Tuesday, May 24, 2011

Επτά χρόνια τσάµπα διακοπές!

Φανοστάτες παρατηµένοι στο έδαφος δίπλα σε  ξενώνα. Η εγκατάλειψη είναι εµφανής σε κάθε  γωνιά του κέντρου, ενώ παντού υπάρχει ακριβός  εξοπλισµός που φθείρεται  Από τη µια το φαύλο παρελθόν. Και από την άλλη οι προσπάθειες για τη δηµιουργία ενός σύγχρονου χώρου άθλησης, ο οποίος στο άµεσο µέλλον (την επόµενη διετία) θα πετύχει να έχει τα απαραίτητα έσοδα.

Εσοδα δηλαδή τέτοια πουθατουεπιτρέψουν να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήµατα. Ο λόγος για το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσµά. Μέχρι τον Αύγουστο έχει δοθεί προθεσµία σε όσους διαµένουν στους ξενώνες του Αγίου Κοσµά να αποχωρήσουν. Αυτή τη στιγµή η πληρότητα είναι 100% σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΕΑΚΝ Απόστολο Ρήγα. Ο οποίος στο ερώτηµα γιατί δεν έχουν ακόµη εγκαταλείψει τον χώρο οι αθλητές, πρώην και νυν, απαντά: «∆εν µπορούµε από τη µια στιγµή στην άλλη να τους πετάξουµε στον δρόµο. Εχουµε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε µέχρι τον Αύγουστο οι ξενώνες και οι σουίτες να έχουν εκκενωθεί. Στη συνέχεια θα αρχίσει η ανακατασκευή τους και η ορθολογική χρήση τους έτσι ώστε το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσµά να έχει κάποιο έσοδο από τις συγκεκριµένες εγκαταστάσεις».

Γιατί είναι φαύλο το παρελθόν;

Οι ξενώνες (102 στον αριθµό, συν 12 σουίτες) µπορούν να φιλοξενήσουν έως 200 αθλητές.

Μέχρι τώρα, από τη διοίκηση του ΕΑΚΝ οι ξενώνες είχαν παραχωρηθεί στις αθλητικές οµοσπονδίες, οι οποίες µε τη σειρά τους είχαν δώσει το δικαίωµα να τους χρησιµοποιούν αθλητές τους. Και αυτό µε δεδοµένο πως πολλοί αθλητές γυµνάζονται στον συγκεκριµένο χώρο. Το θέµα όµως µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2004 πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις. Εκτός των εν ενεργεία αθλητών, που είχαν κάθε δικαίωµα να διαµένουν στους ξενώνες, τους τελευταίους χρησιµοποιούσαν (και εξακολουθούν να χρησιµοποιούν) επίσης αθλητές που έχουν εγκαταλείψει την ενεργό δράση καθώς και άλλοι τιµωρηµένοι λόγω παράβασης του νόµου περί ντόπινγκ, κάτι που αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου.

Μάλιστα στην πλειονότητά τους αυτοί οι αθλητές έχουν µετατρέψει τους ξενώνες σε σπίτια µόνιµης διαµονής. Και γιατί να µην το κάνουν άλλωστε; Η περιοχή είναι ωραία, η θάλασσα κοντά και ο έλεγχος ανύπαρκτος.

Στους διαδρόµους της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού έχουν φθάσει πληροφορίες που λένε πως κάποιοι από τους αθλητές είχαν προχωρήσει και σε… ενοικίαση των ξενώνων! ∆ηλαδή έβγαζαν (βγάζουν;) και κέρδος από τους ξενώνες που τους είχαν παραχωρηθεί δωρεάν.

Θέλετε µερικά ονόµατα αθλητών που διέµεναν και άλλων που κατά παράβαση διαµένουν ή διέµεναν στους ξενώνες του Αγίου Κοσµά;

Κατερίνα Θάνου: αποχώρησε το φθινόπωρο του 2010, αν και ήταν τιµωρηµένη από το 2004.

Μιρέλα Μανιάνι: η ολυµπιονίκης του ακοντισµού είχε σουίτα στον Αγιο Κοσµά µέχρι το περασµένο φθινόπωρο, αν και από το 2005 έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Φανή Χαλκιά:

είναι τιµωρηµένη από το 2008.

Αθανασία Τσουµελέκα, τιµωρηµένη από το 2009.

Ο Βίκτωρ Μήτρου (άρση βαρών), ο Τάσος Γκούσης (στίβος - τιµωρηµένος), ο Θωµάς Μπίµης (ολυµπιονίκης στις καταδύσεις, ο οποίος έχει επίσης εγκαταλείψει την ενεργό δράση) είναι µερικοί από τους πρώην ή τιµωρηµένους αθλητές τους οποίους η σηµερινή διοίκηση του ΕΑΚΝ βρήκε να διαµένουν στους ξενώνες και τις σουίτες του Αγίου Κοσµά. «Γενικά υπήρξε µια κατάσταση αδιαφάνειας. Η κάθε οµοσπονδία θεωρούσε πως τα δωµάτια είναι δικά της. Ούτε συµβάσεις µεταξύ ΕΑΚΝ και οµοσπονδιών υπήρχαν ούτε κανόνες λειτουργίας και βεβαίως όλα αυτά παρέχονταν δωρεάν. Το να έχει κάποια αξία η παροχή µιας υπηρεσίας, έστω και αν αυτή η αξία είναι τυπική, βοηθάει ώστε να µη γίνονται καταχρήσεις», επισηµαίνει ο κ. Ρήγας.

Το καθεστώς αδιαφάνειας σε συνδυασµό µε την έλλειψη έστω και υποτυπώδους φύλαξης, που την τελευταία 10ετία είχε γίνει συνήθης πρακτική στον Αγιο Κοσµά, εκτός όλων των άλλων είχε ως αποτέλεσµα να υπάρξουν πολλά ευτράπελα.

Για παράδειγµα, στο πρόσφατο παρελθόν η Φανή Χαλκιά κυνήγησε και ακινητοποίησε κλέφτες, ενώ αθλητές του τζούντο είχαν συλλάβει δύο αλλοδαπούς που είχαν εισβάλει στους ξενώνες και είχαν προσπαθήσει να κλέψουν. Επίσης σε ορισµένα από τα δωµάτια κάποιοι είχαν αλλάξει κλειδαριές και τα χρησιµοποιούσαν σαν γκαρσονιέρες(!) ενώ είναι κοινό µυστικό ότι µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες έγινε εκτεταµένο πλιάτσικο στον εξοπλισµό και τα έπιπλα των ξενώνων από σχετικούς και άσχετους...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Πρώην αλλά τιµωρηµένοι αθλητές διαµένουν ακόµα στους ξενώνες του Αγίου Κοσµά και η διοίκηση έχει καταστρώσει πλάνο ώστε η λειτουργία του κέντρου να αποφέρει έσοδα και να γίνει βιώσιµο.

Πολυχώρος άθλησης µε τρεις άξονες δράσης

Μια σειρα δρασεων, µε τις οποίες ο αχανής αλλά ταυτόχρονα και προνοµιούχος χώρος των 550στρεµµάτων θα γίνει ξανά αθλητικόςπνεύµονας και παράλληλα θα βγάζει τα έξοδά του, επεξεργάζεται η διοίκηση του ΕΑΚ Αγίου Κοσµά. Στην παραθαλάσσιαπεριοχή υπάρχουν έξι κλειστά γυµναστήρια (στίβου, γυµναστικής, άρσης βαρών, πάλης, τζούντο και µπάσκετ), δύο γήπεδα ποδοσφαίρου µε χόρτο, τα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου που χρησιµοποιεί η ΕΠΟ, πέντε ανοικτά µπάσκετ, ένας διάδροµος τρεξίµατος δύο χιλιοµέτρων που χρησιµοποιείται απόαθλητές αλλά και απλούςπολίτες, και πολλές ακόµη σηµαντικές εγκαταστάσεις.

Ο ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ
«Το ΕΑΚΝ παρελήφθη από τη σηµερινή κυβέρνηση µε τεράστια προβλήµατα και παθογένειες, µε µεγάλες οφειλές, µε εγκαταστάσεις που είχαν αφεθεί στην τύχη τους και υπερβολικό κόστος λειτουργίας» τόνισε για το θέµα ο ΓΓΑ κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής. Και συνέχισε: «Υπήρχαν επίσης και συµβάσεις που δεναντέχουν σε σοβαρή κριτική. Σχεδιάζουµε έναν σύγχρονοαθλητικό και ψυχαγωγικό χώρο που συνδυάζει υψηλό αγωνιστικό αθλήτισµό, λαϊκό και µαθητικό αθλητισµό και αναψυχή του πολίτη. Το πρώτο βήµα έγινε µε την κατεδάφιση της «Φαντασίας». Ετσι απελευθερώθηκε και δόθηκε στον κόσµο ένα µεγάλο τµήµα της παραλίας του Αγίου Κοσµά και σταδιακά θα αποδοθεί ολόκληρη η παραλία. Η νέα διοίκηση εκπόνησε µε την κυβέρνηση έναν επιχειρησιακό σχεδιασµό µε πρώτο ζήτηµα τους ξενώνες όπου επικρατείακόµα προκλητικό καθεστώς. Οι συµβάσεις θα επανεξεταστούν και, ή θα αναθεωρηθούν ή θα καταγγελθούν µε βάση πάντα το συµφέρον του κέντρου».

Το στρατηγικό σχέδιο έχει τρεις βασικούς άξονες:

1. Κέντρο υψηλού αθλητισµού. Θα προσφέρει διαµονή, αθλητική διατροφή, προπονητικούς χώρους και επιστηµονική στήριξη στους αθλητές. Στόχος είναι να δηµιουργηθεί ένα µικρό αθλητικό χωριό, στο οποίο θα διαµένουν αθλητές, ενώ οι µισοί από τους ξενώνες θα ενοικιάζονται για εποχική χρήση.

2. Αθληση γιαόλους. Στόχος είναι να αλλάξει η δοµή των χώρων, να προστεθούν και άλλοι και ο Αγιος Κοσµάς να γίνει ξανά χώρος άθλησης. Η λειτουργία των κλειστών θα επανεξεταστεί. Ο κ. Ρήγας πιστεύει πως αν υπάρξει διαθεσιµότητα χώρων, τότε θα µπορέσουν να υπάρξουν και νέα έσοδα.

3. Λειτουργικός οργανισµός. Ο οργανισµός, βάσει του οποίου λειτουργείτο ΕΑΚ, είναι απαρχαιωµένος αφού χρονολογείται απότο 1988. Οπως συµβαίνει σε όλο το ∆ηµόσιο.

Ο στόχος είναι να δηµιουργηθεί ένα ευέλικτο σχήµα και να προχωρήσουν οι απαιτούµενες τεχνολογικές παρεµβάσεις. Για παράδειγµα, το ΕΑΚ δενέχει πρόσβαση στοInternet, κάτι που στις µέρες µας θεωρείται απαράδεκτο.


∆εν φτάνουν ούτε για µισθοδοσία

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ της Πολιτείας, από τα 4,5 εκατ. ευρώ το 2009 και τα 3,5 εκατ. ευρώ πέρσι, φέτος µειώθηκε ακόµη περισσότερο σε κάτι παραπάνω από 2.000.000 ευρώ.

Μόνο η µισθοδοσία φτάνει τα 2,2 εκατ.

ευρώ.

Στο ΕΑΚ Αγίου Κοσµά απασχολούνται 70 εργαζόµενοι. Αριθµός που θεωρείται ικανοποιητικός, όπως αναφέρει ο κ. Ρήγας για την κάλυψη των διοικητικών αναγκών του Οργανισµού, παρατηρείται όµως έλλειψη σε τεχνικές ειδικότητες.

«Η αλήθεια είναι πως δεν µπορούµε να περιµένουµε πολλά από την Πολιτεία.

Γι’ αυτό πρέπει να βρούµε τρόπους ώστε να ενισχύσουµε την οικονοµική θέση του ΕΑΚ», επεσήµανε ο κ. Ρήγας.

Ο... πονοκέφαλος της διοίκησης ακούει στο όνοµα κολυµβητήρια. Αυτήν την εποχή βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο οι εργασίες ανακατασκευής τους. Οπως όµως προκύπτει από τα επίσηµα έγγραφα, η λειτουργία των κολυµβητηρίων κοστίζει περί τα 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, κόστος το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ µε την αναµενόµενη εξοµοίωση της τιµής του πετρελαίου θέρµανσης µε το πετρέλαιο κίνησης.

Οσον αφορά τα έσοδα των κολυµβητηρίων, αυτά δεν ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ τον χρόνο. Τι σηµαίνουν όλα αυτά; Πως στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν έσοδα τέτοια που να µπορούν να καλύψουν τα έξοδα, υπάρχει το ενδεχόµενο τα κολυµβητήρια να µη λειτουργήσουν.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=5&artid=4625299

No comments: