Sunday, November 15, 2009

Ο υπερπρόεδρος της ΕΟΕ ζητάει και τα ρέστα...

Του Φ. Συρίγου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΙΣ. ΚΟΥΒΕΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επιτέλους ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της ΕΟΕ κ. Ισ. Κούβελος βγήκε μπροστά!
Οχι βέβαια για να καταδικάσει τη σκανδαλώδη συμμετοχή της ντοπαρισμένης Χαλκιά στη λαμπαδηδρομία για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά για να ισχυριστεί ότι «η προσπάθειά σας να εμπλέξετε το όνομά μου σε μια λανθασμένη απόφαση της επιτροπής λαμπαδηδρομίας, ανακαλύπτοντας για μένα την δήθεν ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΕΟΕ, μόνον εύλογα ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει».

Ολ' αυτά εξαιτίας του σημειώματός μου της 1/11/09 με τίτλο «Στριπτίζ στα ιδανικά και στη χλαμύδα», στο οποίο ο κ. Κούβελος επιχείρησε να απαντήσει αρχικά διά μέσου του γραφείου τύπου της ΔΟΑ, χωρίς όμως να είναι σαφής η προέλευση της επιστολής που μου απεστάλη. Γι' αυτό και στις 4/11/09 του απηύθυνα μέσω της «Ε» την παρακάτω σύντομη ανοιχτή επιστολή:

«Προς τον κ. Ισ. Κούβελο, μέλος της ΕΟΕ και πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Από ένα παλιόχαρτο (χωρίς υπογραφή, σφραγίδα και αριθμό πρωτοκόλλου), που έλαβα προχθές, υποθέτω ότι ενδεχομένως να θέλατε να δώσετε κάποια απάντηση στο σχόλιό μου της περασμένης Κυριακής με τίτλο «Στριπτίζ στα ιδανικά και στη χλαμύδα». Αν έχω αντιληφθεί σωστά, παρακαλώ αυτό να γίνει με κάποια στοιχειώδη, έστω, σοβαρότητα, ώστε να είναι σαφές ποιος απαντάει, τι λέει και τι θέλει να κρύψει. Καλό κουράγιο...

Η επιστολή

Πράγματι, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ο κ. Κούβελος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη μιας απαντήσεως στο επίμαχο σχόλιό μου. Ιδού λοιπόν:

«Κύριε Συρίγο,

Διάβασα την ανοιχτή επιστολή που μου απευθύνατε μέσω της "Ελευθεροτυπίας" και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας απαντήσω, σαφώς και χωρίς υπαινιγμούς, όπως εσείς, και επίσης χωρίς καμία πρόθεση να "κρύψω" τίποτα.

Η επιστολή που σας έστειλε το Γραφείο Τύπου της ΔΟΑ σε επιστολόχαρτο της ΔΟΑ, δεν έχει υπογραφή γιατί έτσι συνηθίζεται όταν δεν περιέχει κριτική σε ενυπόγραφο άρθρο εφημερίδας, ούτε περιέχει προσωπικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Σας απαντώ λοιπόν και εγώ σήμερα ενυπογράφως ότι η προσπάθειά σας να εμπλέξετε το όνομά μου σε μια λανθασμένη απόφαση της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, ανακαλύπτοντας για μένα την δήθεν ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΕΟΕ, μόνον εύλογα ερωτηματικά μπορεί να προκαλέσει.

Εκτός αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος σας, το οποίο αποδέχομαι, με την παράκληση να διορθωθεί με την πρώτη ευκαιρία που θα έχετε.

Γιατί είναι πράγματι δύσκολο να εξηγήσετε σε οποιονδήποτε καλόπιστο, τι σχέση μπορεί να έχει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας με την απόφαση συμμετοχής της Χαλκιά στην Λαμπαδηδρομία, ώστε να θεωρείται "επικίνδυνος για την εικόνα της Ελλάδας" και γι' αυτό πρέπει, όπως υποστηρίζετε, να αποσυρθεί από τα "Ολυμπιακά πράγματα της χώρας"!!!».

Η απάντηση


Καλώς τον (κι ας άργησε...) τον κ. Ισίδωρο Κούβελο, με υπογραφή, σφραγίδα και αριθμό πρωτοκόλλου, αυτή τη φορά, αντί του παλιόχαρτου με το οποίο επιχείρησε να απαντήσει την περασμένη εβδομάδα.

«Ετσι συνηθίζεται -λέει- όταν (σ.σ. η επιστολή) δεν περιέχει κριτική σε ενυπόγραφο άρθρο, ούτε προσωπικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς», πράγμα που σημαίνει ότι όταν ο πρόεδρος της ΔΟΑ θέλει να περιποιηθεί κάποιον, τότε δεν φείδεται προσβλητικών χαρακτηρισμών... Συγχαρητήρια για την ομολογία, λοιπόν!

Στην ουσία τώρα. Και βέβαια το ότι τον υποβίβασα σε αντιπρόεδρο της ΕΟΕ, ήταν ένα ανθρώπινο λάθος γιατί σε όσους έχουν παρακολουθήσει με προσοχή τις εξελίξεις από την περίοδο που συστηματικά προετοίμαζε την κατάληψη της ανώτατης αυτής αθλητικής αρχής, έχει δημιουργηθεί η βαθιά πεποίθηση ότι ο πραγματικός ηγέτης της ΕΟΕ δεν είναι άλλος από τον μητσοτακικό σύζυγο.

Διότι αυτός, σε συνεργασία με την τότε πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, μεθόδευσε την άλωση των αθλητικών ομοσπονδιών και με δική του πρωτοβουλία επελέγη τελικά για την προεδρία ο Σπ. Καπράλος, με την ελπίδα ότι, έτσι, δεν θα έχει να λέει ο Κυριακού για τον Καραμανλή και την Ντόρα, ότι έβαλαν τον Κούβελο να τον «φάει» από την προεδρία της ΕΟΕ.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη συνεδρίαση της ολομέλειας που έγινε μετά το φιάσκο της λαμπαδηδρομίας, τη διεύθυνση της όλης συζήτησης ανέλαβε ο κ. Κούβελος, αντί του κ. Καπράλου, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Σγουρού, ο οποίος μίλησε για ουσιαστικούς προέδρους, που στα δύσκολα κάνουν την εμφάνισή τους!

Ζητώ συγνώμη, λοιπόν, για το υποτιμητικό «αντιπρόεδρος». Κανονικά θα έπρεπε να πω «υπερπρόεδρος» και να αφήσω στην άκρη τον ατυχή Σπ. Καπράλο, που δεν σκέφτηκε να ελέγξει τον δεσμώτη πρόεδρο της επιτροπής λαμπαδηδρομίας κ. Σπ. Ζαννιά ή τον πρόεδρο των... ολυμπιονικών κ. Γ. Σιγάλα, που έκανε την τραγική εισήγηση για τη Χαλκιά.

Γιατί, κακά τα ψέματα, επί της ουσίας για ό,τι συμβαίνει σήμερα στην ΕΟΕ υπεύθυνος δεν είναι άλλος από τον κ. Ισ. Κούβελο, ο οποίος αν και πρόεδρος της ΔΟΑ και απλό μέλος της ολομέλειας (όπως θέλει να τονίζει...) δίνει ανελλιπώς το παρών στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής όπου παίρνονται όλες οι αποφάσεις.

Αλλωστε, το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα αρκείται να μιλάει για μια «λανθασμένη απόφαση της επιτροπής λαμπαδηδρομίας», αντί για ένα σκάνδαλο που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη χώρα, υποδηλώνει σαφή διάθεση υποβάθμισης αν όχι συγκάλυψης, που δεν αρμόζει στην ιδιότητα και τον ανεξάρτητο θεσμικό ρόλο του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο κ. Κούβελος, τέλος, προσπαθεί να αμφισβητήσει την εμπλοκή του, ως προέδρου της ΕΟΑ, στο σκάνδαλο και όχι το άδικο του χαρακτηρισμού «επικίνδυνος για την εικόνα της Ελλάδος» για όσους πράγματι ευθύνονται γι' αυτό. Δηλαδή τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον υπεύθυνο της λαμπαδηδρομίας και τα «απλά μέλη» της ΕΟΕ, όπως αυτός (...), που όμως σχηματίζουν τη νεοδημοκρατική πλειοψηφία η οποία αποφασίζει.

Φ.Σ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&s=filippikoi&c=a8lhtismos&date=15/11/2009

No comments: