ομιλία του προέδρου της ΕΦΟΑ βγήκε και μια δυσσάρεστη είδηση, που αφορά την ελληνίδα πρωταθλήτρια Ειρήνη Γεωργάτου, η οποία σταματά το τένις εξαιτίας της αδυναμίας της ΕΦΟΑ να της προσκομίσει τα απαραίτητα 15000 ευρώ, που θα της επέτρεπαν να συνεχίσει την καριέρα της.

Από τους παρευρισκόμενους στη Συνέλευση, μόνο ένας μικρός αριθμός πήρε το λόγο. Ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, απ’την Θεσσαλονίκη, ήταν ένας από αυτούς. Αναφέρθηκε στην πολιτική της EΦOA να υποχρεώνει τους ‘junior’ τενίστες να ασφαλίζονται κατά την έναρξη κάθε έτους για να μπορούν να αγωνιστούν σε οποιοδήποτε τουρνουά. Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι η ασφάλιση αυτή δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι όλα τα παιδιά καλύπτονται ιατρικά από την ασφαλιστική κάλυψη των γονέων τους, και επομένως, αυτή η επιμονή της EΦOA επί του θέματος αυτού έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετο οικονομικό βάρος για τους γονείς. Περιέγραψε δε το ελληνικό τένις να διανύει την χειρότερή του περίοδο.

Διαφορετική άποψη είχε ο κ. Αθαναϊληδης αναπληρωτής έφορος της ΕΦΟΑ, επίσης απ’ την Θεσσαλονίκη, ο οποίος μίλησε με θαυμασμό για τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό τένις έχει αναπτυχτεί όλα αυτά τα χρόνια και τη μεγάλη επιτυχία που υπάρχει με τις αλλαγές χρώματος στις μπάλες στο mini tennis.

Ο κ. Ζήκας με ήρεμο ύφος τόνισε ότι ο χώρος χρειάζεται αλλαγή. Δεν αρκούν μόνο χρήματα, τόνισε, χρειάζεται σχέδιο, πρόγραμμα, βούληση. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα στην Λιθουανία, όπου το τένις έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Με ένα μικρό προϋπολογισμό, της τάξεως του 120,000 ευρώ, η Ομοσπονδία Τένις της Λιθουανίας, σύμφωνα με τον κ. Ζήκα, ίδρυσε δύο μεγάλα κέντρα τένις, συμπεριλαμβανομένων προπονητών και εκπαιδευτών, για τους μικρούς παίκτες της.

Ο κ. Μαλάμος απτή Λαμία ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς την EΦOA, ιδιαίτερα προς τον κ. Ζαννιά, για τον αρνητικό ρόλο στην ανάπτυξη του τένις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Προέβλεψε δε ένα σκοτεινό μέλλον για το ελληνικό τένις υπό την παρούσα διοίκηση με τον κ. Ζαννιά ως πρόεδρο. Έγινε αναφορά και στο ‘μυστηριώδες’ Κέντρο Τένις Βόρειας Ελλάδος, οπού τελικά έμεινε στα χαρτιά.

Ο κ. Αλεβιζόπουλος απ’τη Ραφήνα και ο κ. Δουλγεράκης απ’τα Χανιά μίλησαν με καλά λόγια για την τρέχουσα διοίκηση, έδωσαν πίστωση στον κ. Ζαννιά για την ανάπτυξη του τένις σε όλη την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα και με τούς δύο, όλα είναι καλά με το ελληνικό τένις, έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, και το ‘junior’ τένις είναι χτισμένο πάνω σε μια σίγουρη βάση.

Ο κ. Ντινόπουλος, από την Αθήνα έδωσε έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του αθλήματος. Αναφέρθηκε στα πολλά παιδιά που άρχισαν το τένις σε νεαρή ηλικία πριν χρόνια, μόνο για να αποχωρήσουν από το άθλημα στα δεκαοκτώ τους, μερικά παιδιά ακόμη και νωρίτερα. "Οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους, τώρα πλησιάζουν τα τριάντα τους", τόνισε ο κ. Ντινόπουλος, "είναι αδιάφοροι για το παιχνίδι, μερικοί κρατάνε πικρές αναμνήσεις, άλλοι είναι θυμωμένοι, αρκετοί νιώθουν ακόμα και μίσος για το παιχνίδι. Μα γιατί μίσος για το άθλημα αυτό από πρώην παίκτες; ρώτησε ο κ. Ντινόπουλος. Τι φταίει";

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Σερκεδάκης, πρόεδρος του Ο.Α. Αγίας Παρασκευής, ο οποίος με ενωτική διάθεση μίλησε επί μακρόν για την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά. Ο κ. Σερκεδάκης είχε μαζί του και έκανε αναφορά στο σχέδιό και τις ιδέες του για την ανάπτυξη του τένις. Επρόκειτο για ένα πενταετές σχέδιο, που ενσωματώνει συνέργειες δράσεων ιδιωτικών και δημοσίων φορέων και με την συνδρομή υπουργείων όπως το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείου Ανάπτυξης και Τουρισμού με οποία είναι ήδη σε επικοινωνία.

Επιγραμματικά η ατζέντα του κ. Σερκεδάκη περιελάμβανε πολλά καυτά θέματα όπως, μάθηση εξ αποστάσεως, για τους κορυφαίους παίκτες του τένις, την ήπια εκμετάλλευση «δασικών» εκτάσεων με τη δημιουργία κέντρων τένις, και γενικά κέντρα αθλητισμού, την εξασφάλιση χορηγών από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για υποστήριξη προς τους κορυφαίους παίκτες, συμπεριλαμβανομένης οικονομικής υποστήριξης, και περισσότερη υποστήριξη για τις εθνικές ομάδες. Θεώρησε επίσης ως αναγκαίο την αύξηση αριθμών τουρνουά σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, συλλόγους και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Ο κ. Σερκεδάκης υπογράμμισε την αδυναμία της ΕΦΟΑ να κινήσει το ελληνικό τένις προς τα εμπρός, σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, όπως η Κροατία, η Σερβία, και την Τουρκία. Ο κ. Σερκεδάκης πιστεύει ότι η Ελλάδα, σε αυτή τη χρυσή δεκαετία του τένις σε παγκόσμια κλίμακα, κινείται προς τα πίσω, με την EΦOA να μην μπορεί να παράσχει τα αναγκαία κεφάλαια, ερέθισμα και τον προγραμματισμό για το μεγάλο άλμα προς το μέλλον.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, τόνισε ο κ. Σερκεδάκης, είναι να εργαστούμε για την επίτευξη ορισμένων στόχων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απολύτως δυνατό, εφ 'όσον υπάρχει σωστός σχεδιασμός και ομαδική εργασία. Παρομοίασε το παρόν της EΦOA ως ένα τοπικό εστιατόριο, που επιχορηγείται και διαθέτει προσωπικό (μάγειρες, λαντζιέρηδες, σερβιτόρους), αλλά χωρίς τροφή για να εξυπηρετήσει τους πεινασμένους και διψασμένους πελάτες του, σε αυτή την περίπτωση, οι παίκτες του τένις.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου Πεύκη - Καλοβαλώνης Τένις Club είχε την άποψη ότι το αγωνιστικό τένις (πρωταθλητισμός) δεν θα έπρεπε να είναι στον σχεδιασμό της EΦOA, και ότι το τένις θα πρέπει να αναπτυχθεί μόνο ως αθλητική δραστηριότητα για τα juniors.

Το γενικό συμπέρασμα από τη Γενική Συνέλευση της ΕΦΟΑ στην Πρέβεζα είναι πως το άθλημα περνά ίσως τη δυσκολότερη φάση των τελευταίων ετών με την κρατική επιχορήγηση, που αποτελεί την βασική πηγή εσόδων για το τένις, να μειώνεται όλο και περισσότερο. Παρά τις πολλές φωνές και τα παράπονα που ακούγονται τα τελευταία χρόνια στο χώρο, το οξύμορο είναι πως η παρούσα διοίκηση της ΕΦΟΑ φαίνεται να απολαμβάνει τη μεγάλη πλειοψηφία και έγκριση των όσων πράττει και προγραμματίζει, ενώ για ακόμη μία χρονιά προγραμματισμός και αγωνιστικό πρόγραμμα για το 2012 δεν έχει ανακοινωθεί, ακόμη και σήμερα, 2 μέρες πριν τον 2ο μήνα του έτους.

Από τη Γενική Συνέλευση, αλλά και τη γενικότερη κινητικότητα των τελευταίων μηνών γίνεται αντιληπτό πως μια νέα κίνηση και πρόταση αλλαγής για το ελληνικό τένις δίνει το παρόν με φόντο τις εκλογές του Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέου προεδρείου της ΕΦΟΑ. Αυτή η νέα πρόταση είναι του κ. Γιάννη Σερκεδάκη, προέδρου του Ο.Α. Αγίας Παρακευής, ο οποίος φαίνεται πως έχει στα χέρια του και επεξεργάζεται ένα γενικότερο σχέδιο για το ελληνικό τένις. Μάλιστα ο ίδιος μας είχε παρουσιάσει τις ιδέες του σε μια ανοιχτή κουβέντα με θέμα "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ’’.

No comments: