Sunday, October 17, 2010

Για τους ανθρώπους που ήρθαν στο άθλημα απο το πουθενά

Νίκος Καλύβας

Μια από τις πιο όμορφες σελίδες στην ιστορία του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Αθηνών γράφτηκε από τον «χαμογελαστό πρωταθλητή», όπως αποκάλεσαν τον αείμνηστο Νικόλαο Καλύβα.
Γιος του Δημήτρη Καλύβα, ενός από τους πλέον χαρακτηριστικούς υποδηματοποιούς της Πλάκας, και της Καλομοίρας, γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του έτους 1937.
Στον Ομιλο Αντισφαιρίσεως ήλθε ως εργαζόμενο παιδί σε ηλικία μόλις 12
ετών.
Εξελίχθηκε σε διάδοχο του Θεσσαλονικιού υπερπρωταθλητή Λάζαρου Στάλιου, καθώς αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδος. Επιπλέον, κατέκτησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πέντε φορές την πρώτη θέση, δέκα τη δεύτερη και επτά την τρίτη.
Συμμετείχε, επίσης, στο Κύπελο Davis τα έτη 1963, 1964, 1965 και 1966. Το 1955 έλαβε μέρος στους Διεθνείς Εφηβικούς Αγώνες και το 1963 στους Βαλκανικούς Αγώνες Ανδρών – Γυναικών.
Επίσης, συμμετείχε το 1964 στο Διεθνές Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και το 1960 στους Αγώνες Αντισφαιρίσεως της Αγκυρας. Διακρίθηκε σε πολλές οργανώσεις, κατακτώντας αξιόλογες θέσεις στο Εαρινό Πρωτάθλημα, στο Φθινοπωρινό Πρωτάθλημα, στο Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και στο Εσωτερικό Πρωτάθλημα του ΟΑΑ. Στην Πανελλήνια Κατάταξη κατέλαβε εξάλλου τρεις φορές την πρώτη και τέσσερις φορές τη δεύτερη θέση.
Ο Νικόλαος Καλύβας ήταν ανήσυχο πνεύμα και η εποχή του ήταν δύσκολη για τους πρωταθλητές που έπρεπε να φροντίσουν και για τις οικογένειές τους. Αφού εργάσθηκε σε μία κλωστοβιομηχανία, βοηθήθηκε από τον πρώην πρωταθλητή Ανδρέα Μανουηλίδη και εργάσθηκε στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την αργυροχρυσοχοΐα, συνεργαζόμενος στην αρχή με τον αδερφό του και κατόπιν δημιουργώντας δική του επιχείρηση στη Γλυφάδα. Ποτέ, όμως, δεν διέκοψε τις σχέσεις του με τον Ομιλο.
Νυμφεύθηκε το έτος 1963 τη Μαριάννα Φερμελή και απέκτησε δύο παιδιά, τον Στυλιανό και τον Γεώργιο.
Τον Ιανουάριο του 1978, με απόφαση της Ομοσπονδίας ανέλαβε την προπόνηση των δύο χρυσών κοριτσιών του Ομίλου, της Ντενίζ Παναγοπούλου και της Αγγελικής Κανελλοπούλου. Η πείρα του στον χώρο θα γίνει φανερή από τη δήλωσή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της 4ης Ιανουαρίου 1978. Προέβλεψε ότι «… γι’ αυτά τα κορίτσια θα μιλήσει η Ευρώπη…». Και μίλησε όχι μόνον η Ευρώπη, αλλά ο κόσμος ολόκληρος.
Ο Νικόλαος Καλύβας απεβίωσε σε ηλικία μόλις 56 ετών τον Ια-
νουάριο του 1993. Προς τιμήν του, ο Ομιλος καθιέρωσε ομώνυμο τουρνουά.

Πηγή: Περιοδικό Ladder του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών
11-10-10 15:28

No comments: