Monday, July 25, 2011

Οι 10 εντολές του κόουτς Μουρίνιο kαι Ζαννιάς

Τι απαιτεί ο «special one» προπονητής από όλους και καθένα ξεχωριστά τους ποδοσφαιριστές της Βασίλισσας ώστε να επιστρέψει η ομάδα στους τίτλους σε Ισπανία και Τσάμπιονς Λιγκ
Ποιες είναι οι βασικές και απαρέγκλιτες αρχές επάνω στις οποίες ο πορτογάλος τεχνικός (έχει αρχίσει να) χτίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης

ΣΕ ΟΠΟΙΑ χώρα και αν εργαστεί ο πορτογάλος τεχνικός κ. Ζοζέ Μουρίνιο είναι ευλογία για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους.Ουδείς θα πλήξει μαζί του.Ο «Ι΄m special one» (ο «ξεχωριστός»), όπως είχε συστηθεί πριν από χρόνια στο αγγλικό ποδοσφαιρικό κοινό, απαγορεύει στον εαυτό του να είναι
δεύτερος σε οτιδήποτε. Αφησε την Ιντερ Μιλάνου πρωταθλήτρια Ευρώπης και νταμπλούχο Ιταλίας για να διδάξει το κατ΄ αυτόν σύγχρονο ποδόσφαιρο στις βεντέτες της Ρεάλ Μαδρίτης. Περισσότερο όμως τον ενδιέφερε η σύγκρουση με την κορυφαία σήμερα ομάδα του κόσμου,την Μπαρτσελόνα.Αν πετύχει και στη Μαδρίτη όσα κατάφερε στο Πόρτο και στο Μιλάνο, σίγουρα θα αντιστρέψει το μότο
του φωνάζοντας «πρώτα εγώ και μετά ο Θεός». Οι καλομαθημένοι στα τακουνάκια και στο άναρχο επιθετικό ποδόσφαιρο σταρ της Βασίλισσας είναι αλήθεια ότι δεν είδαν με καλό μάτι τα αμυντικά συστήματα που δοκιμάζει στην ομάδα τους ο κόουτς Ζοζέ και ας έχει δεχθεί αυτή μόλις δύο γκολ σε οκτώ επίσημα ματς. «Αν έχετε αμφιβολίες για έναν προπονητή που έχει κερδίσει όσα έχω κερδίσει
εγώ, τότε πρέπει να μου εξηγήσετε ποια προσόντα πρέπει να έχει ένας προπονητής για να δουλέψει στην Ισπανία.Εγώ έχω κερδίσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ και έξι εθνικά πρωταθλήματα. Είναι αρκετά για να δουλέψω εδώ; Αν ναι, θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου» απάντησε στα επικριτικά σχόλια του ισπανικού Τύπου μετά το εντυπωσιακό 6-1 επί της Λα Κορούνια.

Σε όποια ομάδα και αν είναι προπονητής ο κ. Ζοζέ Μουρίνιο, θέλει να ελέγχει τα πάντα και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Οταν πρόσφατα οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ, επικαλούμενοι το καθεστώς που επικρατεί στην Μπαρτσελόνα και στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ζήτησαν να μην κλείνονται σε ξενοδοχείο την παραμονή των εντός έδρας αγώνων, τους το ξέκοψε λέγοντας: «Αυτό αποκλείεται διότι μου απαγορεύει η γυναίκα μου να κοιμάμαι σπίτι την παραμονή των αγώνων»!. .

Ακόμη πιο σκληρός ήταν απέναντι στον αρχηγό της ομάδας Ικερ Κασίγιας , ο οποίος του ζήτησε οι προπονήσεις να ξεκινάνε στις 11.00 και όχι στις 9.30 επειδή οι παίκτες δεν προλαβαίνουν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. «Ικερ, εσύ έχεις παιδιά; Οχι; Τότε ας μη σε απασχολεί η ώρα έναρξης της προπόνησης» του το ξέκοψε ενώπιον όλων. Ιδού, όμως, οι δέκα αρχές-εντολές επάνω στις οποίες ο κόουτς Μουρίνιο (έχει αρχίσει να) χτίζει τη Ρεάλ του μέλλοντος μη επιτρέποντας σε κανέναν να τις αμφισβητήσει.

1 Στην ομάδα ένα είναι το αφεντικό
Ο προπονητής είναι το μοναδικό αφεντικό και οτιδήποτε αφορά την ομάδα περνάει από τον δικό του αυστηρό έλεγχο. Οταν ο κ. Μουρίνιο ανέλαβε τη Ρεάλ, περιόρισε κατά δύο εβδομάδες την άδειά του προκειμένου να μιλήσει ξεχωριστά με κάθε ποδοσφαιριστή και όχι μόνο. Συζήτησε με όλους όσοι εμπλέκονται με το ποδοσφαιρικό τμήμα, ακόμη και με τις καθαρίστριες. Ηθελε να γνωρίζει τι καθήκοντα εκπληρώνει ο καθένας και πώς είναι προγραμματισμένος ο τρόπος ζωής στα αποδυτήρια.

2 Η πειθαρχία είναι η αρχή του παντός
Οποιος καθυστερήσει έστω και ένα λεπτό δεν μπορεί να συμμετάσχει στην προπόνηση. Στις 9.31 η ημέρα έχει χαθεί για τους αγουροξυπνημένους. «Το πούλμαν δεν περιμένει κανέναν.Οποιος καθυστερήσει έστω και ένα λεπτό μένει σπίτι του, ακόμη και αν υποχρεωθούμε να παίξουμε με δέκα παίκτες. Οι τραυματίες θα φτάνουν στα αποδυτήρια μία ώρα νωρίτερα για να τους βλέπει ο γιατρός. Επειτα από συζήτηση με τον γιατρό εγώ αποφασίζω αν ο παίκτης μπορεί να προπονηθεί. Στο πούλμαν το τηλέφωνο δεν απαγορεύεται αλλά δεν θέλω να ακούω τον ήχο των τηλεφωνικών σας κλήσεων.Το ίδιο δεν πρέπει να ενοχλεί κανέναν η δυνατή μουσική από τα ακουστικά» είναι οι αρχές επάνω στις οποίες χτίζει την εξωαγωνιστική πειθαρχία ο πορτογάλος κόουτς.

3 Ολοι είμαστε μια ομάδα
Οι παίκτες θα πρέπει να περνάνε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί. Για τον λόγο αυτόν υπάρχει στο προπονητικό κέντρο ειδικός χώρος ξεκούρασης. Εκεί, εκτός των άλλων, υπάρχει χώρος με οκτώ κρεβάτια και τέσσερα τραπέζια παιχνιδιών στον οποίο μπορεί να περάσει κάποιος την ώρα του πριν και μετά την προπόνηση.

4 Κανόνες διαβίωσης στο ξενοδοχείο
Πριν από τα εντός έδρας παιχνίδια οι ποδοσφαιριστές διανυκτερεύουν στο ξενοδοχείο «Μirasierra Suites». Η υπηρεσία δωματίου απαγορεύεται, όπως και η χρήση της συνδρομητικής τηλεόρασης. Τα μίνι μπαρ είναι άδεια. Ο κ. Μουρίνιο δεν φοβάται τόσο τη χρήση αλκοόλ όσο τα αναψυκτικά με μεγάλα ποσοστά ζάχαρης στα οποία έχουν αδυναμία κυρίως οι νέοι παίκτες και τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την υγεία τους. Επιπλέον ο κόουτς πάντα ελέγχει τι τρώνε οι ποδοσφαιριστές του. Το πρωί πριν από τον αγώνα άπαντες παίρνουν πρωινό μαζί στο ξενοδοχείο.

5 Μέθοδοι προπονητικού προγράμματος
Ο κ. Μουρίνιο λατρεύει τη δουλειά και προγραμματίζει κάθε κομμάτι της προπόνησης ως την τελευταία λεπτομέρεια. Για κάθε παιχνίδι γεμίζει με σημειώσεις ένα μπλοκ εκατό σελίδων στο οποίο έχει καταχωρίσει οτιδήποτε αφορά τον αντίπαλο και την ομάδα του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στο παιχνίδι με παίκτη λιγότερο, κάτι που δεν προβλεπόταν κατά το παρελθόν στο προπονητικό πρόγραμμα της Ρεάλ. Δέκα επιθετικοί αγωνίζονται απέναντι σε έξι αμυντικούς, με το σκορ να ξεκινάει από 2-0 υπέρ των αμυντικών. Η εντατική προπόνηση διαρκεί ακριβώς 90 λεπτά και χωρίς μπάλα δεν γίνεται απολύτως τίποτε.

6 Την ώρα της προπόνησης στέκεται μόνο ο κόουτς
Ο κ. Μουρίνιο απαιτεί από τους παίκτες του το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους και δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες. Στη Ρεάλ οι προπονήσεις ουδέποτε ήταν τόσο μαχητικές όσο επί των ημερών του. Στη διάρκεια της προπόνησης στέκεται μόνο ο κόουτς. Ολοι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να κινούνται!

7 Οικονομία στις μεταγραφές
Η νέα μεταγραφική πολιτική της Ρεάλ ονομάστηκε «Μousteridad» από τη λέξη «austeridad» (μεγάλη μείωση των εξόδων) στην οποία προστέθηκε η συλλαβή Μου από το επώνυμο του εμπνευστή της. Το καλοκαίρι ο κ. Μουρίνιο ήθελε να αποκτήσει τον Μαϊκόν(Ιντερ), τον Κολάροφ (Λάτσιο), τον Τζέραρντ (Λίβερπουλ) και τον Ντι Μαρία(Μπενφίκα), αλλά από τους τέσσερις αγόρασε μόνο τον τελευταίο. «Δεν θα πληρώσουμε αυτά τα χρήματα» απαντούσε ο Πορτογάλος όταν άκουγε τι ζητούσαν οι ομάδες. Η πολιτική αυτή άρεσε ιδιαίτερα στα αφεντικά της Ρεάλ, τα οποία ξόδεψαν 81 εκατ. ευρώ για την απόκτηση επτά παικτών, ενώ έκαναν ακόμη και παζάρια με τη Βέρντερ Βρέμης για την αγορά του Μεσούτ Οζίλ στην τιμή των 18 εκατ. ευρώ.

8 Οι αξίες της Ρεάλ
Προτού ακόμη ανακοινωθεί η πρόσληψή του στη Ρεάλ ο κ. Μουρίνιο συναντήθηκε με τον τότε φυσικό ηγέτη της ομάδας Ραούλ, από τον οποίο έμαθε όσα ήθελε να ακούσει για την ιστορία και τις παραδόσεις της ομάδας. Ο Ραούλ στη συνέχεια πουλήθηκε στη γερμανική Σάλκε, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πορτογάλο κόουτς να παρευρεθεί στην παρουσίαση της βιογραφίας του Ραούλ και στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν του.

9 Προσοχή στις ακαδημίες
Ο κ. Μουρίνιο μόνο αδιάφορος δεν είναι για τον τρόπο που δουλεύουν και μεγαλώνουν στις ακαδημίες οι πιτσιρικάδες της Ρεάλ. Τακτικά παρακολουθεί τις προπονήσεις και τους αγώνες της ομάδας νέων, συμμετέχει στις σημαντικές εκδηλώσεις της, ενώ επιβραβεύει τους καλύτερους με πρόσκληση συμμετοχής στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας.

10 Στα μίντια βγαίνει ο κόουτς
Στις σχέσεις του με τα ΜΜΕ ο κόουτς Μουρίνιο ανέκαθεν έβαζε τα στήθη του μπροστά προκειμένου να δεχθεί εκείνος τα πυρά και να μειώσει την πίεση που ο Τύπος ασκεί στους ποδοσφαιριστές ώστε οι τελευταίοι να εργάζονται σε ήσυχο περιβάλλον. Τα ΜΜΕ μαθαίνουν από τον ίδιο ή από τις υπηρεσίες Τύπου της Ρεάλ οτιδήποτε συμβαίνει ακόμη και στο εσωτερικό της ομάδας.

http://www.tovima.gr/sports/article/?aid=361218

No comments: