Sunday, January 4, 2009

Επανεκλογή Ζαννιά με ποσοστά Τσαουσέσκου

URA! URA! URA!

Για όσους γνωρίζουν την ρουμάνικη γλώσσα, το παραπάνω επιφώνημα είναι γνωστό. Πολύ γνωστό. Πολύ γνωστό στους Ρουμάνους, οι οποίοι μετά από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, με τον μοναδικό νικητή σε πανηγυρικά ποσοστά, Τσαουσέσκου, εν χορό αλαλάζοντας στην εθνική τους συνέλευση, χρησιμοποιούσαν..
Έτος 1980. Πρωτοετής φοιτητής τότε στο Πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου, δεν μπορούσα να κατανοήσω, πώς είναι δυνατόν να επευφημούν και να δοξάζουν κάποιοι τον Τσαουσέσκου, την στιγμή που οι πολίτες της χώρας του υπέφεραν τα πάνδεινα;
Πώς ήταν δυνατόν να εκλέγεται με ποσοστά του 90%, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου στο παρασκήνιο τον καταδίκαζε;
Ζούσα τότε στην Ρουμανία,στην εποχή, που όπως αργότερα οι πολίτες αυτής της χώρας χαρακτήρισαν, Epoca Ceausescu, ‘Εποχή Τσαουσέσκου’.
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, στην δημοκρατική Ελλάδα, δεν μπορούσα να φανταστώ, προσπαθώντας να βοηθήσω το παιδί μου,που τόλμησε να είναι πρωταθλητής στο άθλημα του τένις, ότι θα έπεφτα, στην ‘Εποχή Ζαννιά’.
Διαβάζω ότι εκλέχθηκε πανηγυρικά με ποσοστό 90% και αυθόρμητα θα ήθελα να καλέσω τους εκπροσώπους των ομίλων του αθλήματος που τον επανεξέλεξαν, να κραυγάσουν με μια φωνή :
URA! URA! URA!

Φίλιππος Γεμουχίδης

No comments: