Sunday, December 2, 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ«ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.......»


ΟΜΙΛΙΑ - Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών (Αποσπάσματα)
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ιωαννίδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τη συνάδελφο κ. Καραμανλή για την επίκαιρη ερώτηση.
H κρίση που σήμερα βιώνουμε είναι πολυεπίπεδη και επηρεάζει όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και φυσικά και τον αθλητισμό.
Το 2009 ο προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν περίπου 205.000.000 ευρώ. Φέτος, το 2012, ήταν 99.800.000,  μείωση πάνω από 50% σε αυτήν την τριετία. Για το 2013 προβλέπεται να είναι 66.000.000 ευρώ, νέα μείωση 33% στον ήδη μισό προϋπολογισμό.
Ειδικότερα, απαντώντας στο πρώτο ερώτημά σας, θα ήθελα να πω ότι, ο αθλητισμός είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος με το άρθρο 16 παράγραφος 9 του Συντάγματος. Τελεί, λοιπόν, υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του κράτους. Η χρηματοδότησή του γίνεται με βάση τον εκτελεστικό νόμο 2725/1999, όπως ισχύει.
 Με ρωτάτε τι προτίθεμαι να κάνω εγώ Θα πάμε στο Υπουργείο Οικονομικών και θα ζητήσουμε να αυξήσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν τυχόν δεν γίνεται, η τελευταία ελπίδα είναι ο ΟΠΑΠ. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (δευτερολογώντας)
Αυτά που είπατε είναι πολύ σωστά. Πρέπει να ελέγχουμε και το παραμικρό ευρώ. Εμείς δεν ζητάμε χάρη για τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι υποχρέωση. Οι άνθρωποι που αθλούνται θα γλυτώσουν τα φάρμακα. Η σχέση του αθλητισμού με το Υπουργείο Υγείας είναι 1/7. Αν βάλουμε, λοιπόν, ένα εκατομμύριο στον αθλητισμό, θα γλυτώσουμε επτά εκατομμύρια. Η πολιτεία έχει αποδεχθεί την αυτονομία του αθλητικού κινήματος. Εκείνο όμως το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμα και κατοχυρωμένο είναι να ελέγχεται ο τρόπος διάθεσης των ποσών που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και –σε κάθε περίπτωση- να γίνεται υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχοντας τη νομιμότητα των πράξεών τους. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού  λειτουργούσε και ο μόνιμος ελεγκτικός μηχανισμός, το Ελεγκτικό Συμβούλιο του άρθρου 52 του ν. 2725/1999 όπως ισχύει. Επρόκειτο για μια Επιτροπή, τα μέλη της οποίας έναντι αμοιβής προέβαιναν τακτικά σε ενδελεχείς ελέγχους στις ομοσπονδίες.  
Δεδομένου όμως πλέον της οικονομικής στενότητας που δεν επιτρέπει την πολυτέλεια των αμοιβών, υπάρχουν ακόμα στην πατρίδα άνθρωποι –και το λέω με περηφάνια- που είναι εθελοντές και θέλουν να λειτουργήσουν χωρίς αμοιβή. Ανέβηκαν, λοιπόν, επάνω στο γραφείο μου πάρα πολλά άτομα από την υπηρεσία και πρότειναν να κάνουν ομάδες εργασίας –όχι επιτροπές που είναι έμμισθες- ώστε να ελέγξουν όλες τις ομοσπονδίες.
Οι εκλογές των ομοσπονδιών τελειώνουν. Δεν το κάναμε μέχρι τώρα για να μην πουν ότι ο Ιωαννίδης, η πολιτεία ανακατώνονται ποιος θα βγει στις ομοσπονδίες. Είμαστε απέξω σε όλα αυτά. Τελειώνουν, λοιπόν, οι εκλογές και θα μπούμε και θα ελέγξουμε όλες τις ομοσπονδίες. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να αφήσουμε να ξοδευτεί έστω και ένα ευρώ και να πάει στράφι. Επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε και τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών για να ελέγξει.........
Ευχαριστώ.
«Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα........». Αρκετά με τα ψέματα κε Ιωαννίδη, δεν είμαστε από το το Κουρδιστάν.....ντόπιοι είμαστε, πατριώτες. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι, όταν μας δουλεύετε με τα ψέματά σας......μας προσβάλλετε.Έχετε κάνει, κενό λόγου τον όρκο σας να τηρείτε τους νόμους και να υπηρετείτε την πατρίδα.
Να σας θυμίσουμε, κε Ιωαννίδη, ότι ήσασταν Υφυπουργός Αθλητισμού από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Να σας ρωτήσουμε, τι κάνατε για τον έλεγχο των Ομοσπονδιών, τότε που δεν υπήρχε πρόβλημα με τις αμοιβές του Ελεγκτικού Συμβουλίου; Τίποτα. Η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης έχει να ελεγχθεί από το 1997. Να σας ρωτήσουμε, σε ποια περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι το Κέντρο Αντισφαίρισης, και  τι κάνατε για να μάθετε τι έγινε το 1.250.000 ευρώ, των Ελλήνων φορολογουμένων που δόθηκε το 2004 γι’ αυτό το έργο; Για ένα έργο εφάμιλλο του Ολυμπιακού Κέντρου της Αθήνας, που θα γίνονταν στην πατρίδα σου, εκεί όπου εκλέγεσαι, όχι μόνο δεν νοιάστηκες που πήγαν τα λεφτά, αλλά κάλυψες και συνεχίζεις να καλύπτεις σκανδαλωδώς τον υπεύθυνο.
  Και έρχεσαι τώρα και μας λες..... «δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να αφήσουμε να ξοδευτεί έστω και ένα ευρώ και να πάει στράφι». Ντροπή.
Ούτε τώρα πιστεύουμε στις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις κε Ιωαννίδη. Έχουμε πειστεί πλέον, μετά από τρία μνημόνια,’οτι εσύ και ο προστατευόμενός σου, είστε μέλη μιας κλίκας που νέμεται την εξουσία, σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.
«ένας αγανακτισμένος» .

No comments: