Ανατροπές στον χώρο του αθλητισμού έχει φέρει η προσπάθεια των ανθρώπων του υφυπουργείου Αθλητισμού να συγκεκριμενοποιήσουν την αθλητική περιουσία της χώρας, με πρώτο βήμα την καταγραφή των ενεργών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Σε διάστημα σχεδόν μισού χρόνου, μόνο τα 117 από τα 2.161 σωματεία στα οποία έχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος με αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια μπορούν να εγγραφούν σε αυτό. Eνα από τα μεγάλα «αγκάθια» αποτελεί το θέμα του προπονητή καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργείου Αθλητισμού, το 70%-80% των σωματείων που έχουν ελεγχθεί δηλώνουν προπονητή χωρίς αμοιβή ή οδοιπορικά.
Καρτέλα στο μητρώο άνοιξαν 5.344 σωματεία. Από αυτά προχώρησαν στην αίτηση τα 4.918 και την ολοκλήρωσαν 3.167. Τα 1.751 σωματεία ύστερα από έξι μήνες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία, ενώ μία μεγάλη μερίδα του αθλητικού κόσμου, όταν τα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας, έκανε λόγο για «σωματεία-σφραγίδες», δηλαδή σωματεία τα οποία παρόλο που δεν είχαν αθλητική δραστηριότητα υπήρχαν μόνο για να στηρίζουν με την ψήφο τους την ηγεσία της ομοσπονδίας τους. Στο πεδίο των οικονομικών κριτηρίων έχουν ελεγχθεί 2.197 σωματεία και από αυτά τα 1.953 δεν έχουν υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν τα έσοδα και τα έξοδά τους.
«Ο έλεγχος γίνεται με αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια. Οι υπηρεσίες του υφυπουργείου δεν ζητάνε κάτι δύσκολο. Ζητάνε τα έγγραφα που πιστοποιούν τη νομιμότητα ενός σωματείου. Θέλουμε να γνωρίζουμε πόσα είναι στο σύνολο τα νόμιμα ενεργά αθλητικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, ώστε να καθοριστεί το ύψος της ενίσχυσης του καθενός βάσει ορισμένων βασικών κριτηρίων όπως: πόσα αθλήματα καλλιεργούν, πόσους αθλητές έχουν και πόσους προπονητές νομίμως απασχολούν. Θέλουμε να μπουν στο μητρώο όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία γι’ αυτό καλώ τους υπεύθυνους να ολοκληρώσουν την αίτηση εγγραφής», δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Τα εγγεγραμμένα στο μητρώο σωματεία θα είναι αυτά που θα ψηφίσουν στις προσεχείς αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών, οι οποίες, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα μεταφερθούν για το νέο έτος. Εάν μία ομοσπονδία έχει νόμιμα σωματεία λιγότερα από το νόμιμο όριο, θα γίνει άρση της αναγνώρισης της ομοσπονδίας. Επίσης, μόνο τα νόμιμα σωματεία θα ενισχυθούν οικονομικά, ενώ ύστερα από έξι μήνες μόνο αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της ΓΓΑ και τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Οι αλλαγές που προωθεί το υφυπουργείο Αθλητισμού έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ανθρώπων που διοικούν τις ελληνικές ομοσπονδίες τις τελευταίες δεκαετίες. Ο ΣΕΓΑΣ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παραποίηση στοιχείων» από τον υφυπουργό Αθλητισμού και «διαστρέβλωση καταστάσεων», για να «καλύψει τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε και να δημιουργήσει άλλοθι, προκειμένου να προχωρήσει στην κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών, ενόψει των αρχαιρεσιών των αθλητικών ομοσπονδιών». Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον υφυπουργό Αθλητισμού, σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ υπάρχουν 368 σωματεία αλλά ύστερα από έξι μήνες έχουν κάνει προεγγραφή 166. Από αυτά που έχουν ελεγχθεί, πέντε πληρούν και τα δύο κριτήρια.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρει ότι στόχος του υφυπουργού Αθλητισμού είναι «η ανάδειξη αρεστών προς αυτόν διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες, υποταγμένες στις εκάστοτε αποφάσεις του».
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Λευτέρη Αυγενάκη το ΚΙΝΑΛ. «Ενόψει των εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών οδήγησε και οδηγεί σε αδιέξοδο την εκλογή νέων διοικήσεων και το σπουδαιότερο καταργεί το βασικό κύτταρο του αθλητισμού που είναι το σωματείο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων του μητρώου γνωστοποιήθηκαν και τα χρέη των αθλητικών ομοσπονδιών προς τα αθλητικά κέντρα, τα οποία ξεπερνούν τα 4.000.000. Σε ό,τι αφορά το μητρώο, το υφυπουργείο έδωσε παράταση για να ολοκληρωθούν οι εγγραφές μέχρι τις 30/11, ενώ καταληκτική ημερομηνία για πιθανές διορθώσεις θα είναι η 11η Δεκεμβρίου.
No comments:
Post a Comment