Saturday, December 3, 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ JUNIORS

Προς: Γονείς, Προπονητές και ΔΣ Συλλόγων

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ JUNIORS

Απευθύνω αυτή την επιστολή σε 200 περίπου φίλους: γονείς αθλητών, προπονητές, συλλόγους και στους επίσης φίλους μου στην Ομοσπονδία. Δυστυχώς έχω για μία ακόμα φορά την αίσθηση, ότι ενώ σε λίγο ξεκινάει ο καινούργιος χρόνος, κανείς δεν ασχολείται με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Πώς θα γίνουν τα τουρνουά των Juniors το 2012; Που βρισκόμαστε με τα αποφασισμένα και ψηφισμένα Κ1 και Κ2, που αναβάλλονται επί 2 χρόνια; Ποιος θα μας ενημερώσει, για τους λόγους που δίνονται οι αναβολές; Πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα των οικογενειών, που σήμερα σκορπιούνται σε τουρνουά χωρίς ανταπόδοση;

Θέτω σήμερα ένα ακόμα γνωστό και τεράστιο πρόβλημα: το Ελληνικό σύστημα βαθμολογίας των Juniors. Είναι ένα κακό και άδικο σύστημα αξιολόγησης της δυναμικότητας των παιδιών. Συζητείται επί χρόνια (προφορικά και γραπτά έχω ασχοληθεί επανειλημμένα), αλλά τίποτα δεν φαίνεται να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Να θυμάστε ότι ένα άδικο σύστημα είναι πάντα άδικο για όλους, γιατί κάποια μέρα έρχεται και η σειρά σου.

Σας θυμίζω τις αδυναμίες, που κινούνται σε βαθμό ανοησίας (να μη πω βλακείας).

  1. Οι μισοί αθλητές (όσοι αλλάζουν κατηγορία) ξαφνικά την 1 Ιανουαρίου χάνουν όλους τους βαθμούς τους και μένουν με μηδέν.
  2. Οι υπόλοιποι μισοί διατηρούν τον κόπο όλης της προηγούμενης χρονιάς, μόνο για να βγουν οι θέσεις seeded του πρώτου Τουρνουά του έτους. Μια δύσκολη κλήρωση, μια ασθένεια και εξαφανίζεται ένας ολόκληρος χρόνος. Τελικά και γι’ αυτούς η προηγούμενη προσπάθεια χάνεται μετά το πρώτο τουρνουά.
  3. Οι καλύτεροι αθλητές μιας κατηγορίας, όταν δοκιμάζουν να παίξουν στην επόμενη, μπαίνουν στην κλήρωση με μηδέν βαθμούς. Η απλή παρατήρηση δείχνει ότι τα πρώτα παιδιά της κάτω κατηγορίας, μπαίνουν πάντα (και σύντομα) στην πρώτη οκτάδα της επόμενης.
  4. Ένα Πανελλαδικό με 18 αθλητές και 14 bye, όπου στο νούμερο 1 βρίσκεται ο δέκατος της βαθμολογίας, δίνει τους ίδιους βαθμούς με το Πανελλαδικό, που είχε τους πάντες και 256 αθλητές στα προκριματικά.
  5. Ο κάθε νικητής του όποιου Ενωσιακού τουρνουά, μεταφέρει απίστευτα πολλούς βαθμούς στην Εθνική βαθμολογία, με αποτέλεσμα τεράστια αδικία στην τελική εικόνα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 60% των αθλητών στους πίνακες έχει περισσότερους από τους μισούς του βαθμούς από Ενωσιακό. Δηλαδή προσθέτει τα τέσσερα καλύτερα Πανελλαδικά του και αυτό το άθροισμα είναι μικρότερο από το ένα και μόνο Ενωσιακό που χρησιμοποιεί. Επαναλαμβάνω: το 60% ! Ολοκληρωτική αλλοίωση της πραγματικότητας.

Ελάτε τώρα να δούμε, τι κάνει η υπόλοιπη υφήλιος, που δουλεύει με σοβαρότητα ή καταλαβαίνει ποιοι είναι σοβαροί και τους αντιγράφει.

  1. Η βαθμολογία λαμβάνει υπόψη της τις 52 τελευταίες βδομάδες. Έτσι ποτέ δεν έχουμε μηδενισμό βαθμών με την αντίστοιχη κακοποίηση των seeded στα Τουρνουά.
  2. Η βάση της βαθμολογίας για κάθε θέση είναι σταθερή. Πχ. η πρώτη θέση 50, η δεύτερη 40, κτλ. Αυτό που αλλάζει είναι ο συντελεστής του τουρνουά, που είναι συντελεστής δυσκολίας. Έτσι, εμείς θα λέγαμε: Πανελλαδικό Αγόρια14 συντελεστής 1, Πανελλαδικό Α16 συντελεστής 2, Ενωσιακό Α14 συντελεστής 0,2, κτλ. Που μεταφράζεται κερδίζω Παν/κό Α14 μαζεύω 50 βαθμούς, κερδίζω Παν/κό Α16 50x2=100 βαθμούς, Ενωσιακό 50 x 0,2=10 βαθμούς. Μια και κοινή βαθμολογία για όλους. Εφόσον έχεις δικαίωμα να αγωνιστείς σε περισσότερες της μίας κατηγορίας, δεν νοείται οι βαθμολογίες τους να είναι άσχετες.
  3. Ακόμα σπουδαιότερο, ο συντελεστής μπορεί να αλλάξει και κατόπιν εορτής, αν η αρχική εκτίμηση τελικά δεν επαληθευθεί. Για παράδειγμα, αν ένα Πανελλαδικό μείνει σε χαμηλά επίπεδα συμμετοχών και δυναμικότητας.

Το ζητούμενο για την πρόοδο είναι αρχικά να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό και στη συνέχεια να έχεις την αποφασιστικότητα να το εφαρμόσεις.

Αν η Ομοσπονδία αδρανεί, γιατί φοβάται τις ενδεχόμενες αντιδράσεις της «Ανοησίας» και της «Μικροπολιτικής», είναι γιατί εμείς οι υπόλοιποι μένουμε σιωπηλοί και αμέτοχοι. Αν όλοι διεκδικούμε τα αυτονόητα, θα γίνουν. Όσο αντιμετωπίζουμε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση σαν πρόβλημα άλλων ή μόνιμα λέμε υπάρχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα, βοηθάμε την ολοκληρωτική απαξίωση του χώρου που αγαπάμε.

Να αλλάξει το σύστημα των Πανελλαδικών και η Βαθμολογία. Διεκδικήστε το.

Φιλικά και αισιόδοξα,

Κώστας Κουτσάφτης

No comments: