Saturday, January 15, 2011

Παρατυπία 312 χιλιάδων ευρώ Τι ανακάλυψε το ΣΔΟΕ έπειτα από έφοδο στην Ομοσπονδία Τάε Κβον Ντο – Τι λέει η ΕΛΟΤ

Του Θανου Mπλουνα

Η έφοδος του ΣΔΟΕ στην ομοσπονδία TAE KΒΟΝ ΝΤΟ (ΕΛΟΤ) αποκάλυψε μια ιστορία από το πρόσφατο παρελθόν, η οποία στρέφει τους διοικούντες προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από την οποία ζητούν να δώσει λύση, αφού όπως υποστηρίζουν η παράβαση που ανακαλύφθηκε δεν οφείλεται σε αυτούς αλλά σε υπάλληλο της ΓΓΑ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΣΔΟΕ άρχισε τον έλεγχο στη συγκεκριμένη ομοσπονδία και διαπίστωσε τρεις παραβάσεις (χωρίς ο έλεγχος να έχει περαιωθεί).

α) Μη καταχώριση 41 φορολογικών στοιχείων λήψεων στη χρήση 2007 συνολικής αξίας 312.483,70 ευρώ.

β) Ανακριβή υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων χρήσεων 2006 και 2007 ως προς το πλήθος και την αξία καθώς και τους προμηθευτές.

γ) Μη υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης τιμολογίων προμηθευτών χρήσης 2005.

Για την πρώτη παράβαση και για τις κυρώσεις με τις οποίες η ΕΛΟΤ απειλείται από το ΣΔΟΕ, ο πρόεδρός της, Ν. Θωμαΐδης, και ο γενικός γραμματέας, Μ. Φυσεντζίδης, έστειλαν επιστολή στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή, ζητώντας «τη συνδρομή στη διευθέτηση του προκύψαντος προβλήματος της περιόδου εκείνης».

Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, τα τιμολόγια για τα οποία διαπίστωσε παράβαση το ΣΔΟΕ αφορούσαν τη διοργάνωση των αγώνων της Μαύρης θάλασσας τον Ιούλιο του 2007 στην Τραπεζούντα της Τουρκίας.

Η ομοσπονδία για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της διοργάνωσης που αποτελούσε διακρατική συμφωνία, παρέλαβε από τη ΓΓΑ, επί υφυπουργίας Αθλητισμού Γ. Ορφανού, το ποσό των 368.146 ευρώ ως επιχορήγηση.

Το ποσό παραδόθηκε «στον υπόλογο της διοργάνωσης και υπάλληλο της ΓΓΑ Γιώργο Πίγκο» επειδή «δεν υφίστατο νομοθετημένος φορέας διαχείρισης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού». Οπως υποστηρίζουν οι διοικούντες την ομοσπονδία, στην επιστολή που έστειλαν στον κ. Μπιτσαξή «η οικονομική διαχείριση (επιλογή προμηθευτών αλλά και η έκδοση και εξόφληση όλων των παραστατικών) πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από την υπηρεσία σας. Τα παραστατικά των εν λόγω δαπανών παραδόθηκαν στην ομοσπονδία ένα χρόνο αργότερα κατόπιν ασφυκτικών και επανειλημμένων πιέσεων στον κ. Πίγκο Γεώργιο».

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Οπως προκύπτει από τα ανωτέρω η εντοπισθείσα από το ΣΔΟΕ «παράβαση» δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα αλλά αποκλειστικά στην καθυστέρηση των εν λόγω στοιχείων από την υπηρεσία σας».

Πρέπει να επισημανθεί ότι όπως προκύπτει από έγγραφο που έστειλε στο ΣΔΟΕ ο λογιστής της ομοσπονδίας Μ. Βολιώτης «ο κ. Πίγκος απέδωσε τα παραστατικά στις 11/6/2008 ισχυριζόμενος ότι έπρεπε να μείνουν έως πέντε έτη στα χέρια του υπόλογου και δεν έπρεπε να παραδοθούν μέχρι ολικής εκκαθάρισης της διοργάνωσης».

Τον τελευταίο χρόνο ο συγκεκριμένος υπάλληλος της ΓΓΑ έχει αποσπαστεί στο υπουργείο Οικονομικών ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση για το θέμα από την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Οι επιχορηγήσεις και οι έλεγχοι

Η ΕΛΟΤ βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού στην οποία προχώρησε το 2010 η ΓΓΑ. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται τα «αθλήματα εθνικού αθλητικού ενδιαφέροντος». Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων και οι ομοσπονδίες πρέπει να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους. Για το 2010 η συγκεκριμένη ομοσπονδία επιχορηγήθηκε με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Στην επιστολή που είχε σταλεί από το Π. Μπιτσαξή προς την ομοσπονδία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι: «Η διαχειριστική τάξη των Ομοσπονδιών αμφισβητείται από διάφορες πλευρές και πολύ συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες, τη βασιμότητα των οποίων δεν προδικάζει κανείς, αλλά δημιουργούν νέφος υπονοιών».

Του Θανου Mπλουνα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_sport_1_15/01/2011_428764

No comments: