Wednesday, July 27, 2011

Ερωτηματικά για το Σύστημα Πανελλαδικών Juniors

Έχουμε διανύσει αισίως τα μισά της χρονιάς και δεν γίνεται τίποτα για την σημαντική αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών Πρωταθλημάτων Juniors, που είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε στις αρχές του 2011. Μετά από αναβολή, στον Αγωνιστικό Σχεδιασμό ορίστηκε σαν νέα έναρξη το 5ο Πανελλαδικό, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Μακεδονία. Το tennisnews.gr επικοινώνησε με τον κ. Κώστα Κουτσάφτη, Έφορο Αγωνιστικού της Η' Ένωσης, αλλά κυρίως γονιό αθλητή τένις, ο οποίος είχε μάλιστα πάρει μέρος στην διαβούλευση με προτάσεις και μας αναλύει τη σημαντικότητα του νέου αυτού συστήματος, εκφράζει δε εύλογα ερωτηματικά, για τους λόγους που το σύστημα αυτό δεν εφαρμόζεται, τη στιγμή που καμιά επίσημη ανακοίνωση από την ΕΦΟΑ δεν έχει εκδοθεί. Διαβάστε παρακάτω τι μας είπε.

"Από την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος των Πανελλαδικών, όπως το γνωρίζουμε και σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Προσέφερε ότι μπορούσε, αλλά ξεπεράστηκε και τώρα πιο πολύ ταλαιπωρεί παρά βοηθάει.

Η αρχική σύλληψη είχε σαν κύριο γνώμονα ανάθεσης τουρνουά τις γεωγραφικές περιοχές. Δηλαδή δεν είπαμε «πόσα τουρνουά χρειάζονται οι αθλητές και να δούμε ποιος θα τα υλοποιήσει», αλλά επικράτησε το «πόσες Ενώσεις έχουμε, τόσα Πανελλαδικά θα κάνουμε». Επίσης, βάλαμε μία μόνο σταθερά, το μέγεθος του κυρίως ταμπλό (32), ενώ η κατηγορία των αθλητών, το ταμπλό των προκριματικών και η διάρκεια των αγώνων, ήταν όλα μεταβλητά και απρόβλεπτα.

Το επίκεντρο του κάθε σχεδιασμού είναι προφανώς το παιδί-αθλητής. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι και μαθητής, χρειάζεται συνοδεία (γονέα ή προπονητή) και το συνολικό κόστος των αγώνων είναι πολύ σημαντικό. Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι αθλητές χρειάζονται αγώνες για την εξέλιξη τους, όσο περισσότερους τόσο καλύτερα. Αγώνες όμως που χρειάζεται προσπάθεια για να κερδίσεις και στο τέλος θα έχουν όφελος και οι δύο συμμετέχοντες. Αγώνες που η δαπάνη της οικογένειας θα πιάσει τόπο.

Τα Πανελλαδικά δεν σχεδιάστηκαν για γνωριστεί το παιδί με το άθλημα, αυτή είναι η δουλειά των Ενωσιακών. Επίσης δεν έγιναν για να δείχνουν οι πόλεις και οι σύλλογοι πόσο πολλούς αθλητές έχουν. Αυτό πρέπει να δείχνεται στους εισαγωγικούς αγώνες κάτω των 10 ετών ή οπουδήποτε αλλού.

Τελικά, στα Πανελλαδικά ζήσαμε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς στρεβλώσεων: Τα παιδιά να χάνουν 5 μέρες σχολείου για το τίποτα. Οι γονείς να πληρώνουν εξωφρενικό τίμημα για ένα-δυο αγώνες στα 4 games. Να χάνει ο μαθητής σχολείο, ο μπαμπάς την δουλειά του, να μη βρέχει και το παιδί να μη παίζει όλη μέρα. Ποσοστά w.o. που έφτασαν και το 30%. Να γνωρίζουμε γήπεδα χωρίς WC, κακοφωτισμένα και επικίνδυνα. Αλλού, να μην έχεις προστασία από τον ήλιο, την βροχή ή το κρύο. Κάθε ένας έχει και δέκα περιπέτειες να θυμάται.

Με τα γνωστά Ελληνικά καθυστερημένα αντανακλαστικά, κάποια στιγμή όλα αυτά έγιναν αντιληπτά από όλους και ξεκίνησε ο νέος σχεδιασμός. Αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το κλειστό 32άρι ταμπλό, χωρίς προκριματικά. Λογικό, γιατί συνήθως έχουμε συλλόγους με 4 γήπεδα και θέλουμε να τελειώνει ένα τουρνουά στις 3-4 μέρες του Σαββατοκύριακου. Αφού το ταμπλό είναι κλειστό, μπαίνει και η διάσταση της βαθμολογίας. Έξι τουρνουά Κ1, δώδεκα Κ2 και πολλά Κ3, σταθερό μέγεθος ταμπλό, σταθερή διάρκεια, προβλέψιμο κόστος, λίγες χαμένες μέρες σχολείου, ταυτόχρονα τουρνουά σε Βορά και Νότο, consolation για τους χαμένους του πρώτου γύρου, ελάχιστα w.o. Όλα στο νέο Αγωνιστικό Σχεδιασμό, που δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων. Ένας τενιστικός μικροπαράδεισος.

Όμως δεν εφαρμόζεται και παίρνει αναβολή στην αναβολή. Κανείς δεν εξηγεί τους λόγους. Γιατί κανείς δεν ασχολείται ή γιατί τα άγνωστα μικροσυμφέροντα της Ελληνικής παρακμής έχουν ακόμα δύναμη να καθυστερούν το αυτονόητο.

Κώστας Κουτσάφτης

ΥΓ. Τα σχόλια μου είναι προσωπικές απόψεις και δεν εκφράζουν τις απόψεις της Η’ Ένωσης, στο ΔΣ της οποίας συμμετέχω. Η Ένωση μας θα βγάλει ανακοίνωση επί του θέματος, όταν συνέλθει ΔΣ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές."

http://tennisnews.gr/greek-tennis/regional/6281-k1-k2

No comments: