Tuesday, May 24, 2011

Tο Παρίσι υποδέχεται το φαινόμενο Τζόκοβιτς

Ο Σέρβος, αν κατακτήσει και το Ρολάν Γκαρός, γίνεται ο νέος βασιλιάς του τένις

Του Νικου Γαβαλα

Εφθασε η ώρα για αλλαγή ηγεσίας στο παγκόσμιο τένις. Η έναρξη του δεύτερου γκραν σλαμ της χρονιάς, του Ρολάν Γκαρός, φαντάζει ως η τελευταία πράξη για να κάνει πραγματικότητα ο τρομερός φέτος Νόβακ Τζόκοβιτς, ένα παιδικό του όνειρο: την άνοδο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ο 23χρονος Σέρβος τενίστας έχει «σαρώσει» φέτος τα πάντα. Μετέχοντας σε επτά τουρνουά, κατάφερε να κατακτήσει ισάριθμους τίτλους, σε Οπεν της Αυστραλίας, Ντουμπάι, Ιντιαν Ουέλς, Μαϊάμι, Βελιγράδι, Μαδρίτη και Ρώμη.

Μετρώντας 37 νίκες στη σειρά απ’ την αρχή του έτους, χρειάζεται να φθάσει έως τον ημιτελικό γύρο του παρισινού τουρνουά προκειμένου να ξεπεράσει το ρεκόρ των περισσότερων νικών στη σειρά απ’ την έναρξη μιας περιόδου. Είναι 42 και τις σημείωσε ο Τζον Μάκενρο το 1984.

Τούτο το επίτευγμα, ωστόσο, ουδόλως τον απασχολεί. Πάνω απ’ όλα θέλει να προσθέσει στη συλλογή του το Ρολάν Γκαρός, όπου κατά το παρελθόν έχει φθάσει δύο φορές έως τον ημιτελικό γύρο. Αν ο Τζόκοβιτς προχωρήσει έως τον τελικό, τότε τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου θα καμαρώνει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, αφήνοντας πίσω του τον Ναδάλ και τον Φέντερερ. Ο Σέρβος θα είναι νούμερο 1, ακόμη κι αν ο αντίπαλός του στον τελικό είναι ο Ναδάλ. Ακόμη κι αν πάρει ο Ισπανός τον τίτλο.

Στην παρούσα φάση ο Τζόκοβιτς παίζει το καλύτερο τένις της ζωής του. Για την ακρίβεια, απ’ τον Ιανουάριο μοιάζει ασταμάτητος. Είναι ανίκητος σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Και στο χώμα, αφού πριν ξεκινήσει τους αγώνες του στο Παρίσι, θριάμβευσε στα Μάστερς της Μαδρίτης και της Ρώμης, νικώντας στους δύο τελικούς τον Ναδάλ, χωρίς μάλιστα να χάσει σετ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια, ο Τζόκοβιτς είχε γνωρίσει εννέα ήττες σε ισάριθμους αγώνες του με τον Ισπανό σε χωμάτινα γήπεδα.

Στην αφετηρία του 2011, ο Σέρβος τενίστας ήταν στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας 6.240 και 2.905 λιγότερους πόντους απ’ τον πρωτοπόρο Ναδάλ και τον δεύτερο, Φέντερερ αντίστοιχα. Τώρα, έχει μειώσει τη διαφορά απ’ τον Ισπανό στους 405 πόντους και την έχει «εκτοξεύσει» στους 3.275 απ’ τον τρίτο της κατάταξης, Ρότζερ Φέντερερ.

Η παγκόσμια τενιστική κοινότητα θεωρεί πως ο Τζόκοβιτς είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο στο Ρολάν Γκαρός που αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται μετά από δύο εβδομάδες. Παρόλα αυτά, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αθλήματος κρατάει χαμηλούς τόνους, πλέκοντας το εγκώμιο του Ναδάλ: «Είναι ο βασιλιάς του χώματος. Είναι ο καλύτερος που έχει παίξει σε αυτή την επιφάνεια. Αυτά ήταν μόνο δύο τουρνουά (Μαδρίτη, Ρώμη) και ο Ράφα έχει μείνει κυρίαρχος στο χώμα για πολλά, πολλά χρόνια. Τον έχω κερδίσει δύο φορές μέσα σε οκτώ ημέρες και αυτό είναι κάτι το απίστευτο για μένα. Τεράστιο επίτευγμα και μου δίνει μεγάλη ώθηση για το Ρολάν Γκαρός».

Η ιστορία του Ρολάν Γκαρός

23 Σεπτεμβρίου του 1913.Ο Ρολάν Γκαρός γίνεται ο πρώτος πιλότος που θα πετάξει με αεροπλάνο πάνω απ’ τη Μεσόγειο. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ολοκληρώνεται η κατασκευή του χώρου που φιλοξενεί το παρισινό γκραν σλαμ και το οποίο θα πάρει το όνομά του. Ωστόσο, θα χρειαστεί να κυλήσουν χρόνια πολλά, ώστε ένας τενίστας να ταυτιστεί έντονα με το δεύτερο, κατά χρονολογική σειρά, γκραν σλαμ κάθε έτους. Πρόκειται για τον θρυλικό Σουηδό, Μπγιορν Μποργκ, ο οποίος απ’ το 1974 έως και το 1981 θα κατακτήσει έξι φορές τον τίτλο στη γαλλική πρωτεύουσα. Ενα ρεκόρ το οποίο φιλοδοξεί να ισοφαρίσει ο Ραφαέλ Ναδάλ που είναι κάτοχος πέντε τίτλων. Αλλά για να τα καταφέρει, θα πρέπει να βρει τρόπο για να βάλει φρένο στον Τζόκοβιτς.

Πτώση Φέντερερ

Με τοπίο στην ομίχλη φαντάζει η εικόνα του Ρότζερ Φέντερερ, που αδυνατεί φέτος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεών του στο Παρίσι δείχνει άνετος και αισιόδοξος για θετική πορεία στο τουρνουά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως έπεσαν στο κενό τα σχέδια για μεταφορά της διοργάνωσης σε κάποιο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, προκειμένου «να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για ν’ αναπτυχθεί επιπλέον η διοργάνωση», όπως δήλωναν αρμόδια στελέχη του Ρολάν Γκαρός.

Ουσιαστικά απορρίφθηκε η προοπτική μετεγκατάστασης για οικονομικούς κυρίως λόγους, αφού θα έπρεπε να δημιουργηθούν από την αρχή όλες οι εγκαταστάσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα έργα θα κόστιζαν περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Νέα έργα

Τελικώς, θα γίνουν εργασίες εκσυγχρονισμού του κεντρικού γηπέδου, με σαφώς λιγότερα χρήματα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 2016. Θα κατασκευαστεί πτυσσόμενη οροφή (στο κεντρικό κορτ του Γουίμπλεντον υπάρχει εδώ και δύο χρόνια), ενώ θα γίνουν σημαντικά έργα βελτίωσης των υποδομών. Ετσι, τόσο οι θεατές όσο και οι τενίστες θ’ απολαμβάνουν μεγαλύτερες ανέσεις. Υπολογίζεται πως απ’ τη διοργάνωση του 2016, περισσότεροι από 55.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν καθημερινώς τους αγώνες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_sport_1_21/05/2011_442831

No comments: