Friday, July 9, 2010

Πληρώσαμε 14 εκατ. ευρώ για μια εκδήλωση που δεν έγινε.

Ιλιγγιώδη ποσά για μια ποδοσφαιρική τελετή λίγων ωρών που θα πραγματοποιούνταν το 2006 αλλά τελικά ναυάγησε.

Ενα ποδοσφαιρικό γκαλά που θα διαρκούσε μερικές ώρες και δεν έγινε ποτέ στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση στον έλληνα φορολογούμενο το ιλιγγιώδες ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ! Η επίμαχη σύμβαση, που υπογράφηκε τον Μάιο του 2006 από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, βρίσκεται ήδη, μετά από αναφορά του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Google Adsense Center

Όπως αναφέρεται, ο Γιώργος Ορφανός υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τις εταιρίες RAM MEDIA Ltd και PARALLEL MEDIA GROUP για τη φιλοξενία στην Αθήνα της τελετής των βραβείων 2006 FIF pro Word XI Player (βραβεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών). Το τίμημα άγγιζε τα 4 εκατομμύρια ευρώ, αν και η αγγλική εταιρεία μαζί με την FIF pro είχαν αποκτήσει τα εμπορικά δικαιώματα έναντι μόλις 400.000 ευρώ. Δηλαδή, το υπουργείο θα πλήρωνε το αρχικό ποσό προσαυξημένο κατά 1.000%!
Μοναδική υποχρέωση της εταιρείας ήταν να καταβάλει “καλές προσπάθειες” για να προσελκύσει έξι βραβευμένους ποδοσφαιριστές, χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους, μαζί με “διασημότητες από όλο τον κόσμο”.

Επιπλέον καπέλο 2.300.000 ευρώ
Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Πολιτισμού συνέστησε τότε και οργανωτική επιτροπή, η οποία, στην πρώτη της συνεδρίαση, ανέβασε το συνολικό ποσό της εκδήλωσης στα 6.300.000 ευρώ, δηλαδή 2.300.000 περισσότερα. Μια ματιά στον προϋπολογισμό προκαλεί ίλιγγο: Για “διάφορα έξοδα επιτροπής” προβλέπονται 200.000 ευρώ, για “αμοιβές προσωπικού διοικητικής υποστήριξης επιτροπής” 100.000 ευρώ, για “αποζημίωση στελεχών διοργάνωσης” 500.000 ευρώ, για “διάφορα μη κατονομαζόμενα έξοδα” 200.000 ευρώ. Κι όλα αυτά, για δουλειά τριών μηνών!

Η επιτροπή
Ως μέλη της οργανωτικής επιτροπής είχαν οριστεί με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Ορφανού οι εξής:
1. Σταύρος Δουβής, γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ως πρόεδρος
2. Αντώνης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος ΠΣΑΠ, ως αναπληρωτής πρόεδρος
3. Θωμάς Στάμου, γενικός δ/ντής Υποστήριξης Αθλητισμού, ως μέλος
4. Καλλιόπη Νεδέλκου, υπάλληλος ΓΓΑ, ως μέλος
5. Κωνσταντίνος Καμινάρης, δικηγόρος, ως μέλος
6. Ιωάννης Τσώλης ως μέλος
7. Αθανάσιος Βασιλειάδης ως μέλος
Γραμματείς της Οργανωτικής Επιτροπής ορίστηκαν οι:
α) Παπαγιαννοπούλου Χρυσούλα
β) Γκριτζά Παναγιώτα
γ) Κόνσουλα Μαρία
Υπόλογος οικονομικός ορίστηκε ο Κρίτων Αυγερόπουλος, μόνιμος υπάλληλος της ΓΓΑ.

Το φιάσκο
Αν και το ελληνικό δημόσιο είχε πληρώσει προκαταβολή 2.400.000 ευρώ (τμηματικά από τις 12 Ιουλίου μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου του 2006), έναντι των συνολικά 4.000.000 ευρώ, η εκδήλωση ματαιώθηκε επειδή η ξένη εταιρεία δεν μπορούσε να φέρει τους ποδοσφαιριστές στην Αθήνα. Η προσπάθεια να ανακτηθεί η προκαταβολή με την κατάπτωση εγγυητικής επιστολής απέτυχε κι, όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν το λιγότερο.
Δικαστήριο του Λονδίνου δικαίωσε τη RAM, με το σκεπτικό ότι επρόκειτο για σύμβαση εκχώρησης δικαιώματος και όχι για σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Η απόφαση του δικαστηρίου εκτελέστηκε ως προς το κεφάλαιο, τους τόκους και τις δικαστικές δαπάνες στο ύψος των 14 εκατομμυρίων ευρώ, με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου σε ξένες τράπεζες.

Τα πρόσωπα του deal
Σύμφωνα με την αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, “τον Νοέμβριο του 2005 ο κ. Ορφανός συναντήθηκε με κάποιον κ. Τσικλητήρα, για να συζητήσουν για επενδυτικό σχέδιο σχετικά με το γκολφ. Το ραντεβού είχε κλείσει κάποιος κ. Μαματζής, συνέταιρος κυρίου ονόματι Τάκη Μάσκελ και κάποιου άγνωστου τρίτου προσώπου, που είχαν εμπλακεί στο επενδυτικό σχέδιο του γκολφ”.

7 ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Η αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θέτει μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να λάβουν απάντηση μέσα από τη δικαστική έρευνα:
1. Ποιος καθόρισε το ύψος της αμοιβής της RAM στο ποσό των 4.000.000 ευρώ; Το ποσό αυτό βρίσκεται σε αντιστοιχία παροχής και αντιπαροχής ή υπήρξε δόλια ζημιογόνος ενέργεια κατά του δημοσίου;
2. Ποιος αποφάσισε να δοθεί ως προκαταβολή στη RAM το ποσό των 2.400.000 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να εξασφαλίσει την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας αυτής;
3. Ποιος διαπραγματεύθηκε και επεξεργάστηκε το σχέδιο της σύμβασης με τη RAM και αποδέχτηκε τους εξωφρενικούς της όρους, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο λόγω της υπoβολής του στους όρους της σύμβασης αυτής ζημία περίπου 14.000.000 ευρώ;
4. Ποιος αποφάσισε τη σύμβαση αυτή, χωρίς να ερευνηθεί η φερεγγυότητα της RAM, που απεδείχθη εκ των υστέρων ανύπαρκτη;
5. Ποιος πήρε τα λεφτά; Σε ποια φυσικά πρόσωπα και τίνων θυλάκια κατέληξαν τα 14.000.000 ευρώ που πλήρωσε το δημόσιο;
6. Πώς αποδέχτηκε το ελληνικό δημόσιο να “αγοράσει” ένα δικαίωμα που είχε αποτιμηθεί σε 400.000 ευρώ στο ποσό των 4.000.000 ευρώ;
7. Με ποιο κριτήριο προσδιορίστηκαν οι δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής στο ποσό των 2.300.000 ευρώ; Πόσα τελικώς δαπανήθηκαν από το ποσό αυτό και για ποια αιτία;

Πηγή http://www.makthes.gr/news/politics/57805/

1 comment:

Unknown said...

ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕΙ ΦΑΙΔΡΑ ΛΑΜΟΓΑΙΑ ΘΑ ΕΠΡΠΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΠΙΣΤΕΥΤΑ!!!

ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΜΠΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΖΑΝΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ ΝΑ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΠΥΘΜΕΝΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΔΗΦΑΓΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ!!!

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!! ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΤΕ