Friday, December 21, 2012

Για μια Ολυμπιακή εκπροσώπηση αντάξια των καιρών.


Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι  όλα όσα επώδυνα συμβαίνουν στον τόπο μας  αναπόφευκτα επηρεάζουν τον χώρο του Αθλητισμού και του  Αθλήματος μας, με αποτέλεσμα την  οδυνηρή αλλά ρεαλιστική αδυναμία οικονομικής υποστήριξης, που σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει έστω και συμβολικά από την Πολιτεία,
Ακούγοντας κραυγές καταγγελίας  και αγωνίας ενίοτε υποκριτικές, για την κατάντια και καταστροφή που θα προκύψει από τις περικοπές  στην χρηματοδότηση,
διαβάζοντας συνεντεύξεις τύπου και δηλώσεις του επικεφαλής της Διοίκησης της ΕΦΟΑ, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Αθλήματος στην Ολυμπιακή Επιτροπή, που συνδέουν τον Αθλητισμό και την λειτουργία της Διοίκησης με το φαγοπότι και νοσταλγούν την διατροφή με πλούσιες και σπάταλες θερμίδες, σκέψεις ιδιαίτερα ανθυγιεινές, επικίνδυνες και καταστροφικές τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα,
αισθανόμαστε ότι δυστυχώς έχει χαθεί πλέον κάθε μέτρο ρεαλιστικής  προσέγγισης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, γιατί δυστυχώς απουσιάζει μια λογική προσέγγιση του  χρόνου.
Ζούμε σήμερα με τις ψευδαισθήσεις  του χθες χωρίς να προσπαθούμε  να ελέγξουμε το αύριο. Όταν το αύριο  έρχεται όπως δεν το περιμένουμε  αντί να ανατρέξουμε στις δικές μας  ευθύνες ψάχνουμε για άλλοθι και  συνωμοσίες άλλων. Αυτό είναι η συνταγή της σίγουρης καταστροφής.
Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Οι εποχές αλλάζουν. Και η κρίση  για την οποία μιλάμε σήμερα όλοι, μας αναγκάζει να εξετάσουμε την  επιτακτική αναθεώρηση των πρακτικών  που ίσχυαν έως σήμερα. Πρέπει να συνοδευτεί από προσπάθεια σχεδιασμού, προεργασίας, προγραμματισμού και αναζήτησης πόρων, με άλλου τύπου πρακτικές από αυτές που γνωρίζαμε έως τώρα, ώστε ο αθλητισμός να μπορεί  να λειτουργήσει σαν όχημα επικοινωνίας ικανό να ενεργοποιήσει και απελευθερώσει δυνάμεις που αποζητούν να υποστηρίξουν και να συμμετέχουν με όρους και σχέσεις κοινωνικής συνεισφοράς και ανταποδοτικότητας, προβάλλοντας παράλληλα και  συνδέοντας το όραμα και τις αξίες τους με αυτές του «υγιούς» αθλητισμού.
Είναι προφανώς κατανοητό  μόνο για νοητικά μύωπες, να βλέπουν εξόντωση του Αθλητισμού από περιστολή δαπανών και εφαρμογή αυστηρών οικονομικών μέτρων και ελέγχου, που αν όμως δεν εφαρμόζονταν θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τους πολίτες, αυτούς που με την συνεισφορά τους συμβάλλουν κατά κύριο λόγο στην επιβίωση του αθλητισμού, ιδιαίτερα φανερό στο Άθλημα μας.
Σίγουρα το πέρασμα από  το καθεστώς του κρατικοδίαιτου αθλητισμού στην νέα εποχή δεν θα είναι  εύκολο. Μόνο έτσι, όμως οι δεκάδες επιτυχίες  των Αθλημάτων που μας έκαναν να νοιώθουμε υπερήφανοι σαν Έλληνες, μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται με προσδοκία και απώτερο στόχο να επεκταθούν και στο δικό μας Άθλημα.
Είναι αυτονόητο και  τουλάχιστον εμείς το θεωρούμε δεδομένο, ότι όλοι όσοι  νοιαζόμαστε και  εκπροσωπούμε τα Σωματεία του αθλήματος  μας, συγκαταλεγόμαστε στους ένθερμους φίλους όχι μόνο του τένις, αλλά του αθλητισμού και του Ολυμπισμού σε όλο του το εύρος. Κοινός και αδιάκοπος στόχος συνεπώς, είναι η οργάνωση και η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για εξάπλωση και βελτίωση του αθλήματος που ιδιαίτερα αγαπάμε, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των δραστηριοτήτων σε κάθε τομέα του αθλητισμού, όσο κι αν σήμερα φαντάζει δυσκολότερο παρά ποτέ.
Στην προσπάθεια προσέγγισης  του στόχου μας, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση, επιλογή και η  στρατολόγηση ανάμεσα μας των καταλληλότερων για την στελέχωση της Διοίκησης, την προβολή και την εκπροσώπηση του αθλήματος σε όλες του τις δραστηριότητες. Η διαδικασία στην επιλογή αυτή πρέπει να είναι ο ανοικτός, ουσιαστικός και αποδοτικός διάλογος, χωρίς κόμπλεξ, φοβίες και εγωισμούς και τα κριτήρια μόνον το πάθος για αποδοτική δουλειά και η ικανότητα για αποτελεσματικά βήματα εμπρός.

Ο Α.Ο.Α. Πατρών, στην ογδοντάχρονη και παραπάνω ιστορία του μέσα από πολύπλευρες εκδηλώσεις, έχει υπηρετήσει, προσφέρει τις δυνάμεις του και τιμήσει αρκετά ικανοποιητικά τόσο το άθλημα του τένις, όσο και γενικότερα την Ολυμπιακή ιδέα. Σκοπός μας αλλά και της πλειονότητας των φίλων του Αθλήματος φρονώ, είναι όχι μόνο η συνέχιση, αλλά η σημαντική υπέρβαση της παράδοσης αυτής, με εστίαση των προσπαθειών μας κυρίως στο χώρο των νέων αθλητών, προσφέροντας τους πλούσιες και ποικίλες ευκαιρίες αγωνιστικών διακρίσεων και επιβραβεύοντας τις επιτυχίες τους με σοβαρή, οργανωμένη, αποτελεσματική υποστήριξη αλλά και ηθικές διακρίσεις σύμφωνα με το πνεύμα του Ολυμπισμού.

Καλούμε τα Σωματεία να ενισχύσουν αυτές τις απόψεις και προσπάθειες, προσδοκούμε σε συμπόρευση, και δηλώνουμε  την βούληση μας να συνεισφέρουμε  τις δυνάμεις μας με τον πλέον  υπεύθυνο τρόπο, εκπροσωπώντας επάξια το Άθλημα μας.


Γιώργος Ανδρουτσέλλης,  Πρόεδρος Α.Ο.Α.Πατρών    




No comments: