Sunday, December 11, 2011

ΛΑΜΟΓΙΕΣ ..........

«-Μπαμπά, τι είναι το λαμόγιο;»….με ρώτησε η μικρή μου κόρη.

«–Που τ άκουσες αυτό;»…ρώτησα με περιέργεια.

«-Στην προπόνηση του τένις, κάποιος είπε….τα λαμόγια της ΕΦΟΑ.»

«-Δηλαδή, ξέρεις τι είναι η ΕΦΟΑ και δεν ξέρεις τι είναι το λαμόγιο;»

«-ΕΦΟΑ…είναι κάτι με το τένις, το λαμόγιο τι είναι;» ….επέμενε.

«-Λαμόγιο λέμε……αυτόν που κάνει λαμογιές », νομίζοντας ότι το θέμα θα τελείωνε εκεί.

«- Και λαμογιές, τι είναι;»

«-Θα σου πω ένα παράδειγμα, και μπορεί να καταλάβεις. Βλέπεις κάποιον να βοηθάει μια γριούλα να περάσει από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, και….»

«–Μα αυτό είναι καλό, είναι μια καλή πράξη…»,με διέκοψε χαρούμενη.

«-Σωστά, έχεις δίκιο», συνέχισα …. «αλλά αν μάθαινες ότι την ώρα που βοηθούσε τη γριούλα να περάσει το δρόμο, της πήρε το πορτοφόλι, τι θ’ έλεγες»;

«-Κατάλαβα», μου είπε η μικρή, φεύγοντας συνοφρυωμένη με το βλέμμα χαμηλά.

Η μικρή κατάλαβε…….οι μεγάλοι γιατί δεν καταλαβαίνουν;

Την τελευταία λαμογιά του Ζαννιά την μάθατε;

Απόφαση της Γ।Σ। της Ομοσπονδίας, στα Χανιά το 2007, για τροποποίηση του καταστατικού, υποβάλλεται προς έγκριση.

Τι έγινε από τότε μέχρι την έγκριση του στις αρχές του Ιανουαρίου του 2011;

Ακούσατε κάτι στις Γενικές Συνελεύσεις αλλά και στα πηγαδάκια του Ζανιά, γύρω από αυτό το θέμα ,3 και μισό περίπου ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ;

Το Γενάρη του 2011 το Πρωτοδικείο μας παραδίδει το τροποποιημένο καταστατικό, το οποίο από εκείνη τη στιγμή αντικαθιστά το παλιό.

Σε λίγες μέρες θα έχουμε Γενάρη του 2012. Ένα χρόνο τώρα, κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη του νέου καταστατικού, κανείς όμιλος δεν έχει πάρει στα χέρια του αντίγραφο, ενώ στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΦΟΑ, φιγουράρει το παλιό καταστατικό με ημερομηνία Φλεβάρης του 2005.

Τι λαμογιά έχει κάνει πάλι ο «μεγάλος»;

Γιατί εδώ και ένα χρόνο, έχει κρύψει την ύπαρξη του νέου καταστατικού;

Βάσει ποιού καταστατικού λειτούργησε η ομοσπονδία τον τελευταίο χρόνο;

Με το παλιό, παρανομώντας, ή με το καινούργιο, που δεν το γνώριζε κανείς;

Η μικρή κατάλαβε,…με εσάς τους μεγάλους που απαρτίζετε το Δ.Σ. του Ζαννιά τι θα γίνει;

Υποτίθεται, ότι εσείς του Δ।Σ। υπηρετείτε το τένις,…… και δεν καταλαβαίνετε ότι συμμετέχετε στις παρανομίες ενός ατόμου. Απορίας άξιον,…. δίνετε κάλυψη σ’ αυτές, εν γνώσει σας, ή όλα γίνονται ερήμην σας;

Και αν μεν, συμβαίνει το δεύτερο…..λίγο το κακό, το πολύ-πολύ να σας πουν αφελείς και βλάκες , αν όμως γνωρίζετε τις παρανομίες του Ζαννιά και συνεχίζετε να τον στηρίζετε και να τον καλύπτετε, τότε είστε και εσείς συνεργοί, και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα καθίσετε μαζί στο ίδιο το σκαμνί.

Μόνο, τότε, να μην μυξοκλαίτε, γιατί μπορεί να βρεθεί κανένας δικαστής και να σας πει:

Καλά…..εδώ κατάλαβε η μικρή, εσείς δεν καταλάβατε;

Π.Αντωνίου

1 comment:

TEN said...

Τα Λαμόγια ήταν οι βοηθοί, οι αβανταδόροι, των παπατζήδων. Ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως στα ευθυμογραφήματα του Νίκου Τσιφόρου για να προσδιορίσει τους τσιλιαδόρους, που υποκρίνονταν τον παίκτη του παπατζή, για να προσελκύσουν τα θύματα.
Η λέξη λαμόγια προέρχεται από το ιταλικό έναρθρο ουσιαστικό «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε - μτφ.: η σύζυγος). Τη στιγμή που κάποιος Ιταλός χαρτοπαίκτης κέρδιζε και ήθελε να φύγει από το τραπέζι για να μη ξαναχάσει, φώναζε, δήθεν φοβισμένος «la moglie, la moglie», (λαμόγιε ...), ότι, δήθεν, τον έψαχνε η γυναίκα του, βούταγε βιαστικά τα χρήματα και έφευγε τρέχοντας (την έκανε λαμόγιο δεν τήρουσε, δηλαδή, τις υποσχέσεις του). Αυτή η σατιρική έκφραση έφτασε στην Ελλάδα, ενώ ξεχάστηκε στην Ιταλία, και τη χρησιμοποιούμε για να προσδιορίζουμε τον ασυνεπή και τον μικροαπατεώνα. Οι χαρακτηρίσμοί αυτοί, είτε δεν ταιριάζουν, είτε κολακεύουν ορισμένους, όπως στην περίπτωσή μας ... τον Μεγαλοαπατεώνα της ΕΦΟΑ.