Saturday, June 6, 2009

Θέμα: Η πενιχρή και προσχηματική οικονομική συμμετοχή της ΕΦΟΑ στα έξοδα προετοιμασίας....

ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΕΦΟΑ)

Υπόψη: Προέδρου και μελών ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινοποίηση: κ. Γιάννη Ιωαννίδη, Υφυπουργού Αθλητισμού
κ. Σταύρου Δουβή, Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού
κ. Μίνωα Κυριακού, Πρόεδρο ΕΟΕ
κ. Κώστα Δερμιτζάκη, Πρόεδρο Ο.Α.Γλυφάδας

Θέμα: Η πενιχρή και προσχηματική οικονομική συμμετοχή της ΕΦΟΑ στα έξοδα προετοιμασίας και αγωνιστικής δράσης για το έτος 2007 του μέλους της Εθνικής ομάδας των ανδρών Πάρι Γεμουχίδη. Η κωλυσιεργία της ΕΦΟΑ σχετικά με τη λήψη υποτροφίας της ΔΟΕ για τον συγκεκριμένο αθλητή.

Αθήνα 12-02-2008
Κύριοι,
Σκοπός της ενημέρωσης είναι να γίνει αντιληπτό κυρίως από τον υπεύθυνο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ότι η κατανομή της προϋπολογισθείσας δαπάνης (100.000,00 Ευρώ), για τους αθλητές της Εθνικής ομάδας, είναι τουλάχιστον ακατανόητη, αν όχι απαράδεκτη. Στα μέλη της Εθνικής ομάδας καταλήγει ένα ποσό, ανεπαρκές να καλύψει, έστω και μέρος των εξόδων που απαιτεί η προετοιμασία των αθλητών σ’ αυτό το επίπεδο.
Για τον λόγο αυτό παρατίθεται η ανάλυση εξόδων, της προετοιμασίας και συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες, του αθλητή αντισφαίρισης και μέλους της Εθνικής ομάδας των ανδρών, Πάρι Γεμουχίδη.
Ο Πάρις Γεμουχίδης σήμερα είναι 20 χρονών. Είναι ο τέταρτος καλύτερος Έλληνας αθλητής με βάση την παγκόσμια κατάταξη ATP και ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας αθλητής με βάση την Ελληνική κατάταξη ανδρών.
Το 2007 ήταν για τον συγκεκριμένο αθλητή η πρώτη χρονιά συμμετοχής του στην κατηγορία των ανδρών.
Έχει προηγηθεί η συμμετοχή του στις κατηγορίες junior και η ανάδειξή του για εννέα (9) συνεχόμενα έτη, σε πρωταθλητή Ελλάδος. Μεταξύ των επιτυχιών του Πάρι Γεμουχίδη, συγκαταλέγονται η δεύτερη παγκόσμια νίκη του στο περίφημο Orange Bowl, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και η εικοστή τρίτη (23η) θέση στον κόσμο, στην κατηγορία κάτω των 18 ετών. Επιτυχίες μοναδικές για τα ελληνικά χρώματα, επιτυχίες, που του εξασφάλισαν υποτροφία από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
1
Τη λήψη της παραπάνω υποτροφίας της ΔΟΕ, ο πρόεδρος της ΕΦΟΑ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), ουσιαστικά εμπόδισε με κάθε τρόπο,για περισσότερο από έναν χρόνο. Δηλαδή για μια αγωνιστική περίοδο όπου ο αθλητής έμεινε χωρίς προπονητικό κέντρο και αγωνιστικό πρόγραμμα, αφού δεν μπορούσε από μόνος του να καλύψει τα έξοδα.
Όπως προκύπτει από τον επισυναπτόμενο πίνακα εξόδων, η αγωνιστική παρουσία του αθλητή ξεκινάει στο τέλος Μαρτίου του 2007.
Αιτία αυτής της καθυστέρησης είναι η έλλειψη πόρων, μετά την αδικαιολόγητη συμπεριφορά του προέδρου της ΕΦΟΑ (ανικανότητα και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία εξασφάλισης της διεθνούς βοήθειας) και του εφόρου αγωνιστικού της ΕΦΟΑ (ανικανότητα εκτίμησης της αξίας του αθλητή και άρνηση της απαιτούμενης οικονομικής βοήθειας).
Αποτέλεσμα η ελλιπέστατη προετοιμασία και η κακή ψυχολογική κατάσταση του αθλητή, λόγω της ταλαιπωρίας του να λάβει την υποτροφία που εξασφάλισε από τη ΔΟΕ και λόγω του τρόπου αντιμετώπισής του απο την ΕΦΟΑ, με άμεσο αντίκτυπο στα αποτελέσματά του.
Μια κρίσιμη περίοδος για την αθλητική του πορεία πήγε χαμένη.
Για την πλήρη ενημέρωσή σας, παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία του οικονομικού σκέλους.
Όσον αφορά το ηθικό σκέλος, θα μου επιτρέψετε να δηλώσω ως εκπρόσωπος του αθλητή, ότι οι σημερινοί παράγοντες που εκπροσωπούν το άθλημα είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.
Αναλυτικά λοιπόν για το έτος 2007:
ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 13.282,58 Ευρώ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 7.451,80 Ευρώ
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΞΟΔΑ αθλητή (2007) 20.734,78 Ευρώ
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τα 21 διεθνή τουρνουά (επισυναπτόμενος πίνακας) και μόνο τρείς (3) μήνες προπόνησης, στο προπονητικό κέντρο της ITF στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων από την ΕΦΟΑ.
Συμμετοχή στα έξοδα:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 7.451,80 Ευρώ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΘΛΗΤΗ 7.128,43 Ευρώ
ΑΘΛΗΤΗΣ (PRICE MONEY) 1.981,48 Ευρώ
Ε.Φ.Ο.Α. 4.203,07 Ευρώ
2
Η ΕΦΟΑ διέθεσε το ποσό των 4.203,07 Ευρώ για τον 19χρονο Πάρι Γεμουχίδη από το συνολικό ποσό των 100.000,00 Ευρώ, που προβλέποταν στον προϋπολογισμό της ως ενίσχυση των αθλητών της εθνικής ομάδας.
Απο το ποσό αυτό, 1.000,00 Ευρώ κατατέθηκαν στον λογαριασμό του αθλητή και τα υπόλοιπα 3.203,07 Ευρώ αντιπροσωπεύουν την αξία αεροπορικών εισητηρίων.
Να σημειώσω εδώ, ότι εάν η διαχείριση των εισητηρίων γινόταν απο τον αθλητή, θα είχε εξοικονομηθεί το ποσό των 600,00 Ευρώ.
Αφήνω δε ασχολίαστο τον τρόπο επίδοσης αυτής της ενίσχυσης, λόγω της ανύπαρκτης πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΕΦΟΑ.
Κατόπιν αυτών είναι επιβεβλημένο η ΕΦΟΑ να δημοσιοποιήσει εγγράφως τα πλήρη στοιχεία σχετικά με το πώς και με ποιά κριτήρια κατανεμήθηκε το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό των 95.796,93 Ευρώ.
Ετσι θα γίνει αντιληπτό απο τον Γ.Γ.Α. και κάθε άλλο υπεύθυνο το πώς λειτουργεί η ΕΦΟΑ.
Συμπέρασμα:
Εάν δεν υπήρχε η βοήθεια από την ΔΟΕ και η βοήθεια από την οικογένεια του αθλητή, το άθλημα της Ελληνικής αντισφαίρισης θα έχανε ακόμη έναν ελπιδοφόρο αθλητή της, απο τους ελάχιστους εναπομείναντες.
Η Γ.Γ.Α. δεν μπορεί να κλείνει τα αυτιά και τα μάτια της.
Οφείλει να διασφαλίζει το άθλημα από τις όποιες αυθαιρεσίες, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της.
Όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τα παραπάνω μπορούν να τεθούν στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ανά πάσα στιγμή. Αναμένουμε να πράξει το ίδιο και η ΕΦΟΑ.
Με εκτίμηση,
Φ. Γεμουχίδης

No comments: