Monday, March 5, 2012

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ JUNIORS (συνέχεια)

Αγαπητοί φίλοι,

Πριν λίγο καιρό σας έγραφα, ότι το Ελληνικό σύστημα βαθμολογίας των Juniors, είναι ένα κακό και άδικο σύστημα αξιολόγησης της δυναμικότητας τους.

Η χρονιά ξεκίνησε με τα παρακάτω γεγονότα:

Περίπτωση Α: Το 2011 η Μάρθα Ματούλα έπαιζε στα Κ14. Πέτυχε 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κέρδισε το 3ο & 4ο Πανελλαδικό (2 από τα ισχυρότερα) και τελικά κέρδισε και πρώτη την θέση στα Masters στο τέλος του χρόνου. Συγκέντρωσε 413 βαθμούς. Το 2012 η νέα της κατηγορία ήταν Κ16, όπου βεβαίως όλη η προϊστορία της στην προηγούμενη κατηγορία σβήστηκε με μία μονοκονδυλιά, άσχετα αν είναι ένα από τα φαβορί και στα Κ16. Έτσι, στο 1ο Πανελλαδικό ξεκίνησε από τα Προκριματικά, προκρίθηκε στο Κ.Τ. και τελικά κέρδισε τον τίτλο. Η Μάρθα, ερχόμενη από τα προκριματικά, θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει τον πρώτο της αγώνα στο Κ.Τ. με το Νο 1 ή το 2 του ταμπλό, άρα ένα πιθανό ζευγάρι τελικού, θα έπαιζε στον πρώτο γύρο. Όποιος γνωρίζει ελάχιστα τον χώρο του τένις, την δομή και την λογική του παιχνιδιού, πρέπει να έχει φρίξει.

Περίπτωση Β: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέρσι ήταν «1η χρονιά 14άρι». Κατέληξε 2ος στην τελική βαθμολογία, αν και «μικρός», με 320 βαθμούς. Γενικά, είναι γνωστό πόσο καλός αθλητής είναι, με πολλές διακρίσεις και στην Ευρώπη. Φέτος έχασε το 1ο Πανελλαδικό. Αποτέλεσμα… στο επόμενο θα πρέπει να παίξει στα προκριματικά. Το ίδιο έχει επαναληφθεί σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, στα προηγούμενα χρόνια που παρακολουθώ. Για τις συνέπειες αυτού του παράδοξου δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Όποιος γνωρίζει ελάχιστα τον χώρο του τένις, την δομή και την λογική του παιχνιδιού, πρέπει να έχει φρίξει ακόμα περισσότερο.

Το κάθε σύστημα αξιολόγησης, σε κάθε χώρο, είναι και ένα Μαθηματικό Μοντέλο. Το εφαρμοζόμενο στο Τένις, στην Ελλάδα, που καταφέρνει να βγάζει τέτοια παράδοξα αποτελέσματα, είναι ένα απολύτως βλακώδες σύστημα.

Η άγνοια του αθλήματος ή/και η αμέλεια αυτών που παίρνουν αποφάσεις σε αυτά τα θέματα, πρέπει κάποτε να τελειώνει. Τα αυτονόητα και ανέξοδα, που επί χρόνια συνθλίβονται στα γρανάζια των μικροσυμφερόντων και της κουταμάρας, πρέπει να ξεκινήσουν ΦΕΤΟΣ και ΤΩΡΑ. Όποιος δεν έχει την γνώση, το μυαλό και το αστέρι για να παράγει καινοτομίες, ας αντιγράφει αυτούς που αποδεδειγμένα τα έχουν.

  • Βαθμολογία 52 εβδομάδων
  • Επικοινωνία των Ηλικιακών κατηγοριών
  • Κατηγοριοποίηση των Τουρνουά

Εύχομαι όπως πάντα, να κινητοποιηθούν οι προπονητές (που γνωρίζουν) να ενημερώνουν τους παράγοντες που βρίσκονται δίπλα τους και αυτοί να κάνουν επιτέλους το χρέος τους.

Φιλικά, Κώστας Κουτσάφτης

No comments: