Monday, January 4, 2016

Αφιερωμένο στον δικό μας ........ τίμιο πρόεδρο! Ετσι δεν =λέει κάθε Γενική Συνέλευση ? Να του θυμήσουμε ΚΑΙ τα εισητήρια στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου?

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 

Μέσω εταιρείας τα κονδύλια της ΔΟΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, θέλει να διώξει τις σκιές από τον αθλητισμό. «Θέλουμε να επιτύχουμε τα χρήματα αυτά που προέρχονται από τον αθλητισμό να πηγαίνουν στον αθλητισμό», τόνισε με νόημα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης σε δύο από τις κορυφαίες παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλημάτων, τη FIFA του ποδοσφαίρου και την IAAF του στίβου, οδήγησαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην απόφαση να αναθέσει σε ανεξάρτητη εταιρεία τον έλεγχο της αξιοποίησης των χρημάτων που παρέχει σε ομοσπονδίες αθλημάτων, εθνικές ολυμπιακές επιτροπές και οργανωτικές επιτροπές ολυμπιακών διοργανώσεων.
Πριν από μερικές ημέρες, η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι καθώς «η φήμη του αθλητισμού αμαυρώνεται», υιοθετεί μια διαδικασία «ελέγχου ορθής διακυβέρνησης στον αθλητισμό και προστασίας των καθαρών αθλητών».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ανακοίνωσε ότι θα προσληφθεί ανεξάρτητη εταιρεία η οποία θα ελέγχει την κατάληξη και χρήση της χρηματοδότησης που παρέχει η Λωζάννη, αλλά και το πώς διεξάγεται η «διακυβέρνηση των παραληπτών οργανισμών».
«Θέλουμε να επιτύχουμε τα χρήματα αυτά που προέρχονται από τον αθλητισμό να πηγαίνουν στον αθλητισμό» είπε με νόημα ο Γερμανός παράγοντας, προσθέτοντας «ότι θέλουμε και οι αποφάσεις για το ποιος ωφελείται από αυτές τις εισφορές να λαμβάνονται με σεβασμό στους κανόνες ορθής διακυβέρνησης».
Οπως είναι προφανές, η απόφαση για πρόσληψη ανεξάρτητης εταιρείας γίνεται με στόχο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δυνατότητα επηρεασμού των ελεγκτών από τους ελεγχόμενους, αφού αν τη διαδικασία αυτή αναλάμβανε η ίδια η ΔΟΕ, θα ήταν και πιο δυσάρεστη για όλους και πιο επίφοβη για νέα φαινόμενα διαφθοράς, δεδομένου και του αμαρτωλού παρελθόντος της ολυμπιακής οικογένειας με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002.
Η δε εφαρμογή του ελέγχου της χρηματοδότησης θα είναι άμεση, αφού όπως είπε ο κ. Μπαχ θα αρχίσει με τη νέα χρονιά, κάτι που καταδεικνύει και το επείγον του πράγματος.
Ετσι, μπορεί οι διεθνείς ομοσπονδίες να διατηρούν το αυτοδιοίκητό τους, όμως, θα υφίστανται έλεγχο από εταιρεία προσληφθείσα από το ανώτατο αθλητικό όργανο στον κόσμο, τη ΔΟΕ, που θέλει κι εκείνη να διαφυλάξει το κύρος του «προϊόντος» της. Αλλωστε η Ολυμπιακή Ατζέντα 2020, που προώθησε πέρυσι ο κ. Μπαχ, τονίζει ότι «η καλή διακυβέρνηση και η αυτονομία είναι στενά συνδεδεμένες, αποτελούν τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος», άρα χωρίς τη μία δεν μπορείς να έχεις την άλλη.
«Τα πρόσφατα περιστατικά έχουν δείξει πως είναι αναγκαία άμεση δράση για την ενίσχυση της ορθής διακυβέρνησης, υπέρ της αξιοπιστίας όλων των αθλητικών οργανισμών» ανακοίνωσε η ΔΟΕ μετά τη σύνοδο της εκτελεστικής της επιτροπής. Πλήγμα στην αξιοπιστία προκαλεί και η εκούσια ή ακούσια αμέλεια πολλών διεθνών ομοσπονδιών (ακόμη και ολυμπιακών αθλημάτων) που δεν δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τα πλήρη οικονομικά τους στοιχεία.
Πάντως, δεν έχει ακόμη γίνει κάποια αναφορά στο τι περιμένει τους αθλητικούς οργανισμούς που θα προβούν σε... παρασπονδίες αναφορικά με την οικονομική τους διαχείριση ή τη διακυβέρνησή τους. Ωστόσο, είναι πιθανό να κοπεί η ροή χρημάτων προς τους πιο «αμαρτωλούς» από αυτούς, αν όχι και να τους ζητηθεί επιστροφή των επιχορηγήσεων ή και να τεθεί σε κίνδυνο η θέση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καλό θα είναι, πάντως, αυτό να διευκρινιστεί από τη Λωζάννη, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
Κάθε χρόνο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρέχει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, όπως η FIFA και η IΑΑF, αλλά και στις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, όπως η ΕΟΕ στη χώρα μας.
Επίσης θα εισφέρει συνολικά 1,35 δισ. ευρώ στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, που αρχίζουν σε 7,5 μήνες. Οπως τονίζει ο κ. Μπαχ, τα χρήματα αυτά αφορούν τα κονδύλια του λειτουργικού προϋπολογισμού της οργανωτικής επιτροπής στο Ρίο, και όχι τα χρήματα για έργα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. «Τα γήπεδα δεν χρηματοδοτούνται από την οργανωτική επιτροπή. Βασίζονται σε συμβόλαια μεταξύ του δήμου του Ρίο ντε Τζανέιρο και των αντίστοιχων τεχνικών εταιρειών. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον δήμαρχο και την πόλη» είπε ο ηγέτης των πάλαι ποτέ «Αθανάτων».
Η επισήμανση αυτή ήταν σημαντική διότι δεν πέρασαν ούτε έξι μήνες, αφότου η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε τους εκτελεστικούς διευθυντές δύο τεχνικών εταιρειών της χώρας, μεταξύ των οποίων και της εταιρείας Οντεμπρεχτ που συμμετείχε στην ανέγερση πολλών γηπέδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

No comments: