Wednesday, June 19, 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Φ.Ο.Α.

Προς τους διαχρονικά και καθ’εξακολούθηση παρανομούντες κ.κ. Σπύρο Ζαννιά, Δημήτριο Σταματιάδη, Κωνσταντίνο Μακρή, Παναγιώτη Πανόπουλο, Πέτρο Τσιάρα, Γεώργιο Καραμάνη, Ιωάννη Αθαναηλίδη, Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο 

και προς

 τους νεοεκλεγέντες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2012 κ.κ. Αναστάσιο Δημολίτσα, Νικόλαο Γρίβα, Παναγιώτη Ντόντο, Κωνσταντίνο Κολωνιάρη, Χαράλαμπο Παπάζογλου , Χρήστο Τσιαμπούρη, Κωνσταντίνο Ευθυμίου, Αθανάσιο Ράσιο και Δημήτριο Καφφέ,

 θυμίζοντας στους τελευταίους ότι, άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται και ότι, τα θεσμικά όργανα έχουν συνέχεια.

Στα γεγονότα τώρα.
 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Σοφία Σακοράφα, με το υπ’αριθμ.1797/111/18-9-2012 έγγραφό της, ρωτά τον Υφυπουργό Αθλητισμού κο Γιάννη Ιωαννίδη, τι έγινε το ποσό που δόθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προς την Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, τον Ιανουάριο του 2004, ύψους 1,050,000 ευρώ (ένα εκατομμύριο πενήντα χιλιάδες), για συγκεκριμένο έργο, για την δημιουργία Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης στη Βόρεια Ελλάδα.
 Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της βουλευτού προς το Υπουργό στο http://www.sakorafa.gr/pages/page.php?pge=509&lng=1
Πρόκειται για έκτακτη επιχορήγηση συγκεκριμένου ποσού για συγκεκριμένο έργο, ξεχωριστό κονδύλι, καμία σχέση με την ετήσια τακτική επιχορήγηση της Ομοσπονδίας για τα λειτουργικά  και τα αναπτυξιακά της έξοδα. Αυτό δίνει την δυνατότητα, η εν λόγω επιχορήγηση, να μπορεί να ελέγχεται μεμονωμένα.
 Συνοπτικά η βουλευτής ρωτάει να πληροφορηθεί,... «που έχουν χρησιμοποιηθεί τα χρήματα της ανωτέρω επιχορήγησης»;  και ζητά να ενημερωθεί αναλυτικά.... «για τη χρήση του υπόλοιπου ποσού, εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε για την προβλεπόμενη χρήση»

Ο Υπουργός Αθλητισμού κος Ιωαννίδης απαντά με το έγγραφο υπ’ αριθμ.23559/12-10-2012. Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε στο http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7769970.pdf
Η απάντησή του συνίσταται, σε τρεις μόλις γραμμές αλλά πολύ αποκαλυπτικές ως προς τη θέση του απέναντι στο θέμα. 
Αναφέρει συγκεκριμένα..... «Η περαιτέρω διαχείριση της επιχορήγησης, έγινε από την Ε.Φ.Ο.Α., η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια, όπως προκύπτει από το Ν.2725/1999, άρθρο 50, παρ 5 και όπως αναλύεται στην υπ’ αριθμ. 3611/2.10.2012 επιστολή της». Ουσιαστικά «νίπτει τας χείρας του» ως άλλος Πιλάτος παραπέμποντας στον αθλητικό νόμο. Του διαφεύγει όμως μια λεπτομέρεια, ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την τήρηση του αθλητικού νόμου, είναι ο ίδιος, και θα πρέπει κάποτε να λογοδοτήσει για την ανυπαρξία ελέγχου.
 Για να δούμε τι λέει αυτή η παράγραφος 5, του άρθρου 50, του αθλητικού νόμου 2725/1999.
Άρθρο 50
Επιχορηγήσεις
5. Δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε φορέα να διαθέτει την επιχορήγηση
της Γ.Γ.Α. χωρίς έγκρισή της για σκοπό διαφορετικό από εκείνο για τον
οποίο δόθηκε η επιχορήγηση. Μέλος της διοίκησης ή ειδικός συνεργάτης ή
υπάλληλος επιχορηγούμενου φορέα ή οποιοσδήποτε άλλος διαχειρίζεται
χρηματικά ποσά από την επιχορήγηση της Γ.Γ.Α. και από πρόθεση τα
διαθέτει για σκοπό διάφορο από τον καθορισμένο, τιμωρείται με φυλάκιση
μέχρι δύο (2) ετών. Εάν πέτυχε ή επεδίωξε υπέρ εαυτού ή τρίτου, φυσικού
ή νομικού προσώπου, όφελος που υπερβαίνει το ποσό των πέντε
εκατομμυρίωv (5.000.000) δραχμών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης
τουλάχιστον δύο (2) ετών. Αν η διάπραξη του εγκλήματος εξακολούθησε για
μακρύ χρονικό διάστημα ή το πόσο του οφέλους είναι πάνω από είκοσι
εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές, ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή
κάθειρξης. Το χρηματικό ποσό που δεν διατέθηκε για τον καθορισμένο
σκοπό καταλογίζεται σε βάρος των προσώπων που αποφάσισαν και
πραγματοποίησαν τη διάθεση αυτή και εισπραττόμενο αποδίδεται στο
Ε.Κ.Α.Ε.Τ., σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων
Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Ο καταλογισμός γίνεται από το Διευθυντή Οικονομικού
της Γ.Γ.Α., ο οποίος έχει τις αρμοδιότητες επιθεωρητή δημοσίων υπολόγων
του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά της καταλογιστικής απόφασης
επιτρέπεται προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην ουσία ο κος Ιωαννίδης ξεκαθάρισε το τοπίο.
 Όταν ο Υπουργός παραπέμπει στην παρ 5 του άρθρου 50, του αθλητικού νόμου, που αναφέρεται στις συνέπειες μετά την διάπραξη της εγκληματικής πράξης, παραδέχεται ότι υπάρχει εγκληματική πράξη.
 Πως μπορούσε να κάνει διαφορετικά, όταν όντας Υφυπουργός Αθλητισμού, Θεσσαλονικιός και Μακεδόνας, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας, ότι Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης σε όλο το χώρο της Βόρειας Ελλάδας, δεν υπάρχει!! 
Φαίνεται ότι για τον κο Ιωαννίδη η συγκάλυψη των διαπλεκόμενων έχει μεγαλύτερη αξία από τους πολίτες ψηφοφόρους του που τον στέλνουν στη Βουλή.
 Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς , όχι μόνο την αδιαφορία του, αλλά και την συγκάλυψη των υπευθύνων, για ένα έργο που πιθανότατα θα γίνονταν στην εκλογική του περιφέρεια.
 Αλλά αυτό είναι θέμα μεταξύ του ιδίου και των ψηφοφόρων του.

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα  στην Γ.Γ.Αθλητισμού, και μόνο σ’αυτή, να εγκρίνει αλλαγή σκοπού μιας έκτακτης επιχορήγησης.... « Δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε φορέα να διαθέτει την επιχορήγηση της Γ.Γ.Α. χωρίς έγκρισή της για σκοπό διαφορετικό από εκείνο για τον οποίο δόθηκε η επιχορήγηση». 
Υπάρχει τέτοια έγκριση; 
Αν υπάρχει, γιατί ο κος Υπουργός δεν την εμφανίζει, να σταματήσουμε και εμείς να κατηγορούμε την Ομοσπονδία! 
Δεν την εμφανίζει, γιατί απλά δεν υπάρχει.
Όσον αφορά τώρα την επιστολή της Ε.Φ.Ο.Α.την 3611/2.10.2012, που αναφέρει ο κος Ιωαννίδης, αν και δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό της, η κοινή λογική συμπεραίνει  ότι πρέπει να είναι άνευ αξίας.
 Κι’αυτό γιατί, αν η επιστολή περιείχε μια σύννομη απάντηση, θα έλυνε τα χέρια του Υπουργού και δεν θα ήταν υποχρεωμένος να παραπέμπει στις συνέπειες του  αθλητικού νόμου. 
Η έννοια ενός Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου τουλάχιστον χωροταξικά είναι μία και μοναδική, και η όποια προσπάθεια στοιχειοθέτησης άλλης άποψης, μοιάζει  με προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
 Αν αυτό είναι το περιεχόμενο της επιστολής, τότε το πιθανότερο  είναι να αποτελέσει, για όσους την ενέκριναν, ομολογία ενοχής τους.
 Έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν η επιστολή αυτή πέρασε από Δ.Σ της Ομοσπονδίας και έχει την έγκριση των μελών της.
Τελειώνοντας, μια συμβουλή προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ιδιαίτερα στους νεοεκλεγέντες.
 Διαβάστε με προσοχή την συγκεκριμένη παράγραφο του άρθρου 50 του αθλητικού νόμου. Πάρτε την γνώμη ειδικών.
Αποφύγετε τις νομικές συμβουλές από κύκλους που πρόσκεινται στον πρόεδρο, γιατί αυτοί, μάλλον κακοί σύμβουλοι θα είναι.
Και μια προτροπή προς τους «αντιφρονούντες».
 Σηκωθείτε από τον καναπέ, περάστε από τα λόγια σε πράξεις. 
Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου, μπορεί να δώσει τη λύση.
Προσέξτε τι λέει.... «Ο καταλογισμός γίνεται από το Διευθυντή Οικονομικού της Γ.Γ.Α., ο οποίος έχει τις αρμοδιότητες επιθεωρητή δημοσίων υπολόγων του Υπουργείου Οικονομικών». 
Μπορεί το πολιτικό πρόσωπο που ηγείται  του Υπουργείου να έχει ασυλία και να παραβλέπει ατιμωρητί το νόμο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον Διευθυντή Οικονομικού της Γ.Γ.Αθλητισμού, που βλέπουμε πόσο σοβαρές αρμοδιότητες έχει.
 Βάλτε λοιπόν τις υπογραφές σας, εσείς τα 30-35 σωματεία που αντιπολιτευτήκατε τη διαφθορά στις τελευταίες εκλογές και στείλτε μια καταγγελία προς το Διευθυντή Οικονομικού της Γ.Γ.Α. για να δούμε αν μπορεί να την «θάψει» χωρίς συνέπειες.

Δεν μπορεί να αντιμάχεστε ένα κατεστημένο 19 χρόνων που βαρύνεται με σωρεία διαχειριστικών και διοικητικών σκανδάλων, και να ασχολείστε με αοριστολογίες και παραινέσεις.

Αναλογισθείτε τι φταίει για την «χειμέρια νάρκη» που έχετε περιπέσει, τους τελευταίους από τις εκλογές οκτώ μήνες.

 

Και μη ξεχνάτε, οι καιροί άλλαξαν, τα δεδομένα άλλαξαν.....

No comments: