Sunday, January 13, 2013

ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΦΟΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ

Η ποινική διάσταση που συσχετίζεται με την περιβόητη  < λίστα Λαγκαρντ> επισκιάζει σοβαρές διαχρονικές πληγές του Ελληνικού τένις . 
 Αυτές συνδέονται άρρηκτα με τα αίτια που οδήγησαν την ΕΦΟΑ στην άβυσσο  του χρέους  των 1,5 εκατομμύριο ευρώ χωρίς κανείς να ξέρει πως θα αποσβηστεί αυτό το χρέος , το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μοιραίες παθογένειες της διαχρονικής διοίκησης της ΕΦΟΑ .                                                              
Η ΕΦΟΑ μόνο την περίοδο 2000-2009 κατασπατάλησε πόρους  που υπερβαίνουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ .Που και πως χάθηκαν οι πόροι αυτοί?                                                        Χάθηκαν μέσα σε δυο βαθιές πληγές που συνδέονται  με την ΕΦΟΑ και την λειτουργία της . Δηλαδή με τις ανεξέλεγκτες δαπάνες της διοίκησης και την αδυναμία της να προγραμματίσει την ανάπτυξη του αθλήματος.
 Ποιοι άνοιξαν τις πληγές αυτές?               
 Αυτές   δημιουργήθηκαν διαχρονικά  από το  πελατειακό σύστημα.
 Ένα σύστημα  διοίκησης ,το οποίο με πελατειακές αντιλήψεις και πρακτικές απέναντι στους πραγματικούς συλλόγους και τους  αθλητές  (οι δικοί μας και οι άλλοι …), και με φθίνουσες διοικητικές  ικανότητες   κατασκεύασαν και θώπευσαν  συγκεκριμένες δομές .               
 Στην ΕΦΟΑ  έγινε πάρτι σπατάλης. 
 Κυριάρχησαν ωχαδερφισμός, ανικανότητα, διαπλοκή. 
Η πελατειακή σχέση έγινε τρόπος ζωής.                
 Έγινε δομική. Έγινε ανεξέλεγκτη. Πλημμυρίζει το σύστημα με οσφιοκαμτες και ανίκανους  την ώρα που θα έπρεπε να αναζητήσει  τους ικανότερους για πραγματικές αλλαγές. 
 Αναπόφευκτα η διοίκηση αναλώνεται σε επικοινωνιακές ανακοινώσεις και πυροτεχνήματα , σε ένα σκηνικό παρακμιακό.
Η Διαβόητη Λίστα Λαγκαρντ δεν είναι λοιπόν παρά το σύμπτωμα της ασθένειας.              Πρόκειται για παρωνυχίδα. Τα μικρόβια επωάζονταν ως αντιλήψεις και πρακτικές, επί τετραετίες. Βρίσκονταν σε δυο αντικριστούς καθρέπτες  :                                                               Την πελατειακή πολιτική από την μια πλευρά , και το κράτος από την άλλη.                     Δημιούργημα και δημιουργοί, άνοιξαν τον δρόμο της σήψης.
Εάν είχαμε σήμερα να κάνουμε με μια στοιχειωδώς υγιή διοίκηση  αντί να βιώνουμε  πυροτεχνήματα και ανακοινώσεις , θα διαμορφώνονταν μια στοιχειώδης συναίνεση.   
 Οι πάντες θα ένωναν δυνάμεις απέναντι στη διττή πρόκληση  :                                                         Toν περιορισμό  της αδηφάγου σπατάλης  και το χτίσιμο μιας σύγχρονης ΕΦΟΑ  ικανής να σχεδιάσει την ανάπτυξη του Ελληνικού Τένις. 
 Άλλωστε από την επούλωση των πληγών αυτών κρίνεται η βιωσιμότητα της ΕΦΟΑ. Αυτό τονίζουν εδώ και καιρό οι πάντες.                                                     
 Εδώ βρίσκεται η πεμπτουσία της ευθύνης των συλλόγων.
 Η  Διοίκηση είναι δέσμια  αναχρονιστικών  αντιλήψεων και ψαρεύει σε θολά  νερά   για να διασκεδάσει την αναξιοπιστία της .
ΕΤΣΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ αναλώνεται σε φτηνούς εντυπωσιασμούς και πυροτεχνήματα ,σε ένα σκηνικό παρακμιακό. Την ίδια ώρα οι πληγές από όπου ξεπήδησε η συνεχιζόμενη καταστροφή της ΕΦΟΑ ,  ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΥΟΡΡΟΟΥΝ.

Κώστας  Σφακιανος

No comments: