Saturday, May 21, 2011

Εμφύλιος αθλητικός πόλεμος για τον Αγιο Κοσμά

Ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα σε κορυφαίες αθλητικές ομοσπονδίες και στη διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά) έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση της τελευταίας να ζητήσει από τις πρώτες να συνεισφέρουν οικονομικά για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν και να πληρώνουν για τη χρήση των ξενώνων όπου φιλοξενούνται αθλητές τους.

Το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών κλήθηκαν από τη διοίκηση του ΕΑΚΝ και ενημερώθηκαν για την απόφαση η οποία όμως είχε δημοσιοποιηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο με σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνου Μπιτσαξή ο οποίος είχε τονίσει δημοσίως ότι ο Αγιος Κοσμάς πρέπει να προχωρήσει σε αξιοποίηση της περιουσίας του.

Δύο από τις ομοσπονδίες που εμπλέκονται στην υπόθεση, η ομοσπονδία στίβου (ΣΕΓΑΣ) και η ομοσπονδία άρσης βαρών (ΕΟΑΒ) επιτέθηκαν με ανακοινώσεις τους κατά της διοίκησης του Αγίου Κοσμά καταγγέλοντάς την. Μάλιστα ο ΣΕΓΑΣ κάλεσε τη διοίκηση του Αγίου Κοσμά να παραιτηθεί ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταβάλει τα ποσά που του ζητούνται. Η ΕΟΑΒ από την πλευρά της κάλεσε τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή να παρέμβουν άμεσα.

Η απόφαση της διοίκησης του Αγίου Κοσμά έρχεται σε μια εποχή μειώσεων των επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών. Δραματική όμως είναι και η μείωση της επιχορήγησης του ΕΑΚΝ από την ΓΓΑ. Ετσι για το 2011 το ΕΑΚΝ αναμένεται να εισπράξει από τη ΓΓΑ 2.500.000 ευρώ ενώ πέρυσι είχαν προϋπολογισθεί 3.600.000 ευρώ. Και αυτό όταν μόνο για τη μισθοδοσία του προσωπικού του Αθλητικού Κέντρου απαιτούνται 2.100.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 ο προϋπολογισμός του ΕΑΚΝ έφθανε στα 6 εκατ. ευρώ και καλύπτονταν στο μεγαλύτερο μέρος του από την επιχορήγηση της ΓΓΑ. Την εποχή εκείνη το προσωπικό ανέρχονταν στα 150 άτομα ενώ εφέτος έχει μειωθεί κατά 50%.

Η απόφαση για τη συμβολή των αθλητικών ομοσπονδιών στον προϋπολογισμό του Αγίου Κοσμά έχει τη σύμφωνη γνώμη της αθλητικής ηγεσίας ενώ είχε ανακοινωθεί και μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου et. davgeia.gov.gr. Αφορά μεταξύ άλλων τις ομοσπονδίες στίβου, κολύμβησης, άρσης βαρών, γυμναστικής, ιστιοπλοΐας, πυγμαχίας, τζούντο και πάλης που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις.

Μιλώντας στο «Βήμα online» ο πρόεδρος του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά κ. Απόστολος Ρήγας τόνισε ότι «στόχος μας είναι να κρατήσουμε τον Αγιο Κοσμά ανοιχτό. Η απόφαση για να συμβάλουν οικονομικά οι ομοσπονδίες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του είναι γνωστή εδώ και μήνες. Οι ομοσπονδίες καλούνται να πληρώσουν ένα μέρος των παροχών. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομοσπονδίες κλήθηκαν να πληρώσουν το 50% των εξόδων για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν ενώ για τους ξενώνες η διοίκηση του Αγίου Κοσμά προσδιόρισε την ετήσια αμοιβή για κάθε αθλητή που φιλοξενεί στα 3.500 ευρώ, με το ρεύμα και το νερό των ξενώνων να πληρώνονται από το αθλητικό κέντρο.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Ρήγας η χρέωση των ομοσπονδιών θα αρχίσει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις με ιδιώτες (νυχτερινά μαγαζιά, καρτ κλπ) που έχει υπογράψει το Αθλητικό Κέντρο και αποτέλεσαν σημείο κριτικής από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΑΒ ο κ. Ρήγας διευκρινίζει ότι «η παρούσα διοίκηση δεν έχει υπογράψει καμμία σύμβαση. Μερικές από αυτές είναι πράγματι λεόντειες αλλά έχουν υπογραφεί εδώ και μια 10ετία. Εμείς κάνουμε νομική αξιολόγηση των συμβάσεων ενώ κυνηγάμε τους ιδιώτες για να εισπράξουμε τα χρέη τους. Ηδη έχουμε πετύχει μια αύξηση κατά 75% των εισπράξεων από χρέη σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση».


Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ

«Ο ΣΕΓΑΣ καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, γιατί μετά από παντελή απραξία μηνών, αποφάσισε να ανακοινώσει στις αθλητικές ομοσπονδίες την μετατροπή του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου σε επιχείρηση. Με ψευδεπίγραφες διακηρύξεις και χωρίς να ανακοινώσει ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ή εξεύρεσης πόρων, επέλεξε τον εύκολο, αλλά ταυτόχρονα και ευαίσθητο χώρο των Ομοσπονδιών και των επίλεκτων αθλητών των Εθνικών Ομάδων, επιβάλλοντας χαράτσι, όταν γνωρίζει ότι τα οικονομικά περιθώρια τόσο των ομοσπονδιών, όσο και των αθλητών έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Οι αθλητικές ηγεσίες και οι διοικήσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά ενώ κωφεύουν τα τελευταία χρόνια στα αλλεπάλληλα αιτήματα του ΣΕΓΑΣ να αδειάσουν τα δωμάτια από αθλητές/τριες που είχαν σταματήσει τον αθλητισμό, παίρνουν αποσπασματικά μέτρα που θα θίξουν τους ενεργούς αθλητές, οι οποίοι εξακολουθούν να προσφέρουν υπηρεσίες στην εθνική ομάδα.

Στο μεταξύ, οι εγκαταστάσεις προπονητικές και ξενοδοχειακές έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και πολύ καιρό, γιατί η καθαριότητα και η συντήρησή τους βρίσκονται στο έλεος του χρόνου, της χρήσης και των καιρικών συνθηκών, τα ατυχήματα και τα επεισόδια είναι καθημερινό φαινόμενο, η θέρμανση, η αποχέτευση και οι λοιπές υποδομές δεν λειτουργούν και συνολικά οι χώροι κάθε άλλο παρά εθνική αθλητική εγκατάσταση θυμίζουν.

Αλήθεια, έχουν σκεφθεί ή προσπαθήσει οι υπεύθυνοι να επαναδιαπραγματευτούν τις λεόντειες συμβάσεις με επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται χώρους-φιλέτα του Αγίου Κοσμά, ή την επιβολή συμβολικής έστω εισφοράς στους χιλιάδες αθλούμενους του Αθλητικού Κέντρου ή τέλος άλλες πηγές εξεύρεσης πόρων, πριν επιχειρήσουν να καταφέρουν ένα ακόμη καίριο πλήγμα στον εθνικό αθλητισμό;

Ο ΣΕΓΑΣ δηλώνει ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι αθλητές του είναι σε θέση να καταβάλουν τέτοια ποσά και καλεί τη διοίκηση του Αγίου Κοσμά να μας αφήσουν τουλάχιστον ήσυχους, ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η τρέχουσα αθλητική περίοδος και στη συνέχεια ας κάνουν ότι νομίζουν.

Μέχρι τότε ας ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, ειδάλλως ας παραιτηθούν. Η παρουσία τους εκεί μέχρι τώρα είναι μηδενική και εξελίσσεται σε βλαπτική, για μας αλλά και για αυτούς που τους διόρισαν».


Η ανακοίνωση της ΕΟΑΒ

«Με έκπληξη δεχθήκαμε επιστολή της διοίκησης του Αγ. Κοσμά με την οποία θα ξεκινήσουν χρεώσεις των δωματίων διαμονής των εθνικών μας ομάδων, καθώς και της αίθουσας προπόνησης.

Σύμφωνα με την διοίκηση του Αγ. Κοσμά, στο μέσον της αγωνιστικής περιόδου θα κληθούμε να καταβάλλουμε εξαιρετικά υψηλά κονδύλια για τα οποία δεν έχουμε επιχορηγηθεί, δεν έχουμε στοιχειωδώς ενημερωθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό μας, ο οποίος ήδη καλύπτει τις ελάχιστες δυνατότητες λειτουργίας.

Αυτό σημαίνει ότι, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η διοίκηση του Αγ. Κοσμά αποφασίζει για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και μας ζητά να διακόψουμε την αγωνιστική προετοιμασία των εθνικών μας ομάδων.
Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη λογική της δημιουργίας ενός αποσπασματικού σχεδιασμού ο οποίος καταργεί το σχεδιασμό του συνόλου των αθλητικών ομοσπονδιών, είναι σαφώς στην αντιδεοντολογική αλλά και αντιπαραγωγική κατεύθυνση για τον ελληνικό αθλητισμό.

Καλούμε τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικητιάδη Γεώργιο και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή Παναγιώτη να παρέμβουν άμεσα για την τήρηση του προϋπολογισμού και του αγωνιστικού σχεδιασμού, για τον οποίο έχουμε συμφωνήσει και έχουν εγκρίνει στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου».

Γιάννης Τζούστας

No comments: