Tuesday, January 4, 2011

Το «σχέδιο Σάντος» και η ΕΠΟ Τι προβλέπει το «Στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των εθνικών ομάδων και του ελληνικού ποδοσφαίρου»

Και όμως, κάτι κινείται. Εστω και με καθυστέρηση δεκαετιών η ΕΠΟ οραματίζεται την εφαρμογή προηγμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων
στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίας εθνικής ποδοσφαιρικής σχολής, με στόχο την ποιοτική αξιοποίηση των ταλέντων και με επίκεντρο τα εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Η εισήγηση η οποία έχει τεθεί προς συζήτηση από τον ομοσπονδιακό προπονητή κ. Φερνάντο Σάντος φέρει τον τίτλο «Στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των εθνικών ομάδων και του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Το πλάνο που ο πορτογάλος τεχνικός της εθνικής ομάδας των ανδρών κ. Φερνάντο Σάντος επεξεργάστηκε και κατέθεσε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προς... διαβούλευση, μεταξύ άλλων προβλέπει:

α) Τη δημιουργία πέντε νέων εθνικών ομάδων με παίκτες ηλικίας κάτω των 15, 16, 18, 20 και των 23 ετών.

β) Επιλογή 44 παικτών (4 ανά θέση) 14 ετών από τουρνουά των ενωσιακών ομάδων οι οποίοι στο πρώτο στάδιο θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα κάτω των 15 ετών.

γ) Δημιουργία τμήματος ανάλυσης, προγραμματισμού και ανάπτυξης, το οποίο θα συλλέγει πληροφορίες για όλους τους παίκτες και την εξέλιξή τους.

δ) Θέσπιση θέσης συντονιστή ανάπτυξης ο οποίος θα ασκεί παράλληλα καθήκοντα προπονητή στην εθνική ομάδα κάτω των 23 ετών.

ε) Συμμετοχή στα εθνικά πρωταθλήματα των δεύτερων ομάδων τις οποίες θα μπορούν να συντηρούν οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, σύμφωνα με τα ισπανικά πρότυπα.

Ο κ. Σάντος έστω και αν δεν ανακαλύπτει την Αμερική, με την πρότασή του ανοίγει πανιά για το πέλαγος. Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμά του, σε δέκα χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να παρουσιάζει υπερεπάρκεια παικτών με σωστή ποδοσφαιρική σκέψη και καλή τεχνική κατάρτιση. Παράλληλα θα περιοριστεί στο ελάχιστο η ζήτηση παικτών από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία. Ο εκάστοτε ομοσπονδιακός προπονητής θα έχει πληθώρα επιλογών και το ισοζύγιο στις εισαγωγέςεξαγωγές ποδοσφαιριστών θα έχει θετικό πρόσημο.

Απαιτούνται πολλά χρήματα
Η εισήγηση του πορτογάλου προπονητή θα συζητηθεί διεξοδικά στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, αλλά η υλοποίησή της δεν είναι δεδομένη. Οπως εξήγησε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, θα προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη και τα πάντα θα κριθούν από τη δυνατότητα των χορηγών της εθνικής ομάδας και τη θέληση της πολιτείας να συνδράμουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Το πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο του κ. Σάντος δεν είναι φιλολογικό ερώτημα. Για τη στελέχωση και λειτουργία πέντε εθνικών ομάδων απαιτούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Και αυτό γιατί αν ο πιτσιρικάς που θα κληθεί στην εθνική ομάδα της ηλικίας του δουλέψει σε ένα περιβάλλον χειρότερο από εκείνο που αντιμετωπίζει στον σύλλογό του, το «σχέδιο Σάντος» θα αποτύχει παταγωδώς. Επί του παρόντος ούτε ο κ. Πιλάβιος μπορεί να προσδιορίσει το συνολικό κόστος των πέντε νέων εθνικών ομάδων, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή ότι το συσσωρευμένο έλλειμμα της Ομοσπονδίας είχε ανέλθει πριν από έναν χρόνο σε 50 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα των εγκαταστάσεων
Ο κ. Πιλάβιος προβληματίζεται όχι μόνο για το πώς αλλά και για το πού θα υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης. Θα χρειαστεί ένα αθλητικό κέντρο ή περισσότερα; Οι συγκεντρώσεις θα γίνονται στην Αθήνα ή και σε άλλες μεγάλες πόλεις; Οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά με τους δύο αγωνιστικούς χώρους το 2004 συνέστησαν μια κίνηση προς τα εμπρός, όταν η εθνική ομάδα των ανδρών τριγυρνούσε σαν ζητιάνα από γήπεδο σε γήπεδο, παρακαλώντας να κάνει προπόνηση. Προετοιμασία μπορείς να κάνεις σε οποιοδήποτε μισθωμένο αθλητικό κέντρο. Η ανάπτυξη όμως απαιτεί πολύ περισσότερα από ένα ξενοδοχείο και δύο αγωνιστικούς χώρους. Χρειάζεται αίθουσες διδασκαλίας, εξοπλισμένα γυμναστήρια, μονάδες ξεκούρασης, εξειδικευμένο προσωπικό. Και στο «σπίτι» της εθνικής ομάδας, την ανάγκη του οποίου διαχρονικά έχουν επισημάνει όλοι οι ομοσπονδιακοί προπονητές, δεν έχει μπει ακόμη ο θεμέλιος λίθος.

Σχεδιασμοί που έμειναν στα λόγια

Για την ιστορία, ο κ. Σάντος δεν καινοτομεί. Ανάλογες επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις είχαν καταθέσει στο ΔΣ της ΕΠΟ ουκ ολίγοι από τους προπονητές που πέρασαν από το πόστο του. Το 1999 ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Βασίλης Δανιήλ είχε εκπονήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης 150 σελίδων, το οποίο έκανε τον κύκλο του, συζητήθηκε από το ΔΣ, προπαγανδίστηκε από τα ΜΜΕ, αλλά επί της ουσίας πετάχθηκε στο καλάθι των αχρήστων.

Την ανάγκη εφαρμογής ενιαίου προγράμματος προπονητικής και τακτικής, ούτως ώστε οι μικρές εθνικές ομάδες να διαθέτουν ενιαίο στυλ παιχνιδιού και οι ποδοσφαιριστές να προσαρμόζονται εύκολα όταν καλούνται στην εθνική ομάδα των ανδρών, είχε επισημάνει και ο κ. Οτο Ρεχάγκελ. Τον Νοέμβριο του 2002 είχε προσκαλέσει σε σύσκεψη τούς τότε προπονητές των εθνικών ομάδων κκ. Στέλιο Μανωλά, Γιώργο Κωστίκο, Κυριάκο Καραταΐδη, Νίκο Σαργκάνη και την κυρία Ξανθή Κωνσταντινίδου. Συζήτησαν, συμφώνησαν, οραματίστηκαν, αλλά στην πράξη ο καθένας συνέχισε να διεκπεραιώνει την καθημερινότητα χωρίς επί της ουσίας να δίνει αναφορά σε κανέναν.

ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Πρωτοπόροι στον τομέα της ποδοσφαιρικής ανάπτυξης θεωρούνται οι Ολλανδοί.Από τη δεκαετία του 1960 η χώρα χωρίστηκε σε έξι γεωγραφικές περιοχές,σε καθεμιά από τις οποίες αναλογούσαν μία ή δύο μεγάλες πόλεις.Οι 4.000 ποδοσφαιρικές ομάδες στο σύνολό τους παρέμειναν ερασιτεχνικές καθώς οι επαγγελματικές κατηγορίες ακόμη και σήμερα είναι μόνο δύο.Το σύνολο των ερασιτεχνικών ομάδων συντηρείται με χρήματα των δήμων στους οποίους ανήκουν και στόχος είναι να αναδειχθούν τα ταλέντα μέσα από προγράμματα τα οποία συνδυάζουν την παραγωγή παικτών με την ψυχαγωγία συνολικά της οικογένειας.

Τα αθλητικά κέντρα των δήμων συγκεντρώνουν 40-50 παιδιά από την ηλικία των 6 χρόνων και τα οποία αρχίζουν να μαθαίνουν τα βασικά σε ομάδες των 7-8 ατόμων.Στην πορεία δημιουργούνται τέσσερις ηλικιακές ομάδες (10-12,12-14,14-16, 16-18 ετών).Στα αθλητικά κέντρα λειτουργούν υπερσύγχρονα καφέ με αίθουσες ψυχαγωγίας και εκατοντάδες θέσεις ελεύθερου πάρκινγκ για τους γονείς,η ετήσια συνδρομή των οποίων στους συλλόγους ανέρχεται σε 100 ευρώ.Το ολλανδικό μοντέλο έχουν αντιγράψει σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου.Σε επίπεδο ομοσπονδιών,πρωτοπόρος θεωρήθηκε η κίνηση της γαλλικής ομοσπονδίας να δημιουργήσει τη δεκαετία του 1980 ποδοσφαιρικά σχολεία σχεδόν στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούσαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στα οποία εκπαίδευσε σχεδόν όλη τη γενιά των «μεταναστών» η οποία στελέχωσε την Εθνική Γαλλίας,η οποία το 1998 αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και το 2000 Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α ΛΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Οι Γερμανοί ανακάλυψαν την ανάγκη οργανωμένης εκπαίδευσης το 1998 όταν η εθνική τους ομάδα ταπεινώθηκε στην προημιτελική φάση του Μουντιάλ από την Κροατία με 3-0.Δύο χρόνια μετά όταν η Γερμανία απέτυχε παταγωδώς στο Εuro 2000,καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση με μια ισοπαλία στον όμιλο με αντιπάλους την Πορτογαλία,τη Ρουμανία και την Αγγλία,έγινε φανερό ότι έπρεπε να αλλάξουν το σύστημα προετοιμασίας των νέων,την ευθύνη για την εκπαίδευση των οποίων είχαν ως τότε οι τοπικές ενώσεις.

Δημιούργησαν 366 σημεία προεπιλογής στα οποία έκτοτε συγκεντρώνονται οι πιο ταλαντούχοι πιτσιρικάδες 11-14 ετών,σε καθένα από τα οποία εργάζονται τρεις προπονητές με μηνιαία αμοιβή 300 ευρώ,οι οποίοι προπονούν τους μικρούς μια φορά την εβδομάδα και την Κυριακή παρακολουθούν αγώνες των ομάδων τους. Για τους καλύτερους στη συνέχεια υπάρχουν 46 κέντρα προετοιμασίας επαγγελματιών παικτών, στα οποία συνδυάζουν καθημερινή προπόνηση και σπουδές.Η γερμανική ομοσπονδία ξοδεύει ετησίως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 12 εκατ.ευρώ και δεν το μετανιώνει.Αν στις ομάδες της Μπουντεσλίγκα τη σεζόν 2000-2001 υπήρχαν 36 παίκτες κάτω των 21 ετών,εφέτος ο είναι 76.Στην αποστολή της εθνικής ανδρών για το Εuro 2000 από τις Ελπίδες προερχόταν μόνο οΝτράισλερ,ενώ στο Μουντιάλ 2010 όπου η Γερμανία έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο,κατακτώντας την τρίτη θέση,από την Εθνική Ελπίδων που έναν χρόνο νωρίτερα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης προέρχονταν οιΟζίλ,Κεντίρα, Νόιερ,ΜπόατενγκκαιΑόγκο.Επιπλέον μετά το 2008 τρεις γερμανικές εθνικές ομάδες αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης στις ηλικίες κάτω των 17, 19 και των 21 ετών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=5&artId=372676&dt=12/12/2010#ixzz1A5wkR8d7

No comments: