Sunday, December 4, 2011

Συνέχεια Νο 2 για κ Καουτσάφτη

Φορείς γενικής κυβέρνησης

Η τάση συρρίκνωσης έχει ήδη αρχίσει να πλήττει και θα πλήξει περισσότερο στο μέλλον τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση προς τη ΓΓΑ θα μειώνεται διαρκώς και μέχρι το 2014 πολλές ομοσπονδίες δεν θα μπορούν να επιχορηγηθούν. Επίσης θεωρείται πολύ πιθανό η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να πάψει να έχει δικό της προϋπολογισμό και επί της ουσίας να ενταχθεί και να εξαρτάται πλήρως από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η λύση που προτείνεται ώστε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα και υποχρεωτικά οι ομοσπονδίες, είναι η ένταξή τους στους φορείς γενικής κυβέρνησης. Η ένταξη στους φορείς της γενικής κυβέρνησης σημαίνει ότι το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση χρηματοδότησης. Οποιος δεν περιληφθεί σε αυτούς, σημαίνει ότι απέναντί του το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση.

Στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης για το 2010 δεν περιλαμβάνεται καμία ομοσπονδία. Ομως για το νέο μητρώο που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των ημερών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ΓΓΑ έχει ζητήσει να περιληφθούν οι ομοσπονδίες που καλλιεργούν αθλήματα τα οποία βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης αθλημάτων βάσει του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού του 2011.

Τα αθλήματα αυτά είναι: βόλεϊ, γυμναστική, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, μπάσκετ, στίβος, υγρός στίβος, χάντμπολ (πρώτη κατηγορία), άρση βαρών, κανόε – καγιάκ, πάλη, πινγκ – πονγκ, ποδηλασία, Tae-Kwon-Do (EΛΟΤ), τένις, τζούντο (δεύτερη κατηγορία). Από την πρόταση εξαιρείται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο διότι η ΕΠΟ δεν εξαρτάται από το κράτος και η επιχορήγηση που παίρνει δεν ξεπερνά το 50% του προϋπολογισμού της.

Οι ομοσπονδίες που θα ενταχθούν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Οι υπόλοιπες θα περιμένουν στην ουρά του -πιθανόν άδειου- ταμείου της ΓΓΑ.

No comments: