Sunday, November 8, 2009

Γιατί η ΕΟΕ κάλυψε τις ευθύνες Καπράλου - Ζαννιά για τη Χαλκιά

▅ Ποιοι και πώς ένιψαν τας χείρας των για το σκάνδαλο με την (ντοπέ) λαμπαδηδρόμο που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα
Γιατί η ΕΟΕ κάλυψε τις ευθύνες Καπράλου - Ζαννιά για τη Χαλκιά
Οι ετερόκλητες συμμαχίες «γαλάζιων» golden boys και «παλαιοπασόκων» και τα μειωμένα αντανακλαστικά τους απέναντι στα αναβολικά

Ι. ΤΖΟΥΣΤΑΣ | Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να ενώνει ένα αυθεντικό «γαλάζιο» golden boy και έναν εκπρόσωπο του «βαθέος» ΠαΣοΚ; Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο ένας,
πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις και της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδοδρομίας ο άλλος, οι κκ. Σπύρος Καπράλος
και Σπύρος Ζαννιάς, αντίστοιχα, αναδείχθηκαν πρωταγωνιστές της κωμικοτραγικής φάρσας που παίχθηκε το τελευταίο
διάστημα με αφορμή το «σκάνδαλο Χαλκιά», όπως βαφτίστηκε η συμμετοχή της τιμωρημένης για ντόπινγκ αθλήτριας στην ολυμπιακή λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Αγώνες του Βανκούβερ 2010. Η υποτιθέμενη θεματοφύλακας των ολυμπιακών
ιδεωδών ΕΟΕ βρέθηκε εκτεθειμένη στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης επιτρέποντας στην αποπεμφθείσα λόγω ντόπινγκ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου Φανή Χαλκιά να μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα.

Μια φωτογραφία ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου που ξέφυγε από τον έλεγχο των «λογοκριτών» της ΕΟΕ και απεικόνιζε τη Φανή Χαλκιά να τρέχει με την ολυμπιακή φλόγα έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας την οργή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τον εκνευρισμό των καναδών διοργανωτών των Χειμερινών Ολυμπιακών του Βανκούβερ.

Οι αντιδράσεις ήρθαν σαν χιονοστιβάδα, με τη ΔΟΕ να ζητεί εγγράφως εξηγήσεις από την ΕΟΕ, τον ελληνικό αθλητισμό να εκτίθεται διεθνώς για άλλη μια φορά εξαιτίας του ντόπινγκ και τους ολυμπιακούς προύχοντες της Ελλάδας να τρέχουν να βρουν δικαιολογίες και «εξηγήσεις» για να καλύψουν το «σκάνδαλο Χαλκιά».

Ο κ. Σπύρος Ζαννιάς έσπευσε να δηλώσει «έκανα λάθος που αποδέχθηκα την πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών να τη συμπεριλάβω (σ.σ.: τη Χαλκιά) στη λαμπαδηδρομία». Την ίδια ώρα ο κ. Σπύρος Καπράλος εμφανιζόταν «θυμωμένος και πολύ στενοχωρημένος» και έκανε λόγο «για μεγάλο λάθος», χωρίς όμως να προσωποποιήσει τις ευθύνες.

Η οργή του ωστόσο είχε εξατμιστεί την περασμένη Τρίτη, όταν η γαλάζια πλειοψηφία της ΕΟΕ αποφάσισε να καλύψει πλήρως τον κ. Ζαννιά ψηφίζοντας κατά της παραίτησής του, την οποία είχε θέσει στη διάθεση της ολομέλειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

▅ Επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού
Η απόφαση για κάλυψη του κ. Ζαννιά φέρεται, σύμφωνα με μέλη της ολομέλειας που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ, να είχε ληφθεί δύο ημέρες πριν, σε συνάντηση του ηγετικού πυρήνα της ΕΟΕ, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος κ. Γιώργος Λενός και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ κ. Θανάσης Κανελλόπουλος, πρώην πολιτευτής του ΠαΣοΚ και πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, που όμως διέβη τον... Ρουβίκωνα αποδεικνύοντας ότι ο πολιτικός αμοραλισμός βρίσκει πιο γόνιμο έδαφος στα αθλητικά τερέν.

Αλλωστε, και οι τωρινοί σύμμαχοι κκ. Κούβελος και Λενός υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν σκληροί αντίπαλοι, όταν έριζαν για την ηγεσία της ομοσπονδίας ιππασίας, με τον δεύτερο να καταγγέλλει τον πρώτο ότι «ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκησή μου, έχοντας απεριόριστη βοήθεια από την πολιτεία και χωρίς αντιπολίτευση, αφού είχε φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή. Και έχει καταφέρει το ακατόρθωτο:να βυθίσει το άθλημα στην ανυποληψία». ▅ Το δώρο για τη «μεταγραφή»
Η γραμμή για πλήρη κάλυψη του κ. Ζαννιά ερμηνεύθηκε από τους «πράσινους» ομοσπονδιάρχες-μέλη της ολομέλειας της ΕΟΕ ως προσπάθεια να προστατευθούν ο κ. Καπράλος και η ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην αντίθετη περίπτωση θα βρίσκονταν υπόλογοι για την επιλογή τους να χαρίσουν στον πρόεδρο της ομοσπονδίας τένις την προεδρία της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για τη στήριξη που τους πρόσφερε στις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στην ΕΟΕ. Αλλωστε ο κ. Ζαννιάς δεν είναι παιδί της γαλάζιας παράταξης αλλά «μεταγραφή». Πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις από το 1995, όταν η κίνησή του είχε επικρατήσει αυτής του κ. Διονύση Γάγγα , ο οποίος είναι τώρα το δεξί χέρι του κ. Κούβελου.

Ο κ. Ζαννιάς έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί κυβερνήσεως Σημίτη, ενώ κατά καιρούς είχε καταλάβει και άλλες δημόσιες θέσεις. Οι συμμαχίες όμως που συνήπτε και συνάπτει στο πλαίσιο της ΕΟΕ τον έχουν καταστήσει «μαύρο πρόβατο» στο ΠαΣοΚ. Οι άσπονδοι φίλοι του στο νυν κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι οι μεταμορφώσεις του κ. Ζαννιά συνδέονται με καταγγελίες αντιπάλων στην ομοσπονδία τένις που τον είχαν καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτο κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

▅ Καταγγελίες στη Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με αυτές η επαγγελματική δραστηριότητά του- μέτοχος σε εταιρεία που σκοπό έχει την «εμπορία δαπέδων για όλα τα αθλήματα,την εμπορία πάσης φύσεως αθλητικού εξοπλισμού, την κατασκευή και εγκατάσταση αθλητικών δαπέδων και αθλητικού εξοπλισμού κ.λπ.» - δεν του επιτρέπει να είναι μέλος σε διοικητικό συμβούλιο ομοσπονδίας. Παράλληλα υπάρχει η υπόθεση του ολυμπιακού κέντρου τένις της Θεσσαλονίκης, για το οποίο η ομοσπονδία τένις είχε επιχορηγηθεί από τη ΓΓΑ για τους Ολυμπιακούς του 2004 με 1 εκατ. ευρώ. Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.


Το ωραίο στην υπόθεση είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένες από αυτές τις καταγγελίες εξετάστηκαν στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού από την ΕΦΙΠ, της οποίας προεδρεύει ο κ. Λενός, και η ετυμηγορία ήταν αθώωση του κ. Ζαννιά. Τόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις όσο και ο κ. Κανελλόπουλος τελούσαν υπό απομάκρυνση από το ΠαΣοΚ, υπόθεση που ακόμη εκκρεμεί και έχει προκαλέσει γκρίνιες μεταξύ των αθλητικών παραγόντων του.

Ποιος παρέσυρε ποιον στο «λάθος»;
Η πρόσκληση στην τιμωρημένη αθλήτρια, ο ρόλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και η περίπτωση του «κομμένου» Παπακώστα
Ενα από τα επιχειρήματα που προέβαλαν στην υπερασπιστική τους γραμμή τόσο ο κ. Σπύρος Ζαννιάς όσο και ο κ. Σπύρος Καπράλος ήταν ότι... παρασύρθηκαν από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) αποδεχόμενοι την πρότασή του για τους λαμπαδηδρόμους, μεταξύ των οποίων ήταν και η Φανή Χαλκιά . Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η «απολογία» του προέδρου του ΣΕΟ κ. Γιώργου Σιγάλα ο οποίος πήρε το βάρος της ευθύνης για τον μη έλεγχο της λίστας που στάλθηκε στην ΕΟΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από το... χαρακίρι του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα, η γραμματεία του ΣΕΟ έστειλε στην ΕΟΕ, όπως αυτή είχε ζητήσει, τον κατάλογο με τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου ολυμπιονικών, στα οποία περιλαμβάνεται παραδόξως και η τιμωρημένη Χαλκιά. Μάλιστα από την ΕΟΕ εστάλη επιστολή στη Χαλκιά για τη συμμετοχή της στη λαμπαδηδρομία με την υπογραφή του κ. Ζαννιά, κάτι που ο τελευταίος δεν διέψευσε στην επεισοδιακή συνεδρίαση της ολομέλειας, την περασμένη Τρίτη.

Επιπλέον, όπως επισήμαναν στο «Βήμα» μέλη της διοίκησης του ΣΕΟ, και το 2008 είχαν στείλει τη λίστα με τα μέλη του ΔΣ στην ΕΟΕ για τη λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών του Πεκίνου, αλλά η τότε ηγεσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είχε ελέγξει τον κατάλογο και είχε «κόψει» τον τιμωρημένο (για χρήση κοκαΐνης)με στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας παλαίμαχο άλτη του ύψους κ. Λάμπρο Παπακώστα.

Πέρα από το γεγονός ότι ακόμη και ο μη έλεγχος της σχετικής λίστας συνιστά ανεπίτρεπτη ελαφρότητα, αν όχι εγκληματική αμέλεια, αναπάντητο έχει αφήσει η ΕΟΕ το γεγονός ότι η Χαλκιά έτρεξε σε περίοπτο σημείο της διαδρομής, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Επιπλέον είναι εκτεθειμένη γιατί, αν και υποτιθέμενος θεματοφύλακας των ολυμπιακών ιδεωδών, δεν φρόντισε, πέρα από τις ευθύνες του ΣΕΟ, για την απομάκρυνση από το ΔΣ του συλλόγου μιας τιμωρημένης για ντόπινγκ αθλήτριας.

Η στάση αυτή αποδεικνύει μειωμένα, τουλάχιστον, αντανακλαστικά απέναντι στην μπόχα της ντόπας. Αλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΟΕ είχε επιδείξει παρόμοια στάση όταν είχε δεχθεί, στα τέλη Μαρτίου του 2009, να παρευρεθεί μαζί με την τιμωρημένη Χαλκιά σε εκδήλωση-πάρτι ραδιοφωνικής αθλητικής εκπομπής, εκπέμποντας λάθος μηνύματα...

Οσο για την πρόταση που υιοθέτησε η ολομέλεια της ΕΟΕ ότι ισοβίως δεν δικαιούται να μετέχει ως λαμπαδηδρόμους αθλητής/τρια που έχει τιμωρηθεί για ντόπινγκ ή χρήση ναρκωτικών, ούτε πολίτης που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα ή έχει παραπεμφθεί για κακουργηματικό αδίκημα, ήρθε κατόπιν εορτής. Εστω, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μήπως όμως και ο ΣΕΟ πρέπει να καθαρίσει την ήρα από το σιτάρι, βγάζοντας κόκκινη κάρτα στα ντοπαρισμένα μέλη του;

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544757&ct=2

No comments: