Monday, April 30, 2012

Απολογισμός & Συμπεράσματα από τα τουρνουά Tennis Europe της Αθήνας


Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία τα δύο Tennis Europe τουρνουά U14 της Αθήνας (SMASH & KALOVELONIS SPRING TOUR). 
Οι διοργανωτές σύλλογοι, που έχουν μεράκι και παράδοση στους Juniors αθλητές, έκαναν ότι μπορούσαν για να προσφέρουν τίμιους και χρήσιμους αγώνες στους αθλητές, αλλά και να περάσουν καλά αυτοί και οι συνοδοί τους.
Πριν από αυτά τα τουρνουά,  3 αγόρια και 2 κορίτσια μας είχαν καλή εμπειρία από Διεθνή τουρνουά. Άλλα τόσα είχαν πάρει κάποια γεύση από T.E. διοργανώσεις. Μετά από το 15ήμερο που πέρασε, 66  Ελληνόπουλα απέκτησαν αυτή την πολύτιμη εμπειρία, 51 μάλιστα έλαβαν μέρος και στα δύο τουρνουά. Άσχετα αν προχώρησαν στους αγώνες τους, όλα έπαιξαν με ξένα παιδιά, μίλησαν Αγγλικά, γνώρισαν για λίγες μέρες μια άλλη προσέγγιση στο άθλημα τους και μια νέα μεγαλύτερη τενιστική οικογένεια. 
 Επισημαίνουμε, ότι στο 1ο τουρνουά επί 8 μέρες και μετά από 120 αγώνες, κανείς δεν είχε ζητήσει διαιτησία. Τα παιδιά μόνα τους θα ζυγίσουν πόσο κέρδισαν και σε ποιο τομέα. Επίσης, θα προβληματιστούν με το γεγονός ότι ενώ στα 14 τους παλεύουν στα ίσια τους ξένους αθλητές, στα 20 δεν διακρίνεται κανείς.
Μας επισκέφτηκαν 71 ξένοι αθλητές από 21 διαφορετικές χώρες. 33 έλαβαν μέρος και στα δύο τουρνουά. Με πρόχειρους υπολογισμούς είχαμε 500 διανυκτερεύσεις αθλητών. Αν κάθε παιδί είχε ένα συνοδό, τότε τα τουρνουά προσέφεραν στο τόπο μας συνάλλαγμα 1,000 διανυκτερεύσεων.
Οι 20 δικές μας οικογένειες, που είχαν στον προγραμματισμό τους για το 2012 κάποιο αριθμό ταξιδιών για διεθνείς αγώνες, έχουν ήδη υλοποιήσει τα δύο από αυτά με ελάχιστο κόστος. Για να καταλήξουμε σε αριθμούς, τουλάχιστον 30,000 ευρώ εξοικονόμησαν συνολικά αυτές οι οικογένειες.
Τονίζουμε ότι για να λάβεις μέρος σε οποιοδήποτε T.E. τουρνουά, χωρίς την επώδυνη περιπέτεια της αναμονής του Alternate, χρειάζονται βαθμοί. Για τα πιο γνωστά τουρνουά, που έχουν ενδεχομένως και φιλοξενία, χρειάζονται πολλοί βαθμοί. Έτσι, πέρα από το κυριότερο κεφάλαιο της εμπειρίας που απέκτησαν οι αθλητές μας, πρέπει να ασχοληθούμε και με τις θετικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή βαθμολογία.
Πριν από λίγες μέρες 6 αγόρια και 3 κορίτσια Έλληνες είχαν βαθμολογία Tennis Europe. Σήμερα 13 αγόρια και 8 κορίτσια έχουν βαθμολογία. Τα αγόρια μας (που είχαν κατάταξη) βελτιώθηκαν συνολικά κατά 464 θέσεις και το άθροισμα των βαθμών όλων από 456 ανέβηκε σε 881. Τα κορίτσια αντίστοιχα βελτιώθηκαν συνολικά 331 θέσεις και το σύνολο των βαθμών τους από 170 έφτασε σε 485 βαθμούς. Το ρεκόρ έκανε η εξαιρετική και πάντα σταθερή Έλενα Χριστοφή, που αφού κέρδισε και τα δύο τουρνουά, βελτίωσε την κατάταξη της κατά 127 θέσεις και 120 βαθμούς. Η Ασπασία Αυγέρη ανέβηκε 102 θέσεις και 60 βαθμούς. Η αβαθμολόγητη Εύη Μπότσα έφτασε σε τελικό μονού. Εντυπωσιακές επιτυχίες  έκαναν και τα αγόρια. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς  βρίσκεται σήμερα στην 18η θέση (άνοδος 16 θέσεων), ενώ ο χωρίς βαθμολογία Βασίλης Ηλιόπουλος κατάφερε να κερδίσει το 1ο μας T.E. τουρνουά. Οι Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Χρήστος Αντωνόπουλος και Στάθης Τσιρανίδης ανέβηκαν 122, 66 και 260 θέσεις αντίστοιχα.
Τέλος, από την οργάνωση της Tennis Europe πολλά και χρήσιμα υπάρχουν για να αξιοποιηθούν από αυτούς που ασχολούνται με τα διοικητικά του Ελληνικού τένις: Ομοσπονδία, Ενώσεις και σύλλογοι. Σημειώνουμε:
  1. Στις 15 Σεπτεμβρίου είναι έτοιμο το καλεντάρι της επόμενης χρονιάς.
  2. Υπάρχουν ξεκάθαροι και λεπτομερώς γραμμένοι οι όροι-προϋποθέσεις για την ανάθεση των τουρνουά. Η κατηγορία του τουρνουά και το μέγιστο πλήθος των αθλητών, που μπορεί να δεχτεί κάθε εγκατάσταση είναι προκαθορισμένα.
  3. Μετά τους αγώνες ο διοργανωτής αξιολογείται και βαθμολογείται σε δεκάδες τομείς.
  4. Τα τουρνουά κατατάσσονται σε κατηγορίες και προσφέρουν βαθμούς ανάλογα με την δυναμικότητα των συμμετεχόντων.
  5. Αξιοποιείται το Internet και η μηχανογράφηση τους είναι πλήρης. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται με την λήξη του κάθε αγώνα σε όλη την Ευρώπη. Το ημερήσιο πρόγραμμα και κάθε πιθανή πληροφορία υπάρχει στο site της T.E.
  6. Η βαθμολογία είναι δίκαιη, κυλιόμενη 52 βδομάδων (Σάββατο τελειώνει το τουρνουά, την Τρίτη έχει αναρτηθεί) και συνεχώς αναπροσαρμοζόμενη με διάφορους δείκτες, μέσα στην ίδια την χρονιά.
  7. Τα τουρνουά δέχονται συγκεκριμένο αριθμό αθλητών. Με 4 γήπεδα μπορείς να αναλάβεις 1 κατηγορία αγόρια-κορίτσια, 32άρι κυρίως ταμπλό, 32άρι προκριματικά, μονά και διπλά υποχρεωτικά.
  8. Η αυτόματη από τον υπολογιστή κλήρωση έχει πολλούς αποκλεισμούς, π.χ. δεν επιτρέπει να έρθουν στην Ελλάδα 2 Ουκρανοί για να παίξουν μεταξύ τους στον πρώτο γύρο. Δεν αφήνει 2 seeded της ίδιας χώρας να παίξουν μεταξύ τους πριν τον τελικό και πολλά ακόμα. Εμείς ακόμα θυμόμαστε πόσες φορές πηγαίνουν αδέλφια ιδίου συλλόγου από την Αθήνα, για να παίξουν μεταξύ τους στην Θεσσαλονίκη (και αλλού) και μάλιστα στον πρώτο γύρο.
Ευχόμαστε του χρόνου να είμαστε πάλι όλοι παρέα. 
Ευχόμαστε η προσπάθεια μας να συνεχιστεί και να βρει πολλούς μιμητές. 
Ευχόμαστε οι πρώτες εμπειρίες και τα πρώτα μας λάθη να είναι εφόδιο για την εξέλιξη του αθλήματος στην χώρα μας. 
Ευχαριστούμε τους αθλητές που συμμετείχαν και τις οικογένειες τους. Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία και την WILSON για την βοήθεια τους.

Οι σύλλογοι, Α.Σ. ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και ΠΕΥΚΗ-Γ.ΚΑΛΟΒΕΛΩΝΗΣ


No comments: