Friday, July 23, 2010

Μήπως βλέπετε αυτό που δεν βλέπω?

Άναψε σήμερα το πρωί, στην Αρχαία Ολυμπία, το Ολυμπιακό Φως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Σιγκαπούρη 2010».

Ο ήλιος που δέσποζε ολόλαμπρος στον ουρανό της Ηλείας γέννησε και πάλι με τις ακτίνες του, τη φλόγα στα χέρια της Πρωθιέρειας Ινούς Μενεγάκη, η οποία στη συνέχεια μεταλαμπάδευσε το ιερό Φως στον πρώτο λαμπαδηδρόμο Απόστολο Κουταβά, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της Λαμπαδηδρομίας για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα γίνουν στην Σιγκαπούρη, από τις 14 έως τις 26 Αυγούστου.

Νωρίτερα οι Ιέρειες παρουσίασαν χορογραφία της Αρτέμιδας Ιγνατίου, εμπνευσμένη από απεικονίσεις αρχαϊκών αγγείων.

Τελευταίος δρομέας στην Λαμπαδηδρομία που έγινε εντός του αρχαίου σταδίου, ήταν ο πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Νίκος Τσιώκος, ο οποίος έδωσε τη δάδα του στον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο, για να την παραδώσει στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων «Σιγκαπούρη 2010», κ. Ser Miang NG.

Την τελετή Αφής παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ, το μέλος της ΔΟΕ κ. Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος και δύο μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού, οι Ολυμπιονίκες του άλματος επί κοντώ Γελένα Ισιμπάγιεβα και Σεργκέι Μπούμπκα που είναι και επίσημοι πρεσβευτές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων «ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ 2010».

Στην ομιλία του ο κ. Σπύρος Καπράλος στάθηκε μεταξύ άλλων στη γέννηση του νέου θεσμού. «Η Αφή της Φλόγας φέτος συνδυάζεται και με την γέννηση ενός νέου θεσμού, των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων για Νέους, που έρχονται για να προσθέσουν μια νέα σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος.

Στη Σιγκαπούρη θα ταξιδέψουν φέτος αθλητές από όλο τον κόσμο, νέοι και νέες από 14 έως 18 ετών, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους στον αθλητισμό. Είμαι σίγουρος ότι το πάθος, ο δυναμισμός, η έμπνευση και ο ιδεαλισμός τους, θα δώσουν νέα ώθηση στην καλύτερη προβολή και κατανόηση των αξιών του Ολυμπισμού. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι οι Αγώνες της Σιγκαπούρης ,θα χαράξουν στην καρδιά των νέων που θα λάβουν μέρος, την κατευθυντήρια γραμμή, ότι ο αθλητισμός και ο ολυμπισμός δημιουργούν σωστούς χαρακτήρες και χτίζουν στέρεες προσωπικότητες»

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ αναφέρθηκε στον συνδυασμό του αθλητισμού με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό που θα γίνει στη Σιγκαπούρη. «Συνδυάζοντας τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε ένα παγκόσμιο φόρουμ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων θα δώσουν στους καλύτερους νέους αθλητές του κόσμου τη δυνατότητα να συναγωνιστούν, να γνωρίσουν και να μοιραστούν εμπειρίες με άλλους νέους ανθρώπους. Θα λειτουργήσει ως «άνοιγμα» προς έναν ευρύτερο κόσμο, ο οποίος θα βελτιώσει την απόδοσή τους τόσο στο αγωνιστικό πεδίο όσο και στο σημαντικότερο «πεδίο», αυτό της ζωής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και όλα τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας που βοήθησαν ναι γίνει η ιδέα αυτή πραγματικότητα. Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να το πετύχουμε αυτό χωρίς τη σημαντική στήριξη των Διεθνών Ομοσπονδιών και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Ευχαριστώ επίσης την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τη στήριξή της».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Σιγκαπούρη 2010» κ. Ser Miang NG τόνισε: «Ο τόπος γέννησης είναι πάντοτε σημαντικότερος από άλλα μέρη γιατί αντιπροσωπεύει τη γέννηση, το σημείο που όλα ξεκινούν. Είναι ιδιαίτερης σημασίας το ότι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον τόπο που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά την αρχαιότητα, για να γίνουμε αυτόπτες μάρτυρες της γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, της νέας πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Όπως συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Φλόγα είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αναγνωρισμένα σύμβολα του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας Νέων αποτελεί αναπαράσταση μίας τελετής 2.500 ετών, αποδίδοντας φόρο τιμής σε ένα αρχαίο γεγονός και δημιουργεί ένα μονοπάτι προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Οι Αγώνες συμβολίζουν την επιστροφή στις ρίζες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και επικεντρώνονται στον αθλητισμό ως μέσο εκπαίδευσης των Ολυμπιακών Αξιών όπως η τελειότητα, η ευγενής άμιλλα, η πολιτιστική κληρονομιά και ο σεβασμός».

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρος Ζαννιάς: Η «μάνα» Αρχαία Ολυμπία σήμερα, βλέπει σε όλα τα παιδιά του κόσμου, την έντονη επιθυμία τους για Αγάπη και Ειρήνη, και τα αγκαλιάζει με την Ολυμπιακή Φλόγα. Σε καλά χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους, από την Αρχαία Ολυμπία στο Βερολίνο, στο Ντακάρ, στην πόλη του Μεξικό, στο Ώκλαντ, στη Σεούλ για να καταλήξει στην Σιγκαπούρη όπου 2400, νέοι, λαμπαδηδρόμοι, θα την οδηγήσουν στις 14 Αυγούστου στον ιερό βωμό, στη θαλάσσια εξέδρα Marina Bay, για την έναρξη των Ι Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, «ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ 2010». Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Αηδόνης υπογράμμισε: «Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον καταλύτη, τη φωτεινή και διαχρονική σηματοδότηση κάθε Ολυμπιακού γεγονότος.

Δίνει υπόσταση και περιεχόμενο στους Αγώνες, οι οποίοι χωρίς αυτήν θα ήταν ένα ακόμη αθλητικό γεγονός. Αυτό ακριβώς σημαίνει η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και για το νεογέννητο θεσμό της Ολυμπιάδας Νέων που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία στην Σιγκαπούρη».

Υπογραφή Σύμβασης ΕΟΕ, Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics «Αθήνα 2011» και Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Μετά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, έγινε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, η υπογραφή της σύμβασης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με την Οργανωτική Επιτροπή των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics «Αθήνα 2011» και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο, την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2011», κα Γιάννα Δεσποτοπούλου και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιο Αηδόνη, παρουσία του Προέδρου της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρογκ.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τη διεξαγωγή του Προγράμματος «Πόλις-Αμφιτρύων», το οποίο αφορά στη δωρεάν διαμονή διακοσίων αθλητών Special Olympics της Κίνας και της Σιγκαπούρης, από 20 Ιουνίου έως 24 Ιουνίου 2011 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Στο διάστημα αυτό οι αθλητές των Special Olympics θα φιλοξενηθούν δωρεάν και θα τους διατεθούν οι εγκαταστάσεις και ο απαραίτητος εξοπλισμός για την προπόνηση στα αθλήματα τους.

Επίσης θα διοργανωθούν από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των φιλοξενούμενων αθλητών, ενώ θα γίνει και συμβολική δεντροφύτευση σε πάρκο που θα ονομαστεί Special Olympics.

Επίσης η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics «Αθήνα 2011», κα Γιάννα Δεσποτοπούλου, παρέδωσε στον Δρ. Ρογκ την πρώτη επίσημη πρόσκληση για να παρακολουθήσει τους Παγκόσμιους Αγώνες.

23/7/10 15:35
http://www.hoc.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=654%3Aa---&catid=36%3Apress-release&Itemid=98&lang=el

No comments: