Saturday, April 25, 2009

Αγαπητοί φίλοι γονείς παιδιών αθλητών του ΤΕΝΙΣ,

Ισχύει το ίδιο και μ αυτή την επιστολή

30 Ιανουαρίου 2009

Αγαπητοί φίλοι γονείς παιδιών αθλητών του ΤΕΝΙΣ,

Έχω προβληματιστεί πολύ με την ταλαιπωρία των ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ αγώνων. Ο σκοπός τους είναι η αθλητική βελτίωση των παιδιών. Είναι όμως παράλογο να ξεχνιούνται εντελώς οι γονείς, όταν ορίζεται ο τόπος των αγώνων. Η απόσταση πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνεται υπόψη, γιατί διαμορφώνει το κόστος. Θα δείτε παρακάτω, ότι ξοδεύουμε αναίτια τεράστια ποσά, επειδή τα κριτήρια των αρμόδιων στην επιλογή είναι αποκλειστικά άλλα. Σας θυμίζω ότι ο βασικός χρηματοδότης του αθλήματος είμαστε εμείς. Οι υπόλοιποι για τους οποίους ανησυχούν οι αρμόδιοι, συμμετέχουν στον προϋπολογισμό του αθλήματος με πίτουρα. Αυτός που οργανώνει ένα τουρνουά 10.000 ευρώ (που έχει και έσοδα), παίρνει τον τίτλο του ευεργέτη, ενώ δαπανά για το άθλημα όσο ένας γονέας, που πηγαίνει σε όλα τα Πανελλαδικά της χρονιάς.

Σας παρουσιάζω με αριθμούς, αυτά που γνωρίζετε. Ελπίζω να βοηθήσω να εξελιχτεί μια συζήτηση, που θα μειώσει την αδιαφορία των φορέων απέναντι μας. Θα μοιράσω τα στοιχεία που μάζεψα, σε γονείς ή προπονητές, αρχικά από κάθε σύλλογο της Αθήνας και θα παρακαλέσω όποιος νομίζει ότι θα ενδιαφερόταν κάποιος φίλος του (που βράζει στο ίδιο καζάνι), να του δώσει ένα αντίγραφο. Πιστεύω ότι και κάθε άλλη Ένωση θα διαβάσει με ενδιαφέρον τους πίνακες. Έτσι όπως πάμε, χωρίς τεχνοκρατικά κριτήρια, είμαι βέβαιος ότι είναι όλοι χαμένοι.

Είναι υποχρεωτικό τα παιδιά να δίνουν αγώνες. Προπονούνται για τους αγώνες τους. Η βαθμολογία, ο τρόπος κλήρωσης του ταμπλό, όλα είναι κανόνες του παιχνιδιού παγκοσμίως. Οι αγώνες δεν είναι προαιρετικοί, δεν ισχύει διοργανώνω αγώνες στη Ρόδο και όποιος θέλει ας έρθει. Εκτός αν δεν έχουν βαθμολογία.

Πέρα όμως από την Ρόδο ή αύριο την Αλεξανδρούπολη, σε επίπεδο μήνα, τα έξοδα που κάνουμε για αγώνες των παιδιών είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δίνουμε για την προπόνηση τους. Πόσο λογικό είναι, οι προπονητές να είναι κάθε μέρα στο γήπεδο, με κρύο και καύσωνα, ώρες ατελείωτες και ένα διήμερο αγώνων να μας στοιχίζει περισσότερο; Και τι κόστος … βενζίνη, διόδια, εισιτήρια, ξενοδοχεία. Τίποτα για το άθλημα, μόνο τα 12 ευρώ της συμμετοχής.

Οι αθλητές στους πίνακες της ΕΦΟΑ 12 ως 18, είναι 1.855.
Δίπλα σε κάθε αθλητή έχει τον σύλλογο του. Όλοι οι σύλλογοι είναι 164. Μπορεί και περισσότεροι, αλλά να μην έχουν αθλητή στην βαθμολογία.
Για τους υπολογισμούς μου αντιστοίχησα κάθε σωματείο σε κάποια μεγάλη πόλη και όχι σε κάποια ένωση. Συγκέντρωσα τις αποστάσεις των πόλεων αυτών, από τις πόλεις που έγιναν πέρσι Πανελλαδικά: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καλαμάτα, Ηγουμενίτσα, Ξάνθη, Ηράκλειο. Η Σαλαμίνα κοστίζει λίγο πάνω από την Αθήνα. Το Λιτόχωρο λίγο περισσότερο από την Λάρισα.

Τελικά, (το πλήθος των αθλητών κάθε πόλης) Χ (τα χιλιόμετρα πήγαινε-έλα) Χ (κόστος χιλιομέτρου) δίνει ένα κόστος. Αν χρειάζεται και αεροπλάνο ή πλοίο, το κόστος προστίθεται στα μεταφορικά. Μαζί με Ξενοδοχείο για 2 ημέρες κατά μέσο όρο (αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη από 50 χιλ.), προκύπτει το κόστος, που θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί. ΔΕΝ έχω συμπεριλάβει καθόλου το φαγητό. Εννοείται ότι δεν λαμβάνουν μέρος όλοι οι αθλητές, άρα τα πραγματικά περσινά κόστη, είναι ποσοστό αυτών που παρουσιάζονται. Το πλαφόν, ήταν οι γονείς να πληρώσουμε 6.700.000 ευρώ για τα Πανελλαδικά. Μισοί ενεργοί αθλητές, 3.350.000 ευρώ, μόνο μετακίνηση και ύπνος.

Ο γονέας της Κρήτης, του Ιόνιου, της Ρόδου και της Αλεξανδρούπολης, δαπανά ανά αθλητή τα πιο πολλά. Όμως είναι λίγοι. Μπορεί να πρέπει να βοηθηθούν από όλους μας, αλλά όχι κάνοντας ένα τουρνουά στα 4 αυτά μέρη κάθε χρόνο, γιατί αυξάνει απίστευτα το συνολικό κόστος. Η Λαμία, για το γενικό συμφέρον, δείχνει τόπος καλύτερος από την Σαλαμίνα, που είναι μεν στο Λεκανοπέδιο, αλλά πολύ μακριά και σε χρόνο και σε χιλιόμετρα, ακόμα και για τους Αθηναίους. Τονίζω ότι οι επιλογές πρέπει να έχουν ΑΛΛΗ ΒΑΣΗ: Το συνολικά δαπανώμενο ποσό και να ψάξουμε πως θα το μοιραστούμε.

Ας προσπαθήσουμε οι γονείς να είμαστε κοντά μεταξύ μας, να μην γκρινιάζουμε μόνο, να ρίχνουμε και ιδέες για δράση.

Όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, ας μου στείλει ιδέες και τρόπο επικοινωνίας στα στοιχεία που δίνω παρακάτω. Ακόμα καλύτερα, ας γραφτεί στο Facebook και μετά στο group «ΓΟΝΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΕΝΙΣ», που πολύ πρόσφατα δημιούργησα γι’ αυτό τον λόγο. Έτσι ότι γράφει κάποιος, θα το βλέπουν όλοι. Αν δεν θέλετε ιδιαίτερη απασχόληση, στείλτε μια επιστολή στην ΕΦΟΑ, με όποιο παράπονο έχετε. Δεν φτάνει να τα λέμε μεταξύ μας. Τελειώνει ο Ιανουάριος και δεν γνωρίζουμε τον προγραμματισμό όχι του 2009, αλλά ούτε καν του Φεβρουαρίου.

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας βάζει να τα καταθέτουμε, για οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Πολύ φιλικά

Κώστας Κουτσάφτης
Email: kk@tricom.gr
Τηλέφωνο: 6946 501122

No comments: